čtvrtek 27. října 2011

Dýňovo-hruškový krém

Po jablečném štrůdlu tu mám pro vás další podzimní recept. A tento obsahuje nikoli jen jednu podzimní surovinu, ale rovnou dvě! Dýni a hrušky. Kombinace těchto dvou ingrediencí je vskutku vynikající a polévka chutná jako zákusek! Určitě byste na první ochutnání neřekli, že může být zdravá. A věřte, že je!

Recept pochází z kuchařky A Harvest of Pumpkins and Squash, kterou jsem dostala od své mamky v době, kdy jsem začínala propadat dýňovýmu šílenstvím :-).

zdroj



Dýňovo-hruškový krém

Ingredience (recept jsem si opět trochu přizpůsobila):



  • olivový olej
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 1 střední dýně - já jsem použila muškátovou, v receptu je uvedena máslová (butternut) - obě se dají u nás sehnat. Myslím, že s klidem můžete také použít u nás nejběžnější dýni hokaido.
  • 1 hruška
  • 1 mrkev
  • zeleninový vývar
  • bobkový list
  • sůl, pepř
  • smetana na vaření
Postup:

1. Jako první jsem si oloupala mrkev a nakrájela ji společně s jarní cibulkou na přibližně stejné kousky.


Nejsem moc velký fanoušek cibule (jakékoli) proto je zde jasný nepoměr vůči mrkvi :-).

2. Mrkev s cibulkou jsem vhodila do rozpáleného olivového oleje a za občasného míchání jsem je nechala opékat. 


3. Zatímco se mrkev s cibulkou opékaly, pustila jsem se do přípravy dýně. Stejně jako dýně máslová tak i dýně muškátová se musí před použitím oloupat. Nějak jsem si nenašla systém a tak jsem nejdřív dýni rozpůlila, vydlabala semínka lžící, každou půlku dál rozpůlila a pak jsem teprve začala loupat slupku. Nevím jestli to byl nejšťastnější tah, ale úkol byl nakonec splněn. Jen mi to trvalo trošku dýl a mrkev s cibulkou už byly dávno hotové...


4. Dýni jsem nakrájela na přibližně stejné kostečky, přidala k mrkvi a vše pořádně promíchala, aby se i dýně zlehka opekla.


V tuto chvíli jsem začala tušit, že jsem si vzala moc malý kastrol... - ještě chybí hruška a vývar!


5. Hrušky jsem také oloupala a nakrájela a vhodila k dýni. Uvažovala jsem, že tam dám obě hrušky, ale nakonec jsem z úsporných důvodů jednu hrušku raději snědla. Byla výborná.



6. Jakmile bylo vše v hrnci, zalila jsem dýni vodou, přihodila půl kostečky zeleninového bujonu a bobkový list. Původní recept hovořil přidat litr vývaru, ale to nemohlo nastat. Přilila jsem jen tolik, aby polévka nevybublala ven!



7. Polévku necháme přijít k varu a mezitím si můžeme opražit dýňová semínka na ozdobu. Ty z dýně jsem vyhodila neb mají tvrdou slupku a já nikdy nevím jestli se má jíst nebo ne... Tak jsem vzala ty koupené. Pokud pražíte oříšky či semínka tak z nich nespouštějte oči a neustále s nimi míchejte! Strašně rychle se připálí!


8. Polévku jsem vařila tak dlouho dokud nebyla dýně měkká - cca 15 minut.



9. Poté jsem vyndala bobkový list, vzala do ruky ponorný mixér a začala polévku mixovat v krém.


Šlo to jako po másle!


Nakonec jsem měla 3 litry dýňové polévky... Nechcete někdo přijít na večeři? Ještě zbyla :-)


Barva byla úžasná! Takovou byste z pytlíku určitě nevykouzlili... (vlastně jak nad tím tak přemýšlím tak asi vykouzlili, ale byla by určitě plná chemie!)


Zátiší s polévkou a dýní (další - už pomalu vymýšlím další recept!)


9. Polévku už stačí jen dochutit a můžeme nalévat! 


Na ozdobu jsem kromě dýňových semínek pokapala polévku i smetanou, což vytvořilo zajímavý obrazec...


