čtvrtek 9. června 2011

Jeden kopeček banánové, prosím!


V tomto horku bych nejraději snídala jen shake, obědvala saláty a večeřela taktéž saláty, neb při pomyšlení na to, že bych měla zapnout sporák se mi začínají dělat krůpěje potu na čele. Chuť na buchty už není taková jaká byla před pár měsíci, kdy jsme ještě chodili ve svetrech a uzavřených botách, což je pro moji linii na jednu stranu dobře, na druhou stranu musím vymýšlet jiné nápady jak svoje chutě uspokojit, když mě honí mlsná. Ideální letní dezert je nejspíš zmrzlina, ale když ji zrovna nemáte doma a do obchodu je to daleko (nebo máte obchod sice na dohled od domu, ale jít tam by znamenalo vystavit se pečícímu sluníčku), nezbývá nám než si ji udělat doma. A že nemáte zmrzlinovač? To já taky ne. Stačí k tomu jen pár banánů a mixér!!!


Já vždycky říkám, že je dobré mít pár banánů v mrazáku a tak když banány už měly lepší dny za sebou (chápej: jejich slupka je víc hnědá než žlutá), oloupu je, nalámu je, dám do igelitového sáčku a šupnu je na mrazák. Když mám potom chuť na banánové muffinky a banány v ovocné míse jsou do zelena, stačí banány vytáhnout, nechat rozmrazit a dá se péct!

Nebo se z nich dá udělat (skoro) pravá banánová zmrzka!

Jak jsem říkala, jsou k tomu potřeba pouze banány a mixér. Můžete ale použít i kapku vanilky a trochu mléka na zjemnění.


Banány nalámeme na menší kousky tak aby se nám vešly do mixéru. Pro jednu porci bohatě stačí jeden banán a na rozmixování mi stačil tento malý mixér. V případě většího množství banánů bych určitě doporučovala použít větší dózu a nůž. Pro usnadnění práce můžete před tím, než banány dáte zmrazit, nalámat je na menší kousky. Ale i zmrzlé jdou rozlomit rukou, takže nezoufejte, když jste to nezvládli...


A mixujeme...


Po chvilce mixování je dobré směs odlepit od stěn nádoby. V této fázi také můžeme přidat kapku vanilky a mléko.

A mixujeme dál až nám vznikne hladká hmota.


Zmrlinu přendáme do mističky a ozdobíme vším co máme rádi.



Já si zmrzlinu posypala strouhanou čokoládou a lžičkou zapékaného müsli. Byla to naprostá lahůdka, uspokojila moji chuť na sladké (když je banán přezrálý, je dost sladký, takže ani nepotřebujete zmrzlinu přislazovat) a studené :-).

Normálně banánovou zmrzlinu nevyhledávám, ale tato je vynikající. Pokud použijete vanilku, je pak spíše vaniková než banánová, takže komu chuť banánu vadí, může ji přebít "dochucovadly". Milovníci čokolády mohou k banánům přidat kakaový prášek a mají čokoládovou zmrzlinu. Stejně tak je dobrá i přidaná skořice, opražené nasekané mandle, vlašské ořechy... cokoli máte rádi.

Nejvíc se mi na této zmrzlině líbí to, že je relativně zdravá. Já vím, banán, zvláště přezrálý (který je mimochodem pro úspěšnou zmrzlinu klíčovým), má spoustu cukru, jenže další sladidlo do zmrzliny už nepřidávám (kromě posypu), takže cukr je pouze přírodní. Zmrzlina je také úplně bez tuku.


Vždy záleží co do své zmrzliny přidáte a jak ji ochutíte. Je jasné, že když si na zmrzlinu dáte kopec šlehačky a polijete ji karamelovou polevou a vaječným koňakem, stane se z banánové zmrzliny kalorická bomba. Pokud ale zůstanete při zemi, určitě vás tato zmrzlina nebude tlačit v žaludku a přípravu na plavkovou sezónu rozhodně neohrozí :-).

Takže až nebudete vědět co s přezrálými banány, šup s nimi na mrazák! Určitě mi poděkujete :-).

Otázka: Jakou máte nejraději zmrzlinu? Kopečkovou, točenou, na hůlce? A příchuť?

Já miluju jahodovou dřeň, buď domácí od mamky (rozmixované jahody s cukrem) nebo od Mrože. Taky miluju jakoukoli příchuť od Haagen-Dazs a Ben&Jerry's - ty jsou pouze za odměnu :-).

11 komentářů:

  1. Také dělám domácí zmrzlinu. Mám doma několik let staré formičky na nanuky z IKEA, ale stačí ;-). Nejčastěji si vyrábím zmrzku na tvarohové bázi, občas přidám čokoládu, občas ovoce, občas všechno najednou :-). Jinak miluju tvarohového Kubu (je lepší než Míša), klasického Mrože, točenou od Hájka a mnoho příchutí od Haagen-Dazs (Ben&Jerry's mi nechutná).

