čtvrtek 10. března 2011

Rybí sobotní oběd

Nepochybně všichni ví, že ryby jsou zdravé a měly by se jíst alespoň dvakrát týdně (obsahují vysoké množství omega mastných kyselin, minerální látky vápník, fosfor, jód, vitaminy A, D, B6, B12, jsou dobře stravitelné). Bohužel statistiky konzumace ryb jsou v České republice velice smutné. V ČR každý obyvatel průměrně spotřebuje 5,6 kg ryb. To je strašně málo, neboť doporučená spotřeba ryb je více jak dvojnásobek, tedy 12 kg na osobu a rok, což představuje zhruba 2 porce týdně o hmotnosti 150g. V porovnání s ostatním světem jsme na tom opravdu bídně. Světový průměr činí 15.8kg na osobu a rok, přičemž ve spotřebě ryb nepochybně vedou Japonci, kteří ročně zkonzumují 70 kg ryb na osobu. 

S manželem se snažíme český průměr zvýšit a obecně se snažíme ryby jíst dvakrát týdně. Jednou ve formě teplého oběda/večeře a jednou z plechovky (tuňák, sardinky), buď ve formě pomazánky nebo jen tak na chleba s máslem. Máme rádi všechny druhy ryb, já nemám nic i proti krevetám nebo dalším mořským potvorám, ale manžel tyto moc nemusí (resp. vůbec) tak si je občas dám v restauraci (ale pouze tam, kde vím, že jsou čerstvé a kde je umí připravit - není nic horšího než gumová chobotnička, která nejde pokousat...). Milujeme českého kapra, jen tak na másle a kmíně s bramborem a nezapomenutelný zážitek právě s kaprem máme z rybí restaurace v Třeboni - Šupina a Šupinka. Jestli budete někdy poblíž tak se do Šupiny (nebo Šupinky) určitě zastavte. Výborné mají třeba kapří hranolky, které vznikly právě tam nebo pokud nechcete experimentovat, dejte si jen obyčejného kapra na grilu. Určitě nebudete litovat a mě rozhodně poděkujete :-).




Když na to tak koukám, hned bych si do Šupiny zajela (i když to mám dost z ruky...)!

Rozhodně kupujeme ryby čerstvé. Období, kdy jsme si kupovali zmražené kostky rybího filé, jsme již dávno překonali, a tak kdykoli uvidíme v obchodě akci na čerstvou rybu (lososa, pstruha, sivena, kapra...), je jasné, že v nejbližších dnech bude ryba k obědu. 

Zhruba dvakrát do měsíce si dáme lososa, který stejně jako třeba kapr nebo pstruh patří do středně tučných ryb, tzn. obsahují od 2 - 10 % tuku. Tradičně lososa připravuji na pánvičce na směsi másla a olivového oleje, ochuceného pouze solí a pepřem. Jako přílohu vždycky tvoří vařené brambory s máslem a nějaká zelenina. Tentokrát jsem byla trochu tvořivější a připravila jsem přímo delikatesu.

Pečený losos na cuketě s hrubozrnnou hořčicí


Nejdříve jsem si připravila lososa tak, že jsem z něj odřízla kůži a zakapala citrónem. Teď už kůži sundavám bez větších problémů, ale pamatuji si, že začátky byly kruté a musela jsem být u toho v kuchyni sama...



Do zapékací misky jsem si na vymazané dno pokladla plátky cuketky


Na cuketku přišel losos


A na lososa hořčice




Tuto hořčici jsem koupila záměrně pro tento oběd. Je nádherně sladko kyselá (spíš více kyselá) a k rybám se velice hodí. Od této značky používám i medovou hořčici, která je taky vynikající. 

Lososa jsem dala do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 20 minut až byl krásně zlatavý na povrchu a maso se dalo jednoduše oddělit na plátky.


S přílohou jsme neexperimentovali takže byly opět vařené brambory. Navíc jsme k nim přidali pečenou cuketku, která po 20 minutách zůstala ještě pěkně křupavá, ale pochytila chuť lososa a hořčice.


Vypadá to jako mini porce, ale věřte, nebyla. Máme docela velké talíře a navíc, losos je dost sytý. 


Opravdu to bylo vynikající. Manžel taky chválil :-). Je to zase trochu jiná obměna tradičního grilovaného lososa, kterou určitě brzy zopakujeme.


Otázka: Patříte do českého průměru, co se týče konzumace ryb? Jaké ryby Vám nejvíce chutnají? Jíte i mořské plody?

6 komentářů:

  1. Pavlo, to vůbec nevypadá špatně a navíc to je jednoduché. Díky za typ, myslím, že to brzo spáchám k obědu nebo večeři. Hezký den, Ditta.

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tomu teda říkám pořádná porce :D Jinak ten losos, to je luxusní záležitost - taky ho mám strašně ráda. Rybám se vůbec nebráním, nejradši mám právě lososa, žraloka, krevety ( ikdyž to už asi nejsou ryby :D) a teď se mi do rukou dostal opravdu kvalitní pangasius, takže ujíždím i na něm :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pavlo, moc zdravím, tento recept mě velmi zaujal, chtěla bych se ale zeptat, kde se dá koupit tato hořčice a i ta medová? Předem děkuji! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc se omlouvám za pozdní odpověď. Mám pocit, že tuto hořčici (i tu medovou) jsem kupovala v Globusu, ale myslím, že jsem ji viděla i Bille.

      Vymazat
  4. Dnes jsme konečně měli k obědu....rychlé na přípravu, úsporné na zašpiněné nádobí a navíc MOC dobré! A teď už si dávám kafíčko a Vaše arašídové cookies, na kterých jsem doslova závislá. Místo másla dávám kokosový olej, jinak se držím striktně receptu. Takže moc děkuji za báječné recepty a inspiraci a držím palce, ať vše ve druhém těhotenství dopadne na výbornou.

    OdpovědětVymazat
  5. CUKETA nebyla určena k jídlu !!! UFONI

    OdpovědětVymazat