sobota 27. září 2014

Dýňové ovesné muffiny

Když jsem se nedávno procházela s Aničkou po trhu, který byl zaplaven neuvěřitelným množstvím dýní všech velikostí a tvarů, vzpomněla jsem si, že jsem minulý rok touto dobou pekla dýňové muffiny. A že jsem o nich neblogovala… Hanba, protože byly výborné!

IMG_1544

A tak jsem si jednu (no dobře, čtyři…) dýni koupila s tím, že dýňové muffiny zopakuji. Po delším pátrání jsem našla recept a pustila se do pečení. Jenže, než jsem stačila vzít foťák a muffiny vyfotit, byly fuč. Ale zapátrala jsem v archivu a naštěstí našla fotky právě těch z minulého roku (oni totiž na blogu měly být, jenže jsem na ně zapomněla a když jsem si konečně vzpomněla, byl březen a dýňová sezóna ta tam). Ono je to stejně jedno, muffiny jsou stejně výborné, jen Kuba je na fotkách o rok mladší…

IMG_1555

Dýňové ovesné muffiny

Ingredience (na 12 muffinů):

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 šálek ovesných vloček (použila jsem jemně mleté)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 šálek podmáslí/kefíru
  • 3/4 šálku dýňového pyré
  • 1/2 šálku třtinového cukru (můžete přidat víc, pro někoho můžou být málo sladké)
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vanilky

Postup:

Troubu předehřejeme na 190°C a formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky nebo vymažeme, popř. vysypeme.

V jedné míse smícháme mouky, vločky, sodu, sůl a skořici.

Ve druhé míse smícháme podmáslí, pyré, cukr, olej, vejce a vanilku.

Mokrou směs přilijeme k suché směsi a jen tak ledabyle promícháme – rozhodně nepřemíchat!

Vlijeme do připravené formy a dáme péct zhruba na 25-30 minut až budou muffiny zlatavé.

Pár minut necháme muffiny chladnout ve formě, poté je vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

IMG_1547IMG_1548

malý zloděj!!

Já jsem si po vychladnutí pár muffinů zamrazila na horší časy.

Muffiny jsou krásně voňavé, vláčné a přímo z nich sálá podzim. Kdo chce, může do těsta přihodit pár hrstí nasekaných vlašských ořechů nebo třeba kousky nasekané čokolády.

Kubovi minulý rok moc chutnaly a málem je snědl i s papírovým košíčkem…

IMG_1540

lepší…

IMG_1541

Letos z nich nebyl tak nadšený, ale dal si. Ono totiž cokoli, co připomíná dort teď u Kuby boduje…

Je to sranda prohlížet si staré fotky… Už si vůbec nepamatuji, že byl takhle malý… nebo že měl tak blonďaté vlasy…

IMG_1552IMG_1553IMG_1554

A co děláte z dýně letos vy?

14 komentářů:

  1. Ahojky, já letos dýni koupila poprvé, budeme ji vykrajovat na Halloween, tak musím ten vnitřek nějak upotřebit :D Shodou okolností jsem si koupila plech na muffiny, takže hledám a zkouším zdravé varianty a tohle se mi náramně hodí, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je osud :-). Ať se povedou !

      Vymazat
  2. Vypadají skvěle, asi je upeču, protože mám ještě schovanou půlku dýně (původně na polévku, jako vždy:D), takže díky za recept!

    Letos jsem poprvé pekla dýňový chlebíček, a to byla taky dobrota:)

    OdpovědětVymazat
  3. Recept a hlavně jeho finální podoba vypadají skvěle :), jen mám dotaz: jak velký byl šálek?
    Aby mi vyšel stejný poměr. Moc děkuji za odpověď :)
    Krásné podzimní dny
    Johana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Šálek má objem 240ml (americký cup). Ale lze použít i klasický čtvrtlitrák.

      Vymazat
  4. Mňamky, vypadají naprosto perfektně! A cpoucí se Kubíček je ještě úžasnější :-) Mě letos dýně nějak míjí, u nás v obchodech je zatím nenabízí a mamince na zahrádce zatím vyrostli jen tři. Takže zatím byla dýňová polvéka, dýně pečená s česnekem a brambory, ale snad budou i další. Já osobně mám moc ráda třeba dýňovou pomazánku a cheesecake.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám taky doma jen poslední kousek tak budu muset doplnit zásoby. Ta dýňová pomazánka zní dobře. Máš recept na blogu?

      Vymazat
    2. Ano, recept na blogu je: http://madlinakuchyne.blog.cz/1210/dynova-pomazanka-s-chilli-a-citronem

      Vymazat
  5. Dnes upečeny, recept jsem dodržela do puntíku :), jsou skvělé a obrovské, určitě je brzy udělám znovu - dýní mám několik v komoře. Jakmile se objeví na trhu, tak je postupně nakupuji a vydrží mi v chladnu až do ledna.
    Díky za bezva recept :)
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super!! Jsem ráda, že se povedly a že chutnaly!
      PS. Dýní není nikdy dost :-)

      Vymazat
  6. Děkuji za opět výborný recept, byly moc chutné. http://piettet.blog.cz/1410/dynove-muffiny-s-ovesnymi-vlockami Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, když se povedou a chutnají i jiným! Díky za komentář!

      Vymazat