středa 10. července 2013

Maličkosti - červenec

Myslím si, že jsem docela nenáročný člověk. Nevyžaduji luxusní dovolené ani značkové oblečení - ke štěstí mi fakt stačí málo. Poslední dobou jsem zaznamenala pár drobností, které mi dělají radost a tak jsem se rozhodla, že se s vámi o ně podělím.

Borůvky

Jahody jsou fuč (popravdě jsem si je letos nějak nestihla užít – než jsem je zaregistrovala, už takřka zmizely z trhu) a teď nastupují na scénu borůvky. Ty malé modré bobulky nabité antioxidanty prostě miluju v jakékoli podobě – zapečené, s jogurtem, ve smoothie, v muffinech, v chlebíčku, v mamčině koláči nebo jen tak posypané cukrem (vzpomínka na mládí) nebo zakápnuté javorovým sirupem (inovovaná verze).

DSC_8172DSC_8181

 

Lekce FITMAMI

Každý týden v úterý a ve čtvrtek se těším na hodinu cvičení FITMAMI. Je to cvičení pro maminky s dětmi, ale cvičí jen maminky – děti jsou v kočárku a koukají na nás. Nejdřív jsem se bála jak to bude Kuba snášet, jestli vydrží celou hodinu v kočárku, ale až na pár výjimek je strašně hodný a pozoruje ostatní děti. Cvičení je taková všehochuť: chvíli se běhá, chvíli se posiluje pak protahuje. Na lekci se počítá s tím, že jsou tam děti různého věku a různých potřeb a proto je režim k tomu uzpůsobený (kdo potřebuje nakojit, může, kdo potřebuje utěšit svoje dítko, není problém…).

obrázek (6)

Cvičení FITMAMI probíhají po celé republice, takže kdybyste měli zájem, koukněte na web (sem) a určitě najdete nějaké cvičení poblíž vašeho bydliště. Já chodím v Brně na Kraví horu a jsem tam moc spokojená. Cvičitelka Katka skvěle hodiny vede, je znalá, každý cvik vysvětlí a doporučí modifikací cviků pro ty, co jsou krátce po porodu (chodí tam maminky třeba už po šestinedělí!!).

A nemyslete si, že je to jen takové pohodlné cvičení – jen tak si zaklušeme, aby se neřeklo… Je to pěkná makačka a když se obzvlášť zadaří, cítím druhý den každičký sval v těle!

 

Domácí mandlové máslo s javorovým sirupem

Kdo si myslel, že arašídové máslo je to nejlepší, co ho mohlo v životě potkat, ještě nezkusil mandlové máslo s javorovým sirupem. Inspirací bylo pro mě právě toto mandlové máslo značky Justin’s, které mi dovezl bratr z Ameriky. Zamilovala jsem se na první ochutnání a ať jsem dělala co jsem mohla, do týdne byla sklenička prázdná :-(. A protože jsem věděla, že bez tohoto mandlového másla nemůžu žít, nezbylo mi nic jiného, než si ho vyrobit doma. Dá se sice objednat z britského amazonu, ale kdo by za prvé utrácel za poštovné a za druhé, ono je to dost drahé samo o sobě…

DSC_8187

Nejprve jsem si opražila zhruba dva hrnky mandlí nasucho na pánvi. Můžete je klidně opražit v troubě, ale já mám pocit, že na pánvi mám větší přehled o tom, jestli už jsou hotové. Hlavně je důležité je nespálit!! Ještě horké mandle nasypeme do mixéru a mixujeme a mixujeme až se vám začne přehřívat mixér tak na chvíli přestaneme, ale jakmile je opět chladnější tak zase mixujeme a mixujeme… Jak se mandle rozemelou na prášek tak jsem k nim přilila zhruba 2 lžíce řepkového oleje (to aby se to lépe spojilo). Až se hmota stane kompaktnější, přidala jsem dvě přetékající lžíce javorového sirupu a půl lžičky soli a opět mixovala. Javorový sirup i sůl přidávejte podle chuti. I s chladnutím mixéru mi příprava mandlového másla trvala zhruba půl hodiny (chvíli jsem mixovala a jak byl mixér horký, šla jsem umýt koupelnu, pak jsem zase pokračovala v mixování a pak šla utřít prach…:-) takže mezidobí jsem strávila užitečnými domácími pracemi).

Jak je vidět, másla už mám na dně… Asi bude na čase připravit další várku :-).

DSC_8190

 

Počasí

I když jsem tu několikrát psala, že léto nemusím a raději mám chladnější počasí, musím říct, že mi ty tropické teploty letos zatím nevadí. Ba naopak se mi to letos i líbí… Je pravda, že těch opravdu parných dnů zatím nebylo moc a často jsou střídány studenou frontou, ale když předpověď hlásí teploty kolem třicítky, neděsí mě to tolik jako v minulých letech. Tak jako tak teploty nad 30°C se mi nelíbí ani teď. Když je opravdu teplo, jedeme s Kubou za našima na chalupu, kde je vždy o pár stupňů míň než ve městě a kde se může Kuba koupat v bazénku a být ve vodě celý den.

obrázek (7)

Když nás tropy zastihnou ve městě, chodíme ven dopoledne, kdy to ještě jde, kolem poledne stejně obědváme a Kuba chodí po obědě spát, takže to největší parno přečkáváme doma, kde je příjemně (bydlíme ve starém cihlovém domě, ve kterém se zdi tak rychle neprohřejí). Odpoledne chodíme ven třeba až kolem páté, šesté a i tak si vybíráme místa ve stínu.

Navíc mám spoustu tíleček, kterým bylo v zimě smutno a potřebují vyvětrat :-).

 

Běhání

Konečně jsem překonala krizi a běhání mě zase baví :-). Ne že by mě před tím nebavilo, ale nemohla jsem se k němu odhodlat. Pořád jsem hledala nějako výmluvu proč nejít, ale když jsem se nakonec přeci jen k běhu dokopala, byla jsem za to nakonec ráda (i když třeba ten běh za moc nestál…).

Zato teď bych běhala pořád! Ráno, večer, v horku, v dešti – nic mě neodradí a naopak je to pro mě výzva! Na konci srpna mě čeká Půlmaraton Moravským krasem a o to větší motivaci mám! Nehodlám pokořovat rekordy (polovina trati vede do kopce), ale chtěla bych na něj být připravená a pohodlně ho zaběhnout.

IMG_1088

Poslední dobou mě také láká minimalistické běhání, tedy hodně zjednodušeně řečeno, běh v co nejméně odpružených botách s co nejmenším sklonem pata-špička, které vás nutí běhat nikoli přes patu, ale přes střed chodidla. Minimalistické boty mám (New Balance Minimus), ale víceméně je používám spíš na chůzi. Běhám v nich jen občas a kratší vzdálenosti, protože mě pak bolí nohy. Ony totiž nemají žádné odpružení a běh na asfaltu je docela náročný. Proto jsem si udělala radost a koupila jsem si boty Nike Free Run 3, které jsou prý ideální pro přechod z normálních na minimalistické boty. Poprvé jsem v nich běžela dnes a byly naprosto úžasné! Až v nich budu mít odtrénovaný aspoň měsíc tak napíšu recenzi. 

DSC_8192

 

Otázka: A co dělá radost vám?

10 komentářů:

  1. Boty máš senzační! :) Hezky blog!

    OdpovědětVymazat
  2. Na borůvky se těším jako malá! :) a už jsem okukovala Tvé recepty, tak určitě některý z nich vyzkouším :)
    Vím, že to bude blbá otázka, ale nechutnalo to mandlové máslo potom jako marcipán? Bo já třeba mandle miluju, ale marcipán nemůžu ani cítit... :)
    Já si nekvalitními botami a během na asfaltu tak trochu oddělala kolena, takže teď už preferuju jen kolo :) ale sem tam mi to běhání dost chybí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mandlové máslo nechutná jako marcipán, protože pokud se nemýlím tak marcipán se dělá z nepražených a loupaných mandlí, zato mandlové máslo jsem dělala z pražených a neloupaných. Pražené mandle mají úplně jinou chuť - takovou výraznější a "kouřovou" - než nepražené, které mi přijdou mdlé. Takže se neboj a mandlové máslo vyzkoušej :-).

      Vymazat
  3. Borůvky taky miluju!
    Botky máš krásné, já mám ty samé, jen v růžovo šedé kombinaci a můžu potvrdit, že jsou jako papuče:) Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  4. Domácí mandlové máslo s javorovým sirupem zní jako naprostá dokonalost! :)
    a ty botky jsou mé vysněné, ale bohužel mám svoje Adidasky které ještě slouží, jinak bych hned brala tyto krásné Nike.
    A umět se radovat z maličkostí je jedna z nejdůležitějších věcí, život je pak hned hezčí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím!
      Já si ty boty taky hodně dlouho přála a konečně jsem se dočkala :-).

      Vymazat
  5. co já bych dala za borůvky! <3
    Niky mám podobné a musím říct, že i kdyby mi nabízel boty sám Ch Loubotin tak je za nic nevyměním!! :)

    OdpovědětVymazat