čtvrtek 10. února 2011

Dýňový krém

Když už si člověk myslel, že nastává jaro tak se zase počasí otočilo a opět mrzne... Chutě na velkou mísu studeného salátu se jaksi vytratily a já opět začala toužit po teplé polévce. 


A protože mi z dřívějšího dne zbyla půlka dýně, rozhodla jsem se pro polévku dýňovou, kterou jsem letos ještě nevařila.



Na polévku nemám žádný recept a tak jedu podle toho, co zrovna v tu chvíli zní jako dobrý nápad... A musím říct, že se tento pokus vydařil.

Začala jsem tím, že jsem si půlku syrové dýně nakrájela na kostičky.


Samozřejmě i se slupkou, protože tam se skrývá nejvíc vlákniny!


Poté jsme na troše olivového oleje kostičky dýně orestovala, aby získaly lepší chuť a nebyly tak mdlé jak se někomu dýně může zdát.


Jakmile se mi zdálo, že by to mohlo stačit (cca 5 minut), zalila jsem dýni zeleninovým vývarem a nechala dusit do změknutí.




Po 20 minutách byla dýně krásně měkoučká a tak nastoupil na řadu tyčový mixér, kterým jsem dýni rozmixovala do nádherného a jemného krému! Během mixování jsem polévku ještě dosolila neb vývar nebyl dostatečně slaný.



Toť vše.


Krém jsem až v misce zjemnila jogurtem a posypala skořicí. Dýně a skořice jdou podle mě úžasně dohromady! Někdy, když mám upečenou dýni tak si ji posypu skořicí, vlašskými ořechy a zakápnu trošičkou javorového sirupu. To je pak úžasná svačina nebo i zákusek :-).

Polévku jsem spárovala se zapečenou tortillou s čedarem!


Vynikající! Můžu doporučit!



Otázka: Jaké máte rádi kombinace (např. dýně+skořice)? Tradiční? Netradiční?

Pro mě je to určitě dýně a skořice, jablko a skořice, kozí sýr a brusinky...

2 komentáře:

  1. Já ji dělám úplně stejně, jen ještě přidávám muškátový oříšek a pokud mám, tak kousek zázvoru :-).

    OdpovědětVymazat