Na nedávné dovolené v Rakousku jsem využila každé příležitosti k ochutnání tamních apfelstrudelů. Každý byl naprosto odlišný, ale přesto byly všechny vynikající. A tak jsem se zavázala, že jak se vrátíme, taky štrůdl upeču. Ale nikoli z listového těsta - to umí každý (tím nechci v žádném případě nikoho urazit), ale klasický, tradiční - tažený!
Už jen při pohledu na složení klasického listového těsta hromadně vyráběného pro supermarket se mi ucpávají cévy a tak jsem pátrala a pátrala až jsem vypátrala recept na těsto, jehož složení bylo pro mě přijatelné. Neříkám, že je dietní :-), ale rozhodně dietnější než rychlejší varianta z obchodu. Recept jsem našla ve své oblíbené Kuchařce pro dceru (kterou mi daroval, kdo jiný, než mamka), ale úplně stejný recept jsem našla na: http://apetitonline.cz/recepty/696-tazeny-jablecny-strudl.html. Těžko říct, kde je mu původ. Měla jsem docela strach z vytahávání těsta, ale nakonec to nebylo tak strašný a docela se musím pochválit! Však posuďte sami.
Tažený jablečný štrůdl
Ingredience na těsto:
- 280g hladké mouky, prosáté
- 100ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky citrónové šťávy nebo octa
- 1 vejce
- špetka soli
Dále budeme potřebovat
- 100g rozpuštěného másla.
Postup:
Předem se omlouvám za díry ve fotodokumentaci. Když mám lepivé těsto na prstech nemám zrovna chuť sahat na foťák a tak některé pasáže nemám zdokumentované. Takže zapojte fantazii a určitě to zvládnete!
1. Na vál si prosejeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
2. Pořádně promícháme vodu, olej, citrónovou šťávu popř. ocet, vejce a sůl a směs vlijeme opatrně do důlku. Nyní byl například okamžik, kdy jsem na focení neměla ani pomyšlení. Protrhla se hráz a já honila vodovou směs po válu. Naštěstí vše dobře dopadlo, ale těsto jsem měla až za ušima. Doslova...
3. Těsto je lepší nejprve zpracovávat nožem nebo vidličkou, ale stejně do něj budete muset rukama :-). Sundejte prstýnky a hodinky, odlepte dlouhé nehty a pusťte se do toho. Podle všech instrukcí a komentářů k receptu je potřeba těsto pořádně dlouho hníst, občas s ním třísknout o podložku (moje nejoblíbenější část) až je těsto krásně pružné a lesklé.
Takto vypadalo to moje:
Nevím jak dlouho jsem ho zpracovávala, ale trvalo to tak dvě písničky a zprávy v rádiu.
4. Nyní je potřeba, aby si těsto odpočinulo na teplém místě. Nejlépe k tomu údajně slouží nahřátý hrnec (povařila jsem v něm půl litru vody, vodu vylila a hrnec vytřela do sucha), kterým těsto přiklopíte.
Omlouvám se za tvar těsta, už jsem si ho rozdělovala napůl, když jsem si vzpomněla, že bych ho mohla vyfotit...
Je tam!
5. Těsto necháme odpočívat a mezitím si připravíme jablka na náplň. Použila jsem zhruba kilo jablek (před očištěním), ale klidně bych příště použila víc.
Jablka si oloupeme. Někdo jablka do štrůdlu krájí na kostičky, mamka je vždycky strouhala tak jsem je nastrouhala taky.
Byl toho kopec.
Další ingredience na náplň (kromě jablek):
- cukr
- koření na jablečný závin
- vanilkový pudink
- vlašské ořechy
6. Vraťme se k těstu. V tuto chvíli by mělo být již krásně odleželé a tak rozkrojíme těsto na půl, jednu půlku necháme pod hrncem odpočívat a druhou půlku vyválíme na pomoučněné ploše na co nejtenčí obdélník.
Víc to nešlo. Těsto bylo jako živé, pořád se smrskávalo, ale nakonec se mi podařila docela velká placka.
