čtvrtek 9. prosince 2010

Vánoční klobáska, svatební víno a brusinky

Před pár dny jsme si dali s manželem sraz po práci a prošli si vánoční trhy na Svoboďáku. Trhem se linuly vůně mísící grilované klobásky z jedné strany a trdelníky z druhé strany. Občas přivál i bramborák či langoš. 

Ve snaze najít něco k večeři, hlavně tak aby mě nechytil žlučník (viz bramborák či langoš), jsme narazili na stánek, kde prodávali různé klobásy, sýry a suché šunky. Normálně bych ten stánek přešla bez povšimnutí, ale manžel se k němu přilepil a bez klobásek se nehnul. Šikovný pán nám nabízel různé klobásky od koňské, ovčí až po kozí, ale zůstali jsme u klasické vepřové čabajky. 


Klobásku jsme vybrali a zaplatili, ale jen jsme udělali pár kroků, zaujali nás u toho stejného stánku obrovská kola sýrů. Teď jsem se zase vyžívala já a při pohledu na jeden obzvlášť vyzrálý sýr se mi večeře promítla před očima. 


Zapomněla jsme Vám říct, že to byl sýr kozí. Uvědomuji si, že jsem teď asi přišla o pár čtenářů... Pán mi dal ochutnat a bylo jasno. Chtěli jsme tak 15 dkg, ale jak byl sýr vyzrálý tak se až drolil a ukrojit moc nešel. A tak nám pán nasypal hrudky sýru do pytlíčku, což celkem dělalo asi 30 deka  :-). 

Sýr byl vynikající. Úplně se rozplýval na jazyku, byl jemný, nasládlý, lehce pikantní a přímo dělaný na sýrové prkénko. S vínem tvořily ideální pár.


Součástí sýrového prkénka byl tedy sýr kozí, pár koleček čabajky, Old Amsterdam (vyzrálá gouda), vlašské ořechy a ciabatta.


Všechno bylo jak jinak než výborné. Manžel si dal půl čabajky na teplo s chlebem a hořčicí, což mi přišlo  dost barbarské! Ale byl spokojen a když je manžel spokojen tak jsem spokojená i já :-). 

Zvlášť když jsme si otevřeli speciální víno


Speciální je proto, že je to naše svatební. Po svatbě jsme si pro sebe objednali 6 krabic (po šesti), protože je to opravdu jedno z nejlepších vín, které jsem kdy pila. Pomalu ale jistě se jich postupně "zbavujeme".

Víno nám v průběhu večera nějak zachutnalo... A tak už jich zbývá jen 5 (lahví nikoli krabic :-( ).

Všechno bylo vynikající a přes to mi pořád něco chybělo. Bylo to takový suchý, a to i když jsem vše řádně zapíjela vínem :-). A co se kromě vína hodí ke zralým sýrům? Přece brusinky!!! Tyto jsou speciální z Ikey a hodí se nejen k sýrům, ale také třeba ke svíčkové...


Dokonalost!

A co se týče našich úlovků z vánočních trhů... Klobáska nám visí ve špajzu a čeká na další příležitost. Kozí sýr máme stále v pytlíčku v lednici, avšak zásoby se tenčí. Kdykoli totiž jdeme kolem, kousíček si uloupneme cucáme místo bonbónu. 

A jaké jsou Vaše úlovky z vánočních trhů? Nějaké nové objevy?

4 komentáře:

  1. Prkýnko je stylové, jako z horské chaty ve "Schweizu ;-)." Fotky vytváří pěknou atmosféru, je z nich cítit labužnická večeře. Tramín červený je moje nejoblíbenější, ještě ke všemu pozdní sběr, jemné bublinky ve sklenici ... Idyla.
    Můj úlovek z vánočního trhu je koření:
    http://toffo.blog.cz/1012/e-koreni
    V mém okolí je lepší zajít na farmářský trh, vánoční jsou až na vyjímnky, plné kýčů.

    OdpovědětVymazat
  2. Koření vypadá lákavě a je mi moc sympatická jejich rodinná manufaktura. Věřím, že si brzy od nich něco objednám. Všechno vypadá úžasně. Jinak musím pochválit letošní (v podstatě už i loňské) vánoční trhy v Brně, kde se už konečně neprodávají záclony a pyžama, ale tradiční vánoční předměty a vynikající dobroty. Jen kdyby uprostřed trhů neprojížděla každých pět minut tramvaj...

    OdpovědětVymazat
  3. To já slintám u stánku, kde mají nakládané sýry. Mají to v takových pěkných flaškách různých velikostí a nakládají sýry různých druhů na různé způsoby. Mňam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím, jestli Ti mám psát zážitky z vánočních trhů, když jsi tam byla se mnou, ale jednoznačně to byl svařák a trdelník. Blbě se to jedlo, že jo? Cukr jsem měla až na čele, ale stálo to za to. A můj úlovek? Salám s názvem "policajt" ve tvaru pendreku. m

    OdpovědětVymazat