úterý 1. února 2011

Chilli con carne (bez carne)

O víkendu jsem se opět rozhodla využít zázračný hrnec.


Ráno jsem naplnila přísadami, zapnula a v šest večer se mohla podávat večeře! Už jsem Vám říkala, jak je hrnec skvělý?

A co že jsem vařila tentokrát?


Přece chilli - vegetariánské chilli!


Přísady jsem do hrnce házela od oka, v podstatě bez jakéhokoli receptu nebo návodu, prostě tak jak jsem si je pamatovala z dřívějška.
  • cca 200g mražené kukuřice
  • 1 červená paprika (může být i zelená, žlutá, oranžová...)
  • plechovka krájených rajčat
  • 200ml rajčatového pyré
  • 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády
  • lžíci koření na chilli
  • lžíci římského kmínu
  • špetku cayenského pepře
Nejprve jsem si nakrájela červenou papriku, což mi z celé přípravy kupodivu zabralo nejvíc času...



Poté se mohlo začít házet do hrnce. 

Je úplně jedno v jakém pořadí se ingredience do hrnce naskládají. 

Já začala s kukuřicí, kterou jsem nerozmražovala


Poté přišla na řadu paprika


Slité a propláchnuté fazole



Čokoláda


Použila jsem tématicky hořkou čokoládu od Lindt s chilli. Samotná je na mě dost ostrá, ale v chilli byla její pálivost naopak vítaná


Na vše jsem nalila krájená rajčata včetně šťávy a rajčatové pyré



Ještě zbývá koření - použila jsem směs koření na chilli, které jsem objevila v obchodě se zdravou výživou. Obsahuje česnek, oregano a koriandr. Do chilli ale dle mého názoru rozhodně patří i římský kmín (cumin) tak jsem ho tam přidala zvlášť. Většina směsí na chilli ale římský kmín už obsahuje tak zkontrolujte složení, než ho tam přidáte, abyste se nepředávkovali :-)


Nakonec se vše řádně promíchá. Hlavně zmrzlá kukuřice se naspod trochu slepila tak bylo potřeba zabrat. 


Nakonec stačilo přikrýt hrnec poklicí, nastavit stupeň I. a najít si jinou práci na dalších 8 hodin :-).

Oproti minulému pokusu s pomalým hrncem se zhruba od druhé hodiny vaření začala linout bytem nádherná vůně chilli! Nemohla jsem se dočkat až ochutnám.


Zatímco se chilli vařilo, vyrazili jsme s manželem na dlouhou vycházku, na které jsme pěkně promrzli a tak jsme se těšili, jak nás chilli doma zahřeje! A taky že jo, obzvláště cayenský pepř nezklamal :-).


Chilli se typicky jí se strouhaným čedarem a kopcem zakysané smetany. Čedar jsme neměli, ani smetanu tak jsme se museli spokojit s bílým jogurtem. Což mimochodem fungovalo taky skvěle a navíc je to podstatně méně tučnější varianta. V Americe k chilli podávají kukuřičný chléb (corn bread), což mi přijde jako taková buchta z kukuřičné mouky. Normálně bych si ťukla na čelo, jestli se nezbláznili, ale kupodivu je to s chilli vynikající kombinace. Kukuřičný chléb se mi ale nechtělo dělat tak jsem se spokojila s tortillou zapečenou sýrem. Vynikající jsou i tortilla chipsy, které si buď můžete nadrobit na chilli nebo jimi chilli nabírat jako na lopatku. 

A rozhodně nevynechte sklenici tmavého piva. 


Chilli se obyčejně dělá s mletým hovězím masem, ale vzhledem k tomu, že chilli obsahuje dost fazolí a tak i dostatečné množství bílkovin, není úplně nezbytné. Manželovi rozhodně nechybělo a to je hodně "masový". 

Pokud nemáte pomalý hrnec, klidně můžete připravit chilli v klasickém hrnci na sporáku. Buď můžete postupovat stejně jako já, tedy že vše vložíte do hrnce a vaříte, než chilli zhoustne a chutě se spojí nebo můžete nejdříve osmahnout cibulku s paprikou a kořením, aby se zvýraznily chutě a poté přidat zbývající ingredience. Pokud byste dělali pravé chilli con carne a použili mleté maso, určitě ho nejdříve orestujte (to je myslím logické).

Otázka (úplně mimo kontext): Těšíte se na jaro?

Já moc! :-)

3 komentáře:

  1. Jo, tak toto musí být chuťová bomba! Čokoláda s chilli je můj oblíbenec a věřím, že v tomto pokrmu chuť určitě ještě víc podpořila :) A na jaro se těším přímo ukrutně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem "hrdou" majitelkou pomalého hrnce. Sice se stále bojím vařit v něm, když odcházím do zaměstnání, o víkendu ho ale kvůli procházce opustím s klidným srdcem:
    http://toffo.blog.cz/0907/tajemstvi-vecne-stihlosti
    http://toffo.blog.cz/1011/veprova-pecene-marinovana-ve-slivovici

    Ze všeho nejvíce ho používám na masové vývary, škvaření domácího sádla a na povidla, marmelády, čatní - pomalé vaření je ve výrobě plných, bohatých chutí nedostižné a pomalý hrnec se rozhodně jen tak nepřepálí.

    Na jaro se také moc těším, na podzim jsem totiž začala "koketovat" s běháním jako s nejlevnějším a nejdostupnějším druhem pohybu, tak se také moc těším, až nějaké to zimní kilo setřesu :-)!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se ještě neodvážila nechat hrnec zapnutý celý den bez dozoru, ale láká mě představa čerstvě uvařené večeře po příchodu z práce tak to budu muset vyzkoušet.

    Jinak běhání moc doporučuji! O víkendu mají údajně přijít jarní teploty a mě začínají svrbět nohy :-).

    OdpovědětVymazat