neděle 4. ledna 2015

2014 –> 2015

A nový rok 2015 je tu! Doufám, že jste všichni prožili krásné vánoce plné klidu a pohody a do nového roku jste tak vkročili odpočatí a plní sil!

Já nevím, jestli se se dvěma dětmi dají strávit klidné vánoce, ale i tak jsme si je moc užili. Štědrý den jsme trávili sami ve čtyřech, ale následující dva dny pokračovaly vánoce a Ježíšek u tchánů a u mých rodičů. Mezi svátky jsme se viděli s pár kamarády a Silvestr byl ve znamení odpoledního setkání s partou kamarádů a kopou malých dětí, brzké večerky a půlnočního utěšování Aničky, kterou probudily ohňostroje (Kuba tu půlhodinovou salvu, která probíhala na naší ulici, prospal).

Příprava vánočky:

DSC_3715DSC_3733

Zdobení stromečku:

DSC_3722DSC_3789

Pouštění lodiček (Kubu nejvíc lákalo sfoukávání svíček než samotná plavba – jak jinak…):

DSC_3780

Rozbalování dárečků od Ježíška:

DSC_3829DSC_3805DSC_3839DSC_3850

Taky jsme se hodili do gala (Aniččiny první šaty):

DSC_3847

A hráli si v prvním sněhu letošní zimy:

DSC_3862

“Dávej pozor Kubo, klouže to…!”

DSC_3860

Ale hlavně jsme si hodně hráli a užívali si dětí:

DSC_3724DSC_3728DSC_3748DSC_3871

 

Každý teď hodnotí uplynulý rok a stanovuje si cíle do roku nového. Samozřejmě i mě to nedalo a i já jsem rok 2014 zhodnotila. Jaký byl ten náš? Dost náročný, ale krásný :-)

  • Prvních osm měsíců (a ještě prosinec 2013) jsem byla těhotná s Aničkou. Těhotenství probíhalo bez problémů, užívala jsem si to, ale ke konci už to bylo dlouhé a nemohla jsem se dočkat až Aničku poznám.

40. týden těhotenství: to už ani není možné, že jsem měla tak velké břicho!

DSC_2461

  • V únoru jsme se přestěhovali do nového domku na předměstí Brna a hodně se toho pro nás změnilo. Kromě většího prostoru a zahrady jsme si museli zvyknout na neustálé dojíždění autem kamkoli. Domek ale milujeme, kdekoli jsme tak se do něj rádi vracíme a můžu říct, že ho už bez pochyby nazýváme domov.
  • Na začátku roku se také Kuba naučil chodit na nočník! Šlo to kupodivu dost hladce, jen má dodnes plínku na spaní, které se nemůžeme zbavit…
  • V březnu také Kuba oslavil své druhé narozeniny!

DSC09672

  • V šestém měsíci těhotenství jsem prodělala pásový opar. Nic příjemného, ale naštěstí se to obešlo bez komplikací jak pro mě tak pro mimi.
  • Stihli jsme si udělat i mini dovolenou v Jeseníkách, kde jsem s obřím břichem absolvovala výšlap k lesnímu baru :-).

IMG_2480

  • Na začátku léta proběhla menší rekonstrukce domu, a to výměna oken v prvním patře, včetně střešních oken. Bylo to nekonečné, všude prach a špína, málem jsem z toho porodila, ale nakonec se všechno zvládlo a nám teď okny neteče a nefouká!
  • Bezpochyby největší událostí roku bylo narození našeho druhého drobečka, holčičky Aničky. Dávala si na čas, přišla na svět 8 dní po termínu, ale nakonec si dala říct a určitě toho nelituje!

Anička v porodnici vs. Anička 4,5 měsíce:

DSC_2494DSC_3794

  • Od té doby se náš život točí okolo Aničky (a taky okolo Kuby, samozřejmě). Zbytek roku tak byl ve znamení seznamování se s miminkem a pozorování jak nám Anička pěkně roste a jak se vyvíjí. A taky spousty vycházek s kočárkem, kojení, přebalování, uspávání a vším co život s miminkem obnáší!

