středa 21. ledna 2015

Arašídovo čokoládové kuličky

Po dlouhé době zase recept!

Věřili byste, že poslední recept, který jsem tu zveřejnila byl na dýňové cookies z 10. listopadu? Měla bych se stydět a rychle to napravit.

DSC_4009

Tyto kuličky vypadají hříšně a totálně nezdravě, ale opak je pravdou. Neobsahují žádný přidaný cukr ani žádnou mouku – prostě jen datle, buráky, kakaový prášek a špetku soli. Toť vše. A nejlepší na tom je, že naprosto dokonale dokáží uspokojit moji chuť na sladké.

O vánocích jsem dělala lískovo oříškové špalíky v čokoládě z delicious blogu. Byla jsem nadšená a věděla jsem, že recept brzy zopakuji i s jinými ořechy. Tentokrát jsem místo mandlí a lískových oříšků dala nesolené buráky, které nám zbyly od Mikuláše. A výsledek? Naprosto božské. Spojení buráků a čokolády je totiž úžasná kombinace.

DSC_4007

 

Arašídovo čokoládové kuličky

Ingredience (na zhruba 12 kuliček):

  • 100g mletých nesolených arašídů
  • 20g kakaového prášku
  • špetka soli
  • 100g datlí, předem namočených

Postup:

Arašídy, kakaový prášek, sůl a změklé datle dáme do mixéru a mixujeme tak dlouho, dokud se vše nespojí v celistvou hmotu. Z ní pak tvarujeme kuličky o velikosti vlašských ořechů.

Kuličky uchováváme ve vzduchotěsné dóze v ledničce.

 

Kuličky jsou ideální na svačinu, jako dezert ke kávě nebo jako rychlé doplnění energie před cvičením. Dlouho jsem se těmto receptům s datlemi vyhýbala a teď mám v hlavě spoustu kombinací, které musím co nejdřív vyzkoušet!

Je vidět, že mi pomáhal Kuba? Místo kuliček se rozhodl dělat válečky… Ale moc mu chutnaly, což mě těší.

DSC_4012

 

Otázka: Už jste zkoušeli tento typ receptů s datlovým základem? Jaké jste použili ingredience?

7 komentářů:

  1. Sláává ;) Zrovna včera jsem si projížděla "všechny" tvoje recepty a rozplývala se.. nejvíc miluju tvé granoly, chlebíčky, nebo tyčky.
    Kuličky vypadají úžasně, zkoušela jsem jednou podobné i s banánem a taky paráda.
    Díky za tvůj blog a hodně štěstí! *

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář! Na banán se taky chystám :-)

      Vymazat
  2. Jakože datle nemám vůbec ráda, v kombinaci s ořechy a sušeným ovocem je to pecka do Německa. Já zatím zkoušela kokosové s čokoládou a brusinkami a ořechovo-makové se sušenými meruňkami a byly báječné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně zase samotné datle nevadí, ale jak píšeš, s ořechy a sušeným ovocem je to vyšší liga! Díky za tipy!

      Vymazat
  3. Pavli, dnes jsem dělala domáci musli tyčky podle tebe a použila agávový sirup. Tyčky jsou skvělé, ikdyž jsem jablka nerozvařila, ale pouze nastrouhala syrová.
    Když jsem studovala složení datlového sirupu, říkala jsem si, že to jsou asi jen rozmixované datle s vodou a šel by udělat doma? Koupila jsem kilové balení datlí, tak váhám. Máte někdo zkušenost?
    Díky za super recepty a běhací tipy, já teď běh odsunula kvůli únavě a nevolnostem.
    Pěkný večer.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  4. Momentálně mám doma meruňkovo-kokosové kuličky s čokoládou a jsou naprosto výtečné! Takže kuličkám (a dalším patvarům) zdar :-) Jinak tě obdivuju, jak ten blog zvládáš se dvěma malými dětmi. Já na ten svůj nemám poslední doobu nějak čas a podle toho to taky vypadá... :-(

    OdpovědětVymazat