Každý rok touto dobou peču irský chléb na irský svátek svatého Patrika, který se slaví dnes, 17. března. Každý rok si najdu jiný recept a tak pár bochníků už mám tedy v rukávě – některé tvořily jen základní suroviny, jindy jsem přidala vejce a máslo, některé byly kulaté, některé jsem pekla v chlebíčkové formě...
Základem pro irský chléb je mouka, jedlá soda a podmáslí. Žádné droždí, žádné kynutí, je to rychlovka. Jeden recept na irský chléb tu na blogu mám a proto jsem si říkala, že je zbytečné sem dávat další. Jenže ten co jsem pekla včera je asi úplně nejlepší ze všech a tak by bylo ode mě sobecké se s vámi o tento recept nepodělit. A tak jsem rychle popadla foťák a běžela chléb vyfotit, abyste z něj vůbec něco měli, protože mizí rychlostí blesku. Za posledních 24 hodin, kdy je chléb na světě, z něj zmizela už polovina. A to ho jím jen já… Asi si dokážete představit, co se mnou dělá čerstvý chléb… I přes to, že tam není droždí, jedná se o čerstvý chléb… Určitě chápete…
Irský chléb (Irish Soda Bread) – recept převzat odtud
Ingredience:
- 2 1/4 šálku chlebové mouky
- 1/2 šálku ovesných vloček (použila jsem hodně jemně mleté)
- 1/4 šálku pšeničných otrub
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 60 g studeného másla
- 1 1/2 šálku jogurtu (jogurt zde zastupuje roli podmáslí)
- hrst až dvě rozinek
Postup:
Troubu rozehřejeme na 220°C a dáme do ni rozehřát i plech, na kterém budeme chléb péct.
Do mísy dáme mouku, ovesné vločky, otruby, sodu a sůl a promícháme. Přidáme máslo nakrájené na centimetrové kostičky a vidličkou nebo dvěma noži ho zapracujeme do mouky.
Nakonec přidáme jogurt a rozinky a vypracujeme těsto. Pokud máte kuchyňský robot s hnětacím hákem, klidně ho nechte pracovat za vás, jinak si těsto vyklopíme na lehce pomoučněnou plochu a prohněteme ho ručně.
Vytvarujeme bochník a ostrým nožem ho nahoře nařízneme do kříže.
Opatrně bochník přeneseme na rozehřátý plech a pečeme 30-35 minut.
Po vytažení by měl bochník znít po poklepání dutě.
Necháme vychladnout (jestli to vydržíte tak jste lepší než já) a podáváme. Doporučuji s máslem…
I přes to, že v ingrediencích není žádný cukr, je chléb příjemně nasládlý díky rozinkám. Je nadýchaný, vláčný a mohla bych ho jíst celý den. Pokaždé když irský chléb upeču tak si říkám, že ho musím péct častěji, ne jen v březnu. Ale nakonec si na něj stejně vzpomenu až na začátku března, kdy začínám hledat nové recepty. Jsem si ale jistá, že na tento chleba jen tak nezapomenu…
Otázka: Znáte irský chléb? Už jste ho někdy ochutnali/pekli?
Mňam, zbožňujem ho a pečiem ho vždy vtedy, keď sa mi nechce čakať na klasické kysnuté cesto... Mám podobný recept, múku a otruby vždy mixujem podľa nálady a ten môj je bez masla ( a aj tak je vláčny )... a tie hrozienka musím vyskúšať, to by mi nenapadlo dať ich tam :)
OdpovědětVymazatsuper! jsem ráda, že nejsem jediná milovnice irského chleba :-) a rozinky můžu jedině doporučit!
VymazatMyslim, že fakt, že ho peču podruhý za posledních 24h, mluví za vše.... Do druhého jsem přidala kousky čokolády a oříšky...teď jen vydržet až vychladne... :)
OdpovědětVymazattak jsem ho včera pekla - a už není, to myslím mluví za vše :))
OdpovědětVymazat