7. Těsto přeneseme na připravenou rozprostřenou utěrku, ruce vložíme pod těsto a hřbety ruk natahujeme těsto od středu směrem ke kraji. Mně to takto moc nešlo. Těsto bylo od mouky a tak mi ruce pod ním spíš klouzaly než aby natahovaly těsto. Trošku jsem v této fázi zuřila a ne nadarmo byla v postupu receptu rada, abyste se do kuchyně zavřeli a nikoho nevpouštěli dokud nebude těsto vytažené. Měli pravdu. Utěrka mi navíc po stole jezdila jak divá a ohyby na ni dělaly velkou neplechu při rovnání těsta. Příště těsto asi nechám na silikonovém válu, který nejezdí a je krásně rovný.
Ale i přes to všechno se mi povedlo těsto natáhnout na požadovanou velikost (teda alespoň podle mě)
Důležité bylo, aby byl skrze těsto vidět vzor utěrky. Splněno, i když mohl být vidět ještě víc :-).
Na některých místech byl vzor vidět až až... Ale roztržení těsta na krajích mě nechávalo úplně klidnou.
Obecně vzato se mi s těstem pracovalo moc dobře. Dočetla jsem se, že klíčem k úspěchu je mít těsto co nejvíc teplé, neboť jen teplé se bude krásně natahovat. Měli pravdu - opět. S druhou půlkou těsta se mi už tak dobře nepracovalo, což přikládám právě tomu, že vychladlo.
8. Vytažené těsto potřeme rozpuštěným máslem po celém povrchu, vyjma 2cm okrajů.
9. A konečně můžeme začít vrstvit náplň: nejdřív nastrouhaná jablka, ze kterých jsem vymačkala šťávu
poté pudink (zlehka poprášit) - pudink nasákne přebytečnou vodu z jablek
poté jablka poprášíme cukrem
a nakonec přijde koření a ořechy.
Množství přísad v podstatě záleží na vaší chuti. Pokud máte raději sladší štrůdl, přidejte víc cukru (to stejné v případě, že máte kyselá jablka), můžete přidat i rozinky, vynechat ořechy a použít pouze skořici namísto směsi koření.
9. A začínáme rolovat. K tomu nám pomůže utěrka. Chytneme utěrku na užším konci (já měla utěrku ve tvaru čtverce, tak se blbě určovala užší strana, ale určitě chápete co se tím myslí!) a necháme těsto, aby se samo zamotalo. Občas mu pomůžeme zatlačit dovnitř náplň.
10. Pomocí utěrky přeneseme nohavici na plech vyložený pečícím papírem a snažíme se, aby šev byl vespod.
11. Postup opakujeme s druhou polovinou těsta. Jak jsem se již zmínila výše, s druhou půlkou těsta se hůř pracovalo. Bylo to buď z důvodu, že jsem byla netrpělivá a už jsem chtěla, aby se štrůdl pekl a nebo z toho pravděpodobnějšího důvodu, že těsto vystydlo a nebylo tak pružné. I přes to všechno se mi podařilo udělat i druhou nohavici, kterou jsem přidala na plech vedle té první. Obě nohavice jsem potřela máslem a nechala odpočívat zatímco se trouba roztápěla na 200°C.
11. Štrůdl se pekl zhruba 50 minut (do zezlátnutí), přičemž během pečení jsem ho ještě několikrát potírala máslem. To aby těsto nebylo příliš tvrdé.
Vonělo to nádherně a nemohla jsem se dočkat, až budu moct ochutnat. Štrůdl by se měl nechal alespoň 30 minut nechat vychladnout a až teprve krájet. To čekání bylo úmorné, ale vydržela jsem!
A byl čas ochutnávat!
Na první pokus dost dobrý! První den bylo těsto hodně křupavé, ale druhý den už krásně zváčnělo (třetího dne se štrůdl nedočkal...). Nevím, co bylo lepší - jestli křupavé nebo měkké těsto. Každé mělo něco do sebe!
