pondělí 2. května 2011

Večeře ve znamení léta

Nejdřív bych se chtěla omluvit za delší odmlku neb jsem měla (a stále mám) technické problémy s Googlem. Nevím co se mu nelíbí, ale nechce mi nahrávat fotky do webových alb, na gmail jsem se nedostala jak dlouho a celkově se mi zdá, že tak nějak stávkuje... Takže vám přináším alespoň krátký příspěvek s pár fotkami a doufám, že se problém rychle vyřeší. O víkendu jsem totiž byla velice plodná tak se těšte na dobroty!

A teď k tomu jídlu:

V pátek jsem se cestou do práce stavila na Zelňáku (Zelný trh pro mimobrněnské čtenáře) a zůstala jsem stát s údivem jak moc se to tam za poslední týden a půl, co jsem tam byla naposled, změnilo. Myslím tím sortiment nabízené zeleniny! Už to tam konečně začíná vypadat jak to znám z léta, kdy stánky nabízí opravdu sezónní ovoce, zeleninu, květiny a sazeničky pro nás malé "zemědělce". 

Stánky si vybírám podle toho jak mi jsou prodávající od pohledu sympatičtí (rozhodně poznáte, zda pán vypěstoval zeleninu sám, nebo mu ji dovezli z velkoskladu a on ji jen prodává). A naučila jsem se, že čím menší stánek, tím lepší a poctivější zboží. Patnáctimetrové stánky, kde nabízí pomeranče, banány a brokolici zabalenou v plastu míjím velkým obloukem. 


A co všechno jsem nakoupila? Moc toho nebylo - zapomněla jsem ti totiž tašku, takže jsem byla značně omezena... Ale koupila jsem ředkvičky, kedlubny a čerstvý špenát (vše z jižní Moravy) a taky jahody. Jahody jsou myslím z Itálie, což není úplně podle mého přesvědčení, ale někdy ústupky dělat prostě musíme. A než jahody na jižní Moravě dozrají budu se muset spokojit buď z žádnými nebo s těmi z jižních krajů. Vzhledem k tomu, že jsou jahody moje nejoblíbenější ovoce, občas si tu radost udělám :-).

Páteční večeře se tedy nesla ve znamení "úlovku" z trhu. Zrovna nedávno jsem v nějakém časopise o vaření (absolutně nevím ve kterém, neb jich mám tolik, že se v nich občas ztrácím) zahlédla salát z čerstvého lupení (špenát, polníček...) v kombinaci s jahodami. Tato kombinace mi ležela na mysli tak dlouho, že jsem ji prostě musela vyzkoušet. 


Postup jsem tentokrát nefotila, protože je opravdu primitivní. Opereme a natrháme špenát (pokud má stonky tak je odděláme - jsou špatně pokousat) a dáme do mísy. Poté opereme a nakrájíme jahody na plátky a dáme je na špenát. Nasucho si v pánvičce opražíme mandle nebo lískové oříšky, necháme trochu vychladnout a opět navrstvíme na salát. Nakonec přidáme nočky z kozího sýru (nočky jsem udělala pomocí lžičky). Na zálivku jsem si smíchala 1 polévkovou lžíci olivového oleje a 2 lžičky balzamikového octa, osolila, opepřila a trochu osladila cukrem a pořádně zamíchala. Zálivkou jsem přelila salát a bylo hotovo!


Kdo nemusí kozí sýr, může ho nahradit třeba lučinou nebo jiným čerstvým sýrem. Mandle jde nahradit třeba lískovými ořechy nebo slunečnicovými či dýňovými semínky. Tím, že jsem mandle opražila jim zvýraznilo chuť a každé sousto s nimi byla naprostá lahůdka!

A komu se nezdá kombinace sladkých jahod s ostatními přísadami ať neváhá a salát vyzkouší. Zvlášť spojení jahod s balzamikovým dresinkem bylo úžasné.

K salátu jsem si dala bagetku se zbytkem kozího sýru. Kozí sýr jsem koupila v Bille na akci a sama jsem byla zvědavá, jaký bude.


Musím říct, že tento sýr stojí za to koupit, i když není v akci! Úplně nás nadchnul! Konzistencí mi připomínal klasickou lučinu. Byl jemný, našlehaný, typická chuť kozího sýru nebyla přehlušující, ale určitě tam cítit byla! Moc mi v salátu chutnal, zvlášť když se "rozmazal" na listy špenátu a obalil je :-). Vynikající je ale i na bílé křupavé bagetce, tmavém pečivu, dokonce jsem si do něj "namáčela" i tyčinky. Taky super! Není ho moc a tak jsme se o něj s manželem trochu prali... Ale jsem přesvědčená, že se si našel stálé místo na našem nákupním lístku do Billy!



Otázka: Navštěvujete zeleninové/farmářské trhy? Jsou poblíž vašeho bydliště? Myslíte, že je to jenom současný trend nebo mají šanci uspět i do budoucna?


Jelikož pocházím z Brna tak si odnepaměti pamatuji, že jsme chodili na Zelný trh pro čerstvou zeleninu a ovoce. Obzvlášť si vzpomínám na stánky s borůvkami a jak paní prodavačky měly fialové ruce! Stánky v podstatě fungují celoročně (kromě prosince, kdy je vystřídají na měsíc vánoční trhy), ale v zimě je sortiment zboží shodný s tím, co nabízí v supermarketech. Počátkem jara se už začínají objevovat pro mě známé tváře nabízející první ředkvičky, což je znamení, že se trhy začínají probouzet.