Rok 2014 budu mít v paměti jako hodně akční rok. Událo se toho spoustu, ale téměř všechno bylo příjemné (až na ten opar a rekonstrukci :-) ). Nový rok 2015 by mohl být trochu klidnější, ale nudit se určitě nebudeme.

 

A jaký bude rok 2015?

Kromě klasických předsevzetí jako zhubnout posledních 5 poporodních kil, zpevnit postavu, jíst víc zeleniny míň čokolády a omezit spotřebu burákových másel, mám i pár předsevzetí co se týče blogu – třeba publikovat 2x týdně, zřídit blogu facebookové stránky, příp. i Instagram (to vše jde kolem mě, ale chápu, že musím jít s dobou tak to budu muset asi vše nastudovat… anebo se poradit s bratrem :-)), zase publikovat víc receptů atd. Je něco, co byste na blogu rádi viděli? Co se vám tu líbí nebo nelíbí? Napište! Poraďte! Budu ráda za každý váš tip!

Na nový rok se ale moc těším! Bude to po dlouhé době rok, kdy neplánujeme příchod velkých událostí: nebudu se snažit otěhotnět, nebudu těhotná, nebudu rodit (dvě děti stačí :-)), nikam se nebudeme stěhovat, nic rekonstruovat (manžel mi to slíbil) a tak se budeme moct soustředit a pozorovat jak nám děti rostou, Aniččiny první příkrmy, první krůčky, Kubův nástup do školky (i když dneska prohlásil, že do školky nepůjde, že si bude hrát s maminkou, tak nevím…), budeme jezdit po výletech (aniž bych měla strach, že někde předčasně porodím…), pojedeme na dovolenou a budeme si užívat domek a zahradu kam konečně dáme v létě dětem bazén na řádění (loni jsme to řešili jen malým nafukovacím bazénkem neb jsem na nějaké skotačení v bazénu neměla v devátém měsíci těhotenství sílu). Prostě se těším, že se budeme dělat normální věci a užívat se jako rodina.

A taky bych se ráda soustředila i trochu na sebe! Na podzim jsem opět začala běhat a i když jsem v prosinci vyběhla jen jednou, chtěla bych v běhání pokračovat a dostat se na úroveň, kterou jsem měla před otěhotněním s Aničkou. Už mám v kalendáři i pár závodů, na které jsem se přihlásila, což je pro mě dost velká motivace nazout boty a vyběhnout. Chtěla bych se i víc soustředit na posílení svalů, zatím se snažím posilovat doma, ale donutit se k tomu (nebo si jen vzpomenout) je pro mě těžké. Uvidíme, třeba až nebudu plně kojit tak si vyrazím někam do posilovny… Manžel se naštěstí naladil na stejnou vlnu (myslím s tím sportem), z čehož mám velkou radost a myslím, že se budeme motivovat navzájem.

A nemám předsevzetí jen sportovní. Chtěla bych si nějak zorganizovat čas, abych pořád nevypadala, že nic nestíhám. Ono zvládnout dvě děti, uvařit, uklidit, vyprat, nakoupit a kdo ví co ještě dá zabrat, ale věřím, že když si dokážu čas dobře rozvrhnout, půjde to mnohem líp a třeba mi zbyde i trocha času si v klidu večer přečíst knížku nebo časopis nebo psát blog. Mně občas stačí si úkoly sepsat na papír a pak mi největší radost dělá, když si můžu úkol odškrtnout :-).

 

Tak to by tak byl můj výhled do nového roku. Mnoho lidí tvrdí, že si předsevzetí nedávají, protože když chtějí na sobě něco změnit, udělají to hned a nemusí čekat do prvního ledna. Je to pravda a dřív jsem tento názor také zastávala. Ale příchod nového roku mě nutí přemýšlet víc než kdy jindy. První leden má pro mě prostě význam nového začátku a ta předsevzetí – ať už jsou jakákoli - jdou provádět snáz.

 

Do nového roku bych vám všem chtěla popřát hodně štěstí a zdraví, ať se vám splní vše po čem toužíte. Také bych vám chtěla moc poděkovat, že stále navštěvujete můj blog, že se vám tu líbí a že mi občas necháte nějaký komentář. Moc mě baví pro vás (a pro sebe) psát a dělit se s vámi o střípky života naší rodiny. Jste skvělí! Díky!!

