O víkendu jsme udělali po dlouhé době velký nákup. V lednici jsme měli snad jen půlku citrónu a hořčici a tak byl nejvyšší čas doplnit zásoby. Do Globusu jsme se chystali už několikátý víkend, ale pokaždé jsme si odůvodnili, že tam vlastně nemusíme, že nákup obstarali v místní Bille. Jenže v týdnu jsem si pak nadávala, proč jsme nejeli, když nemáme co jíst. Využili jsme toho, že jsme v sobotu odpoledne jeli na návštěvu k našim na chalupu a cestou zpět jsme vzali hypermarket útokem.
Do hypermarketu jezdíme tak jednou za tři týdny. Před nákupem projdu špajzku a lednici a sepíšu seznam co chybí a co je potřeba dokoupit. Většinou tyto větší nákupy využíváme k doplnění zásob jako jsou fazole, rajčata v plechu, ovesné vločky, maso a drogerii, které v hypermarketu vyjdou mnohem levněji než v supermarketu v centru. Navíc třeba maso mají v Globusu luxusní! Tím, že si předem zjistím co máme a co ne, předejdu tomu, že se nám doma sejde např. šest balení rýže, což výrazně přispěje k rodinným úsporám :-).
Před odjezdem taky prostuduji leták s akčním zbožím a přidám na seznam věci, které kupujeme jen když jsou akční (třeba losos) nebo které kupujeme pravidelně a chceme se jimi zásobit (různé jogurty, rýže, mražená zelenina).
Musím říct, že nakupování v Globusu máme už pořádně zmáklý. Přesně víme, kde co mají, což když jednou za rok prodejnu přeskládají, je docela problém.
Tentokrát jsme v Globusu nakoupili docela dost zeleniny, až jsem doma nechápavě kroutila hlavou, že je jí tolik. Ale byla krásná a tak jsme ji tam nemohli nechat! Navíc Zelňák ještě nefunguje a v Bille převažuje zelenina z Polska, což není náš šálek čaje.
Abychom zeleninu stihli spotřebovat než se zkazí musela být zainkorporována do každé večeře v tomto týdnu. Obzvlášť dnešní večeře byla "zeleninová".
Zapečená zelenina se sýrem feta
V hlavní roli
- květák
- brokolice
- růžičková kapusta
- máslová tykev
Růžičkové kapustě uřízneme spodní stonek a rozpůlíme
Brokolici i květák rozdělíme na menší růžičky
Zeleninu pořádně propláchneme a dáme na chvíli vařit.
Mezitím si vymažeme zapékací mísu olejem připravíme si 3 vajíčka, která rozklepneme do odměrky, přidáme sůl a bazalku a rozkvedláme.
Jakmile zelenina trochu změkla, slijeme ji, přidáme k ní předem upečenou dýni a promícháme. Přendáme do zapékací mísy
zalijeme vajíčkem a poklademe kousky fety. Dáme péct na 20 minut, dokud vajíčko neztuhne.
Dnešní večeři jsem jedla jen já. Manželovi růžičková kapusta ani dýně moc nevoní a tak dostal aspoň syrový květák a okurek jako přílohu k obloženým rohlíkům :-).
Porcičku jsem si ozdobila kopečkem zakysané smetany a rajčatovým protlakem, což zamíchané vše dohromady byla delikatesa!
I když to vypadá, že jsem dnešní večeří výrazně pohnula se zásobami zeleniny, nejen, že máme v lednici zbytek nevyužité brokolice, květáku a růžičkové kapusty, ale navíc zbyla i zapečená zelenina. Což je ale na druhou stranu výborné, protože mám na zítra do práce oběd (a možná i na pozítří).
Otázka: Děláte velké nákupy jednou za 14 dní/měsíc v hypermarketu nebo průběžně v menších obchodech?
Jak jsem psala výše, velké nákupy děláme jednou za tři týdny a jinak chodíme během týdne pro pečivo, mléko a další čerstvé potraviny.
Nákup na 14 dní udělat neumím. Při nákupu si myslím, že obsah nákupního koše je nejméně na týden, ale doma mi stejně vždycky něco chybí. A protože v okolí nemáme menší obchod, ale pouze hypermarket, tak při nákupu chybějící maličkosti opět zaplním košík. Neumím to. Ale lepším se. m
OdpovědětVymazatvypadá to velice chutně. určitě recept brzy vyzkouším :)
OdpovědětVymazatLeo, děkuji! Skoro jsem na tento recept zapomněla a úplně se mi sbíhají sliny jak tak na něj koukám! Musím brzo zopakovat!
Vymazat