K listovému těstu se už nikdy nevrátím. Věřím, že techniku vytahování těsta dovedu časem k dokonalosti a pak bude pečení štrůdlu hračka. Jen budu muset teď hodně trénovat :-)!
Otázka: Jaké těsto používáte na štrůdl?
Sice jsem psala, že se k listovému těstu už nevrátím, ale jsem zvědavá, jak mi to dlouho vydrží. Tažené těsto je úžasné, dobré, ale dlouho to trvá. Tak uvidíme...
Paradny zdravy blog!Taky som hladala uz dlho;) ja som robila svoje prve tahane cesto podla tohoto uja http://www.youtube.com/watch?v=6ZcXjDMD_y4&feature=player_embedded . Vydarilo sa skvele,cesto som vytiahla na cely stol,doporucujem!!! zunicka
OdpovědětVymazatKrásný, u nás se většinou dělá z toho listového těsta, ale na tažený se pořád odhodlávám :) Vypadá pěkně tence, na té utěrce i na ukrojené části. Dala bych si hned :)
OdpovědětVymazatMoc krasne strudliky :) Na odsani stavy z jablek ve strudlu pouzivam psylium,nasaje tekutinu a navic si pridame zdravou vlakninu;) Peta z Brna
OdpovědětVymazatJablečný štrůdl je moje srdcovka už od dětství :D Nejradši ho mám právě z toho listového těsta, tažené mám sice taky ráda, ale na listové nemá (aspoň podle mě) :) Ale když dělám závin s hrozny, tak zase vždycky použiju těsto tažené, takže asi záleží na osobních preferencích a náplni :D
OdpovědětVymazatKaždopádně tvůj jablečný závin vypadá fakt famózně! Sice jsem po snídani teď celkem plná, ale jak vidím ty krásné fotky, hned by se do mě aspoň 3 kusy vešly :D A vůbec bych nevěřila, že jsi těsto dělala poprvé!
Zunicko: jsem moc ráda, že se ti blog líbí :-). Tvůj tip určitě vyzkouším! Já byla ráda, že jsem těsto vytáhla aspoň na část utěrky, ale příště půjdu do sebe a zkusím to aspoň na půl stolu!
OdpovědětVymazatMeg: U nás se závin taky vždycky dělal z listového nebo ještě z jogurtového těsta a neuvědomuji si, že bych kdy tažené těsto ochutnala. Až teď :-).
Peťo: Díky za skvělý nápad! Psylium by mě nikdy nenapadlo, ale přitom je to logické :-). Určitě příště vyzkoším!
Catalino: Když je dobré listové těsto, není určitě co řešit. Podle mě nejlepší je to Babické - pěkně čerstvé, nikoli mražené. A děkuji moc za kompliment, moc mě potěšil!!
Těsto na tažený závin mám stejně jako těsto pludnrové v plánu někdy udělat, jen ještě není čas na jeho realizaci. Já se tedy připojuji k těm, kteří štrúdl dělají z těsta listového, ale zase na svou obhajobu musím říct, že si listové těsto vyrábím domácí, protože od té doby, co jsem zkusila vyrobit domácí, mi to kupované vůbec nechutná. Ale tvé štrúdly vypadají moc krásně. Já na vsáknutí šťávy používám někdy drobečky z piškotů, postrouhaný perník apod., vždycky závin jinak ochutí.
OdpovědětVymazatMadlo: Plundrové těsto mám taky na seznamu :-). Jedno po druhým... Ale i tak obdivuji vlastní výrobu listového těsta! A s tím perníkem je to úžasný nápad! Určitě dodá štrůdlu nádhernou chuť a vůni!
OdpovědětVymazatPavlo, doporučuji těsto z Culinarie Maďarsko, se sádlem. Je to luxus. další varianta je ta, z Rakouské kuchařky (250-300g hladké mouky, 1 vejce,
OdpovědětVymazat2 lžíce oleje, 1 lžička octa, osminka vlažné vody)
Terezka
tege.blog.cz
Terezko: díky za tipy, určitě někdy vyzkouším!
OdpovědětVymazat