 

Otázka: A co vy? Dáváte si novoroční předsevzetí? Jaká jste si dali letos?

11 komentářů:

  1. Hezky clanek, za me urcite sladke a zdrave snidane :) Tvoje pecena ovesna kase je hit domacnosti a podobnou dalsich chutovku by osazenstvo uvitalo.

    OdpovědětVymazat
  2. Já opět ráda přivítám nějaké recepty. Ráda podle vás peču.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Pavli :-) Přeji Ti a Tvé rodince krásný a pohodový rok 2015, který bude trošku klidnější než rok 2014.... Ale aspoň jsi se nenudila :-) Koukám, jak jsi akční člověk. Moc se těším na ty častější články, taky mám v plánu publikovat častěji, tak uvidíme, jak se mi to splní.
    Mě čeká letos asi dost šílený rok, ale zas se na něj moc těším. V červnu bychom měli rozšířit naši rodinu o nového člena a do toho finišujeme s domečkem, kam bychom se zhruba v srpnu/září měli stěhovat... Takže očekávání miminka a řešení kuchyně, koupelny, podlah,... v domečku mi dává dost zabrat. Já zas doufám, že to v roce 2015 vše zvládneme :-). Zatím mě pořád i na začátku pátého měsíce trápí těhotenské nevolnosti, tak jsem doma a skoro pořád ležím, čtu a koukám na telku/net... víc toho nejsem schopná... kromě jedné delší procházky denně.... asi si mám užít posledních pár měsíců klidu :-))) Mimčo mě už asi 14 dnů (co jsem začala cítit pohyby) pravidelně budí mezi 4 a 5 hodinou ranní :D tak mě asi připravuje na to, kdy bude vstávat :D no nevadí, moc se těším :-)

    p.s.- jaké arašídové máslo je tvé nejoblíbenější? Moje teď asi od firmy Meridian s kousky arašídů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni! Moc gratuluji k budoucímu miminku! Přeji ti ať těhotenství probíhá v pořádku a ať jste oba zdraví!! Určitě teď hodně odpočívej, zvlášť, když tě trápí nevolnosti. Snad brzo pominou!! Já je naštěstí neměla tak strašné, ale i tak daly zabrat, tak to určitě nepřeháněj s nějakou aktivitou a užívej si dokud můžeš :-). Myslím si, že se nedá odpočívat do zásoby, ale je to určitě příjemné. Moc ti to závidím :-). Tak to všechno zvládněte a třeba rok 2016 bude pro vás zaslouženě odpočinkový!
      PS. já mám ráda arašídové máslo od firmy jori, ale to od meridian neznám. Měla jsem od nich jen mandlové a to bylo dobré. Ještě si občas koupím z marks spencer, ale to už obsahuje i oleje a cukr. Neříkám, že mi nechutná... ale už jsou tam přísady navíc, které tam být nemusí. Díky za tip, už jsem se na ně mrkla a zrovna mi dochází zásoby tak je vyzkouším!

      Vymazat
    2. Děkuji Pavli :-)
      No já vzhledem k tomu, že mi fakt není dobře, tak spíš jen polehávám a chodím na procházky... ani vařit mě nebaví :-) Takže mojí denní náplní je čtení, spaní, procházky a snaha do sebe nacpat trochu zdravého jídla ;) teď mám největší problém s pitím, protože se mi ze všeho zvedá žaludek, tak jsem to vyřešila přidáním hodně ovoce a ranním smoothie, kde mi ta tekutina tak nevadí ;)
      Jo, to od firmy Jori je taky úžasné!!! :-)

      Vymazat
  4. Úžasný blog a krásný článek.Hodně štěstí do Nového roku!

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem s novoročním předsevzetím začala v prosinci. Mám speciální notes, kam si píšu úkoly, které musím následující den splnit. No a celkem se mi daří je plnit, asi na mě nějak funguje to, když to mám na papíře.
    Jinak přeji celé vaší rodině nej nej rok 2015!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to pravda, když to vidím před sebou napsané tak to spíš udělám než když to mám jen v hlavě :-)
      Taky přeji vše nej do nového roku!!

      Vymazat