I přes to, že jsem měla neskutečný hlad jsem nebyla schopná polévku dojíst (v talíři jsou 3 naběračky). Byla sytá!!!


Ale vynikající! I přes to, že jsem vynechala z původního receptu lžíci medu, vůbec mi tam nechyběla. Polévka byla sladká dost díky vyzrálým hruškám! Po vyfocení jsem si polévku ještě posypala špetkou kajenského pepře, což byl vynikající nápad. Jemné náznaky ostrosti byly tlumeny právě sladkostí polévky! Úžasné a určitě doporučuji. 

Původní recept doporučoval podávat polévku posypanou strouhaným sýrem (čedarem) a s krutónky. S krutónky jsem se nechtěla dělat, ale druhý den jsem si polévku posypala čedarem a byla zase trochu jiná - tentokrát taková pikantní ale opět úžasná!


Obávala jsem se co na polévku řekne manžel, ale spokojeně snědl celý talíř a druhý den se na polévku těšil k večeři! Nestačí mě překvapovat :-)!

Tato polévka určitě není typickou polévkou, na kterou jsme zvyklí. Mě po prvním ochutnání překvapila jak je sladká, ale bylo to příjemné překvapení. Kdo nemusí sladké polévky, může ji právě posypat slaným sýrem, který onu sladkou zjemní. Navíc se sýr v polévce rozpustí a pak se nádherně táhne :-). Někdy mě opravdu potěší maličkosti...

Pokud máte nadbytek dýní nebo jsem jen dobrodružní a chcete vyzkoušet něco nového, určitě polévku zkuste! Na internetu jsem viděla mnoho receptů na tento typ polévek, které kombinují i dýni s jablkem, takže pokud zrovna nejsou hrušky, jablko určitě obstojí také!

Dobrou chuť!!

Otázka: už jste zkoušeli pražit dýňová semínka přímo vydlabané z dýně? Jak??? Poraďte :-)!

8 komentářů:

  1. Pavlo, se semínky zkušenost nemám, ale dýně rovněž miluju (včera jsem prvně zkoušela pečenou a obstála i před mužem a kolegyní v práci:)). Do dýňové polévky jsem minule dala vyvařit kousek zázvoru a ta štiplavá chut byla v polévce též vynikající. Těším se na další recepty:)
    P.S.: dík za info ohledně kurzu, Jana.

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňová polévka, mňam! Ty semínka z ní jsem minule normálně opražila a do polévky použila, ale byly lehce tvrdší než ty kupované. Neotrávili jsme se ale :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nejenom že z Tvého blogu načerpám inspirace, ale ještě se u něj i dostatečně nasměju.m

    OdpovědětVymazat
  4. Jano: Zázvor se k dýni určitě hodí! Já ho přidávám i do dýňové buchty (sušený) a je vynikající!

    Meg: Já jsem semínka taky kdysi zkoušela pražit, ale byly strašně tvrdé... Třeba to tak má být :-)

    M: Jsem ráda, že můžu pobavit!

    OdpovědětVymazat
  5. Semínka se musí vyloupat - měla by se osolit a poolejovat, pražit v troubě, zakrýt utěrkou a pak by měla sama, jak chladnou, popraskat...uvnitř jsou ta zelená, co se prodávají. Zkoušela jsem ale nepovedlo se mi to.
    Se slupkou se dají jíst jen nějaká mladá.

    Kombince s hruškou vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  6. Vilemino: děkuji moc za radu! Ale jak vidím jak je to docela složité, tak asi zůstanu u těch kupovaných... :-)!

    OdpovědětVymazat
  7. Juj, dobrý, další verze dýňové polévky. Letos to bude pátý pokus. Mám ji strašně ráda, takže ukládám:-)Jen teda to pražení semínek mi taky moc nejde

    OdpovědětVymazat
  8. Vando: Doufám, že bude chutnat! Jinak jsem koukala na tvůj blog a je úplně super! Už teď se těším na zamotané briošky, které doufám brzo vyzkouším! Vypadají velice lákavě... :-)

    OdpovědětVymazat