Dobré ráno!
Dnes vás tu nečeká žádný tip ani recept na snídani. Mám pro vás totiž recept na skvělý mrkvový dort, který jsem pekla na oslavu mých a tátových narozenin. Jak tak ale nad tím teď uvažuji, nevím, proč bychom si nemohli občas k snídani dort dopřát. Třeba na narozeniny. Nebo v neděli. A nebo třeba jen tak…
Tento dort jsem dělala už podruhé a podruhé byl hitem. Je z kuchařky Deník Dity P. od Dity Pecháčkové a stejně jako v receptu jsem k němu dělala polevu z krémového sýru (Lučiny). Z receptu na dort jsem vynechala ananas a snížila množství ořechů a z receptu na polevu jsem ubrala trochu másla a cukru. V knížce je dort celý a poleva je jen nahoře. Já se rozhodla dort rozříznout, polevu dát i dovnitř, nahoru a na boky. Vzhledem k velkému množství ořechů (a taky možná z důvodu, že jsem nenechala dort zcela vychladnout) se mi dort při rozkrojování trochu potrhal, což ale spravila poleva, která vše slepila dohromady. Dort jsem dělala den předem, včetně slepování a mazání polevou, aby se všechny chutě spojily a poleva v lednici ztuhla.
I když se dort při krájení trochu rozpadal (dávám to za vinu opět ořechům), nikomu to nevadilo a všichni vypadali moooc spokojeně. A to je nejdůležitější!
Jo a nemyslete si, že když jde o MRKVOVÝ dort a dort obsahuje MRKEV, jakožto zeleninu, že se jedná o nějakou dietku. Ale o to jsem se ani nesnažila :-).
Mrkvový dort s polevou z krémového sýru (recept převzat z kuchařky Deník Dity P.)
Ingredience:
na dort
- 85 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- (v původním receptu není zázvor, z koření je tam dále po 1/4 lžičce drceného hřebíčku a drceného nového koření)
- 1/4 lžičky soli
- 160 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 100 g vlašských ořechů, nasekaných (v původním receptu je 140 g)
- 125 g mrkve, najemno nastrouhané
- (v původním receptu je ještě 80 g okapaného ananasu, nasekaného)
na polevu
- 80 g másla, změklého (v původním receptu je 125 g)
- 200 g smetanového sýru (dala jsem Lučinu)
- 80 g moučkového cukru
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a kulatou dortovou formu o průměru 18 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva, koření a sůl přesejeme přes síto do mísy.
V jiné míse prošleháme vejce s olejem a tuto směs přelijeme k mouce.
Vmícháme ořechy a mrkev (a ananas, pokud dáváte).
Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme 40 – 50 minut nebo dokud není zapíchnutá špejle po vytažení suchá. Korpus necháme zhruba 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndáme na mřížku a necháme vychladnout úplně.
Na polevu všechny ingredience vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého a nadýchaného krému. Trvá to asi 10 minut.
Pokud se vám nechce korpus rozkrojovat, navrstvěte polevu v silné vrstvě na korpus a dejte do lednice ztuhnout. V opačném případě opatrně rozkrojíme korpus napůl (podélně!!), na spodní půlku dáme část polevy, přiklopíme vrchní půlkou a celý dort pokryjeme polevou.
Dáme do lednice ztuhnout – nejlépe do druhého dne nebo alespoň na pár hodin.
Přeji vám krásnou předjarní neděli!!
Mrkvový koláč mám moc ráda, celkem často ho peču, i když v trochu "mrkvovější a odlehčené" verzi a vždy má úspěch :)
OdpovědětVymazatÚplně nejlepší, co jsem kdy měla (a že jich bylo:D) byl ale ve Starbucks. Podle Dity P. jsem ho ještě nedělala, ale nad jeho fotkou už jsem v té knížce slintala mnohokrát, takže se do toho asi pustím co nejdřív, ve tvém provedení vypadá skvěle :)
Jojo, mrkvový dort ze Starbucks je mooooc dobrý!! Dala jsem si ho po pražském půlmaratonu minulý rok a chutnal opravdu božsky!
VymazatTaky jsem ho podle Dity P. zkoušela a je fakt výbornej.
OdpovědětVymazatještě nikdy jsem mrkvový dort nezkoušela, ale už dlouho se na to chystám. Tenhle vypadá moc lákavě:)
OdpovědětVymazatZatím jsem měla jen kupovaný-jak píše Markét-ze Starbucks a ten byl výtečný:)) Doma jsem zkoušela jen takovou mrkvovo-jablkovou buchtu a ta nikomu nejela, protože to byl nějaký ultrazdravý a dietní recept :D
OdpovědětVymazatDortík se moc povedl:)
toto žádná dietka není, takže věřím, že chutnat bude všem! Náš Kuba ho posvačil a měl boule za ušima :-).
VymazatMrkvové moučníky máme doma rádi, nejčastěji peču muffiny - je to rychlovka!
OdpovědětVymazatA malou poznámku k rozkrojení dortu - podélně znamená zhora dolů, lepší by bylo napsat vodorovně :)
díky za upřesnění :-)
VymazatTaky tenhle dort pravidelně peču a moc nám chutná. Ale dělám k němu trochu jiný krém, než paní Dita. Naučila jsem se ho na FB stránkách jedné moc šikovné cukrářky ( Ostravské dortíky) a je moc dobrý na všechny dorty, ale v kombinaci s mrkvovým geniální:-)
OdpovědětVymazatTady je recept: 1 šlehačka 33% a více+ 1 mascarpone 250g+ 1 ztužovač šlehačky (smetafix) + moučkový cukr dle chuti (já dávám 2 pol.lžíce)- vše se dá do mísy, tedy šlehačka ještě neušlehaná, a šlehá se spolu do zhoustnutí, trvá to asi 2 minuty. Krém je lehký a fakt moc dobrý.
super! díky za tip! určitě při další příležitosti vyzkouším!
VymazatKloubouk dolů Pavli před tatínkem, já bych se svému asi takovou variantou dortu nezavděčila :) btw. vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatjá tam dala spoustu ořechů a jak jsou tam ořechy, tak to táta sní jakýkoli dort. jinak na dorty a na sladký vůbec není takže zavděčit se mu je opravdu těžké... :-)
VymazatMrkvový dort mám taky moc ráda a ten tvůj vypadá báječně :-) Já "mrkvák" dělám podle mixu receptů z BBC Good Food a vlastních úprav s hromadou mrkve (cca 400 g) a našlehanou polevou z tvarohu. Taky dobrota :-)
OdpovědětVymazattěch receptů fakt existuje spousta a příště bych chtěla vyzkoušet nějaký víc "mrkvový" se spoustou mrkve!
Vymazat