    OdpovědětVymazat
  2. To je ale výborný nápad. Určitě vyzkouším, náhoda tomu chtěla, že jsem dostala úplně stejné vanilkové aroma k narozeninám, tak alespoň vím, kam ho použít :).

    Taky se přidám s letním nápadem na dezert, třeba se tento tip bude někomu hodit - dostala jsem chuť na melounový sorbet nebo prostě něco namrzlého a osvěžujícího, (doma zbýval nějaký meloun), jen se mi v tom vedru nechtělo šlehat bílky ve vodní lázni, chladit, mrazit a čekat - což originální recept na sorbet vyžaduje...

    Tak jsem meloun hodina do mixéru, nahrubo rozsekala a dala na tři hodinky do lednice. Pak jsem ho vytáhla, byl zmrzlý ale ne moc, tak jsem ho vidličkou "natrhala", navršila do sklenic, zakápla citrónovou šťávou, zasněžila trochou moučkového cukru a na ozdobu přidala bazalku.... bylo to báječné, přítel si mlaskal. A já na sebe byla hrdá, že jsem vymyslela tak jednoduchý ale chutný recept :). Asi jako je tahle banánová zmrzka... určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Já zmrzlinu ani nemusím. Když už si dám, tak také mrože, nebo ruskou. Raději mám dobrou kopečkovou, ne každé se ale dá věřit. Nejvíc mám ráda variace na oříškové a kávové téma. Milovala jsem zmrzlinové ovocné speciality na rohu Štěpánské a Ječné v Praze a italskou zmrzlinu u Karlova náměstí.

    OdpovědětVymazat
  4. Já miluju jakoukoliv jogurtovou zmrzku! Moc mi chutná nanuk Kuba. Domácí jsem zatím nezkoušela, ale určit se na ní někdy chystám. Na Prague Food festivalu jsem ochutnala vyhlášenou od Angelato, byla dobrá, ale že by mě nějak uchvátila, to ne...ale zase měli netradiční příchuť Gorgonzolu

    OdpovědětVymazat
  5. Coco: formičky z IKEA si letos koupila mamka, ale pokud vím, tak zatím žádný pokusy nebyly, nebo jsme aspoň nebyli přizváni k ochutnávání.

    Kláro: to je taký skvělý nápad! Meloun je neuvěřitelně osvěžující sám o sobě takže ve formě sorbetu to musela být bomba!

    toffo: manžel taky zmrzliny moc nemusí - prý jsou moc studený... :-). Ale na mrože ho skoro pokaždé nalákám!

    Sašo: Vždycky jsem si kupovala jen Míšu, ale koukám, že je tu dost populární Kuba. Budu muset vyzkoušet na vlastí kůži... A gorgonzolová zmrzka??? No nevím, nevím, ale proč ne :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Pavli, v mrazáku jsou formičky z IKEA naplněné jahodovou dření! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Pavli, děkuju moc za tenhle super nápad! To by mě v životě nenapadlo a přitom to zní tak super! Já mám banány moc ráda a tohle určitě vyzkouším :) Co se týče tvé otázky, já mám nejradši Magnum (ideálně v bílé čokoládě nebo ten hořký) a od dětství ulítávám na karamelovém Noggerovi :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je bezvadný tip na zmrzlinu. Já taky dělám domácí zmrzlinu (v mrazáku mám zrovna levandulovou a karamelvoou s karamelizovanými mandlemi), dělám je podle tohoto receptu: http://mlsnakocka.blog.cz/0911/hratky-s-vuni-jablecneho-zavinu
    nebo jednoduché mražené sorbety, protože kupované zmrzliny mi moc nechutnají (leda tak mandlové Magnum, ale to spíš jen kvůli té tlusté vrstvě čokolády :-)).
    Jako dítěti mi moc chutnal Míša, ale teď už to taky není ono. Tvou báječnou banánovou určitě vyzkouším, protože náš malý dvouletý prcek mívá banánové a nebanánové období a v tom nebanánovém pak nevím, co se všemi těmi banány dělat a zamrazit je mě tedy nenapadlo. Díky za svkělý nápad!

    OdpovědětVymazat
  9. Madlo: Míša opravdu už není to co to bývalo a z kupovaných si taky moc nevyberu. Tvoje zmrzlina vypadá luxusně, budu muset vyzkoušet :-)!

    OdpovědětVymazat
  10. Recept jsme dneska zkoušeli, zmrzlina velice chutnala.. a zítra jdeme kupovat banány na další porci - DOPORUČUJEME!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Tak banánovou zmrzlinu jsem ještě nejedla, ale musí být skvělá :-) . My jsme si otevřeli před létem stánek s točenou zmrzlinou, koupili jsme si zmrzlinový stroj z Cesk a speciální směsi na zmrzlinu a nejvíc šla na odbyt klasická vanilková a čokoládová zmrzlina :-) .

    OdpovědětVymazat