Farmářské trhy se v Brně také začínají ukazovat. Byla jsem pouze na jednom, a to na konci března na Kotlářské ulici. Sortiment byl zajímavý: hlavně maso, pečivo (např. čebínské), sýry (korbáčky, parenice apod.), koření a čerstvé mléko. Co mě ale zaujalo byly čerstvé ryby, které plavaly v kádích (jako kapři o Vánocích) a podle nabídky vám zvolenou rybu vylovili, usmrtili a dali do síťovky. Za příplatek vám ji vykuchali. Napadl mě ale takový problém: když si koupím pstruha či jinou malou rybku tak vykuchání stačí, ale když dostanu celého kapra, byť i vykuchaného, ale s kostmi a s šupinami tak nevím, jestli není jednodušší si koupit filet v Tescu (to bych samozřejmě neudělala...). Každopádně jsme zrovna jeli pryč a rybu bychom nespotřebovali tak jsem tentokrát jenom prošla kolem, ale budu se tam muset někdy zastavit a zeptat se, zda by mi rybku nenafiletovali. Uvidíme, rybáři z Pohořelic vypadali velice sympaticky :-).

Tak nevím, koncepce farmářských trhu se mi v podstatě líbí, ale budu jich muset projít víc, abych si o nich mohla udělat ucelený názor. Nebyl jste někdo na farmářském trhu v Brně Bystrci u Santonu? Slyšela jsem, že je super...

Jo a ještě si nějak nemůžu zvyknout na ten název "farmářský"...

9 komentářů:

  1. Slát vypadá úžasně! Mám hrozně ráda čerstvý špenát, ale v kombinaci s ovcem jsem jej ještě nezkoušela, to budu muset napravit. Já miluju zase tenhle salátek s čerstvým špenátem: http://madlinakuchyne.blog.cz/1007/spenatovy-salatek-s-kozim-syrem-a-cherry-rajcatky
    Jinak závidím vám brněnské trhy, já v Brně studovala VŠ, a teď mi na malém městě trhy s lokálními výrobky dost chybí ... :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak k těm "farmářským trhům" nemám moc důvěru. Speciálně prodejci zeleniny a ovoce u mě nevzbuzují moc důvěru. Podle vzhledu a období prodeje mi přijde, že to mívají z velkoskladu. Pečivo, které jsem na trhu koupila, byl ten nejprůměrnější průměr. Možná, že prodej uzenin, masa a ryb je celkem ok. Nejlepší je kupovat rovnou u pěstitele u něj na statku, na poli nebo v sadu.
    O brněnských tržnicích nevím nic. Je to pro mě z ruky, takže neporadím.

    OdpovědětVymazat
  3. Já si myslím, že farmářské trhy mají budoucnost :-). Doufám, že postupem času lidé přestanou brát to, co je k mání v supermarketech (asi pozůstatek z minulého režimu) a naučí se vybírat - třeba i tím, že budou chodit právě na takové trhy. Moje okolí je na farmářské trhy doslova nažhavené :o). Hlavně, když se tam najde nějaká přírodní klobáska nebo sýr :-).
    Bio kozí sýr z Billy jsem ještě nezkoušela, ale už docela dlouhou dobu po něm pokukuji. A jelikož mě tento salát velice zaujal, tak ho příště rozhodně nezapomenu koupit :-). Bude to zase nějaká nová potravina do mého jídelníčku.
    Těším se na další recepty :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Mít nějaký farmářský trh poblíž, jsem tam pečená vařená, ale u nás nic takového není. Každopádně salát vypadá báječně a já ho určitě vyzkouším, až nám dozrají jahody na zahrádce (ty z obchodu totiž chutnají jak obarvená voda). Parádní nápad spojení takových chutí :) Tleskám a nemůžu se dočkat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Všem díky za názory! Vidím, že ne všichni jsme jednotní v pohledu na farmářské trhy. Jak jsem psala, jsem z nich pořád taková rozpačitá. Na jednu stranu si myslím, že myšlenka farmářských trhů je dobrá, na druhou stranu z těch, které jsem navštívila jsem nebyla úplně odvázaná. Prodávající moc nevěděli co prodávají a jeden navíc kouřil cigaretu! To jsem se otočila na podpatku a šla dál. Nechci ale házet všechny trhy do jednoho pytle! Podle toho co jsem různě četla by mě docela zajímaly pražské trhy. Má někdo s nimi zkušenosti?

    OdpovědětVymazat
  6. Záhada nad záhady...
    v úterý 3.5. jsem se večer setkala s jednou couchsurferkou z Polska a ta mi povídala, že jí její hostitelka bydlící v Praze udělala včera (tedy 2.5.) salát ve kterém byl špenát, jahody, kozí sýr a mandle. Tak mám dojem, že to byl přesně tenhle recept. Otázkou zůstává, zda hostitelka této couchsurferky taky čte tvůj blog, Pavlo, nebo jsi recept našla v nějakém časopise, a zmíněná hostitelka si ho koupila taky :).

    Když mi o tom salátu povídala, tak mi to přišlo jako dost divná kombinace, ale fotky vypadají vážně úchvatně!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je záhada :-)! Je pravda, že jsem se inspirovala receptem, který jsem zahlédla v nějakém časopise. Bohužel ale fakt nevím, ve kterém a ani nevím, jestli tam byly použity stejné ingredience, které jsem použila já. Vím, že jsem určitě "okopírovala" špenát a jahody, ale co víc...?

    Každopádně pokud hostitelka čte můj blog tak ji velice zdravím :)!

    A recept určitě stojí za vyzkoušení, je úžasně osvěžující!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem si dneska, Pavlo, na tvůj tip koupila ten kozí sýr - mňaaaaaaaaaaam, úžasný, díky! A to jsem ho jedla jen tak s rohlíkem :)

    OdpovědětVymazat
  9. Je opravdu moc dobrý a věřím, že s čersvým rohlíkem musel bý úžasný!!!

    OdpovědětVymazat