Slibovaný recept na jablečná povidla je tu!
Jako každý rok na podzim tak i letos se mi nahromadila spousta jablek, různých odrůd z různých zahrad a sadů od různých lidí a každý rok přemýšlím co s nimi. Většinou nejsou úplně vhodné na jídlo, a do štrůdlů, jablečných buchet a muffinů jsou ideální.
Při brouzdání na internetu jsem narazila na zajímavý recept na apple butter, což bych přeložila právě jako jablečná povidla. Jedná se o rozvaření a následné pomalé vaření jablek s cukrem, medem a kořením až do konečného zredukování a zhoustnutí. Perfektní využití pro bedny plných jablek, které nechce nikdo jíst!
K výrobě jablečných povidel jsem použila slow cooker, ale pokud ho nemáte, klidně můžete jablečná povidla uvařit na sporáku.
Takže pokud máte doma tolik jablek, že nevíte co s nimi, zkuste tyto domácí jablečná povidla. Jsou fakt výborná!
Jablečná povidla
Ingredience:
Postup:
Všechny ingredience smícháme v hrnci slow cookeru a vaříme na LOW 10 hodin nebo dokud nejsou jablka hodně měkká.
Pokud chcete mít jablečná povidla hodně jemná, přepasírujte povařená jablka přes jemné sítko. Já jsem je jen hodně rozmačkala vidličkou a tak mi to stačilo. Povidla vraťte do slow cookeru a vařte je odkrytá na HIGH za občasného míchání zhruba hodinu a půl, dokud nezhoustnou.
V případě, že nemáte slow cooker, dejte všechny ingredience do silnostěnného hrnce a vařte na mírném ohni pod pokličkou zhruba hodinu nebo dokud nejsou jablka měkká. Poté můžete jablka opět přepasírovat nebo jen rozmačkat vidličkou. Povidla dále vařte odkrytá zhruba 15 minut než zhoustnou, občas zamíchejte.
Povidla přendejte do uzavíratelné dózy a uchovávejte je v lednici.
Jablečná povidla se hodí třeba na chleba namazaný lučinou (to mám nejraději), na ovesnou kaši, k masu, do kynutých buchet…
Otázka: Znáte jablečná povidla? Jaká máte další využití pro nadúrodu jablek?
udělala sem rovnou dvojnásobnou dávku:-) sou boží. právě je jím s jogurtem. vyšly teda hodně sladký, to bude odrudou jablek. a měla sem je nechat dýl odpařit, jsou hodně tekutý, ale myslám, že to nebude vadit:-)
OdpovědětVymazatv jogurtu jsou skvělý! ten právě na té sladkosti ubírá. jsem ráda, že se povedly a že chutnají! díky za komentář!
VymazatDostala jsem z Jersey black butter, taky taková povidla, jablečná, ale kořeněná a vařená s ciderem. Občas jablečná povidla vařím, podle Yvy z Praktického kulinária. Nadúrodu jablek bohužel nemám, na jablka jsme celá rodina zvyklá každodenně, každý den minimálně jeden kus, každý člen rodiny.
OdpovědětVymazatTaky miluju jablka, zvlášť teď na podzim se jich nemůžu nabažit!
VymazatAhoj Pavli, když jsem žila ve Španělsku u holandské rodiny, tak oni to často jedli na snídani a říkali tomu "apple strof", bylo to řidší, asi jako med a moje host mother říkala, že se to v Holandsku doporučuje jíst těhotným, jakože děsně zdravý. Vzpomněla jsem si na to, když jsem čekala malýho a na začátku nemohla jíst vlasně nic a myslím, že mi to zachránilo život. Díky za tip, že se to dá udělat i doma, určitě vyzkouším, Iva Kapp.
OdpovědětVymazatTak to je zajímavý! Když jsem žila v Holandsku tak jsem na ně vůbec nenarazila... Ale to bude možná tím, že jsme se nedostali do holandských rodin. No, měla jsem být těhotná na podzim, to bych nejedla nic jinýho :-))
VymazatSkvělý tip jak zatočit s jablky! U nás doma zatím u staršího dítka rozhodně boduje klasická přesnídávka, takže jablka ubývají rychle i tak.:-) A jinak já zbožňuju tahle dušená jablíčka: http://madlinakuchyne.blog.cz/1203/jednoduse-uzasna-dusena-jablka-s-orechy
OdpovědětVymazatTy tvoje jablíčka mám založené už dlouho tak je nejvyšší čas se do nich pustit! Vypadají totiž báječně (hlavně s tou zmrzlinou :-) )
VymazatAsi je vyzkouším.. Š estková povidla miluji, tak mě zajímá chuť jablečných :))
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky