středa 4. ledna 2012

Cukroví 2011 - II. část (konečně!!)

Nejdřív bych všem svým čtenářům, ať už pravidelným či nepravidelným, chtěla popřát hodně štěstí, zdraví a úspěchů v novém roce a ať se vám splní každičké přání! Doufám, že jste vánoce prožili obklopeni rodinou a přáteli v klidu a pohodě a že jste si pořádně vychutnali všechny dobroty, které vánoční svátky nabízí :-).

Tak a teď k tématu...

Asi jsem přes ty vánoce nějak zlenivěla, ale prostě jsem se nemohla dokopat k napsání druhé části mého vánočního snažení. 

Je mi jasné, že psát o cukroví 4. ledna je užitečné jak mrtvému zimník a většina z vás (včetně mě) se na cukroví nemůže ani podívat, ale třeba vás tu něco zaujme na příští vánoce! A některé cukroví se nemusí péct jen na vánoce, no ne? Hodí se i na svatby, narozeniny a další významné události :-). Tak se určitě nechte inspirovat!


V minulé části jsem vám představila linecké, javorové listy a čokoládové kuličky. 


Dnes se podíváme na medovníčky, ostružinová kolečka, ořechové koule a čokoládové hrudky. 



MEDOVNÍČKY (původní recept v příloze Ženy a život Chuťovka - Zima 2011, kterou jsem si koupila jen kvůli té příloze...)


Ingredience:

60 g másla, rozpuštěného
50 g rozpuštěného medu, vlažného
2 vejce
1 lžička perníkového koření
400 g mouky - já použila 250 g hladké bílé a 150 g celozrnné
120 g moučkového cukru (v původním receptu mají 140 g, ale víc jsem neměla... bohatě to ale stačilo!)
1 lžička prášku do pečiva - nejlépe bezfosfátový
100 g mletých vlašských ořechů
celé vlašské ořechy na ozdobu
povidla na slepování

Postup:

Nejprve smícháme rozpuštěné máslo, med, vejce a perníkové koření. (Pokud máte máslo i med tuhé, dejte je jako já naráz do kastrůlku a zahřívejte společně. Šetří to čas i práci :-) ).


Na vál si prosijeme mouky s moučkovým cukrem a práškem do pečiva.


Vytvoříme důlek do kterého nalijeme tekutou směs. Pomalu zpracováváme tak, abychom neprotrhly hráze. Jakmile už nehrozí vylití, zapracujeme do těsta mleté ořechy. Rukama vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie, popíšeme (nepovinné ale doporučené) a necháme alespoň do druhého dne odležet v lednici. 


Druhý (nebo třetí či čtvrtý či pátý) den na pomoučněném vále vyválíme z těsta placku, ze které vykrajujeme kolečka či jiné oblíbené tvary. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a jednu polovinu koleček potřeme vodou a ozdobíme půlkou/čtvrtkou vlašského ořechu. Nevěřila jsem, že ořech bude na těstě držet pouze potřením vody, ale fungovalo to. 

Pečeme při 190°C cca 10 minut podle výkonnosti vaší trouby. V polovině pečení plech otočíme v případě, že vám trouba peče nerovnoměrně (jako mě). 


Kolečka necháme úplně vychladnout na mřížce a poté je slepujeme povidlím. Podle původního receptu měla být povidla ochucena lžící rumu a skořicí, ale já je nechala bez ochucení (manžel nemá rád chuť ani vůni rumu - nechápu, ale budiž...). Výsledek byl i tak vynikající. 


Letos jsem nějak ujížděla na perníčkách a čemkoli perníkovém - nevím jestli jsem to tu už nepsala, ale perníkovým kořením jsem si ochucovala i ovesnou kaši k snídani i bílý jogurt! Přisuzuji to drobečkovi, který mi kyne v bříšku - jinak si to neumím vysvětlit :-). A tak o konzumaci medovníčků jsem se postarala především já. Perníčky krásně nasály chuť povidlí a přitom zůstaly na povrchu trochu křupavé. Ořech se pečením opražil a tak byl úžasně voňavý! Uvidíme jaké chutě mě postihnou příští rok, ale pokud to budou opět perníkové, medovníčky určitě zopakuji!



OSTRUŽINOVÁ KOLEČKA (původní recept ve speciální příloze časopisu Better Homes and Gardens: Christmas Cookies, prosinec 2008):


Ingredience:

120 g másla pokojové teploty
3/4 šálku hněděho cukru
špetka soli
3 šálky mouky - opět jsem použila 1,5 šálku hladké, bílé a 1,5 šálku celozrnné
kelímek (150 g) bílého jogurtu (v původním receptu mají místo jogurtu zakysanou smetanu)
1/3 šálku ostružinového džemu
1 šálek strouhaného kokosu
3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
(1/2 šálku sušeného rybízu nebo sušených borůvek - nedávala jsem neb jsem neměla)

Postup

Ve větší míse za pomocí ručního mixéru vyšleháme máslo s cukrem a solí dokud se přísady nespojí. Přidáme mouku a mixujeme tak dlouho dokud směs nepřipomíná drobenku. V tuto chvíli přidáme jogurt (popř. zakysanou smetanu) a opět mixérem nebo vařečkou /rukou vytvoříme hladké těsto. 

Těsto si rozpůlíme a jednu půlku vyválíme na velký obdélník o tloušťce cca 2mm. Obdélník potřeme polovinou džemu (na okraji ponecháme cca 1 cm suchý), posypeme polovinou kokosu a ořechů a zabalíme jako štrůdl. Váleček zabalíme do fólie a dáme chladit do lednice aspoň na 2 hodiny, klidně i přes noc. Postup opakujeme i s druhou půlkou těsta.


Jakmile jsou válečky vychlazené a tuhé, ukrajujeme z nich kolečka o tloušťce jednoho centimetru, která pokládáme řeznou stranou na pečícím papírem vyložený plech. 


Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 12 minut (povrch koleček by měl mírně zhnědnout). Dokud jsou kolečka ještě teplá, pocukrujeme je moučkovým cukrem.


Když jsem vybírala recepty pro vánoční cukroví, tento mě zaujal svoji originalitou a kombinacemi chutí (ostružinový džem, kokos, vlašské ořechy). Chuťově mi na těchto kolečkách něco chybělo. Zdály se mi málo sladké (je pravda, že jsem neochutnala pocukrovanou verzi) a chutě málo výrazné. Možná jsem se měla držet původního receptu, podle kterého jsem měla těsto rozdělit na tři díly nikoli na dva. Tím by kolečka byla menší a chutě by možná více vynikly. Možná to bude taky tím, že jsem neochutnala kolečka z prostředku válečku (chtěla jsem je přenechat návštěvám), kde nepochybně bylo náplně nejvíc. Tak na mě zbyly jen konce, kde bylo především těsto. I tak bych je nezatracovala a dala bych jim 7,5/10 bodů. Kdo kolečka ochutnal, tvrdil, že mu moc chutnala. Vzhledem k jednoduchosti přípravy je docela možné, že je opět za rok vyzkouším. Zkusím těsto vyválet na ještě tenčí placku a dát víc náplně - alespoň džemu. Obsah náplně jde nepochybně zaměnit - lze použít jiný džem, jiné ořechy, přidat např. rozinky, brusinky apod. Záleží na vaší fantazii! 

Tato kolečka se podle mého názoru hodí i na jiné oslavy než jsou vánoce, takže určitě v průběhu roku vyzkoušejte ať na vánoce vypilujete formu :-).

Jo a ještě jedna poznámka. Kolečka jsou nejlepší čerstvá a proto jim moc neprospívá odležení jak u ostatního cukroví. Těsto je pak gumové a tvrdé. 



OŘECHOVÉ KULIČKY (původní recept: Apetit 12/2007 nebo zde)

Od původního receptu od Hanky Zemanové jsem se trochu odchýlila. Tak především tím, že jsem místo původního tahini použila mandlové máslo, kterého jsem použila víc než bylo psáno v receptu, protože se mi směs nechtěla slepit. Také jsem nepoužila žádné koření (vanilka, skořice) jak stojí v původním receptu. Výsledek byl ale vynikající a vzhledem k tomu, že toto cukroví obsahuje samé zdravé ingredience, neměla jsem nikdy výčitky, když jsem si je dopřávala k odpolední svačině :-). (Omlouvám se za vybledlé fotky - byla tma a potřebovala jsem kuličky vyfotit, abych je mohla schovat).


Ingredience:

150 g opražené a nasekané směsi lískových oříšků a mandlí (100 g se použije do kuliček, 50 g na obalování)
50 g kokosu
50 g rozinek
4-5 lžic mandlového másla
3 lžíce tekutého medu

Postup:

100 g oříšků, kokos a rozinky dáme do mísy a promícháme.



V jiné míse promícháme mandlové máslo a med na kašičku. Tekutou směs přidáme do mísy s ořechy.



Promícháme tak aby každé zrníčko bylo obalené mandlovou hmotou. Pokud se vám zdá být směs příliš sypká, přidejte mandlové máslo anebo med. Ze směsi by měly jít lehce tvarovat kuličky a neměly by se rozpadat.



Ze směsi tvarujeme kuličky - záleží na vás jaké velikosti, já doporučuji spíš menší než větší - a obalujeme je ve zbylých 50 g nasekaných ořechů.




Poté vložíme kuličky do košíčků a dáme odležet.


Vzhledem k tomu, že jsou kuličky nepečené, jsou hotové raz dva! Oříšky v kuličkách můžeme obměnit, zkuste přidat i slunečnicová, lněná či sezamová semínka, obalit je můžete i v kokosu jak doporučují v původním receptu. Kuličky jsem dělala poprvé, takže s ostatními přísadami nemám zkušenosti, ale věřím, že by byly také vynikající. Jsou opravdu zdravé, ale dost zasytí. Však ono se není čemu divit. Obsahují samé ořechy (mandle, lískové ořechy, kokos, mandlové máslo - což jsou v podstatě mleté mandle - přímo uvnitř kuliček a ještě jsou obaleny v oříšcích na povrchu). Mně vždycky stačily tak dvě kuličky a byla jsem plná. Ale měla jsem rozhodně lepší pocit než kdybych snědla stejné množství lineckého (kterého jsem mimochodem snědla tuny a ne jen 2 kousky... ale rozhodně nelituji, vánoce jsou přece od toho, no ne?).


ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY (původní recept: Apetit 12/2007, str. 87, na internetu jsem recept bohužel nenašla)

Další zdravé cukroví :-).


Ingredience:

150 ml rostlinného oleje (doporučuji chuťově neutrální jako řepkový nebo slunečnicový - v původním receptu uvádí olivový nebo sezamový, oba oleje jsem dřív zkusila a jejich chuť byla rozhodně cítit).
10 lžic javorového sirupu
250 g celozrnné špaldové mouky
1 lžíce prášku do pečiva - doporučuji bezfosfátový
špetka soli
40 g vlašských ořechů, posekaných
2 lžíce kakaa
60 g kvalitní čokolády, nalámané (můžete použít jak mléčnou tak hořkou, možná i bílou - s tou jsem to ovšem nezkoušela)

Postup:

V míse nejprve promícháme olej s javorovým sirupem.



Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí


a společně s kakaem, čokoládou a ořechy přidáme k javorové směsi.


Těsto důkladně promícháme a na pečícím papírem vyložený plech klademe lžící malé bobečky, ze kterých ještě můžete vytvořit prsty placičky (není nutné, já ponechala hrudky).



Dáme do trouby vyhřáté na 170°C na zhruba 10 - 12 minut (podle velikosti hrudek). Po vytažení z trouby jsou hrudky příliš křehké na jakoukoli manipulaci tak je necháme chviličku na plechu vychladnout a poté je opatrně přemístíme na mřížku, na které je necháme vychladnou úplně.


Tyto hrudky jsou podle mě nejlepší za pár dní až se odležením chutě spojí. Špatné nejsou ale ani ještě teplé, kdy jsou kousky čokolády ještě rozpuštěné :-).

Toto cukroví peču už asi třetím rokem a pokaždé je hitem. Vždy dodržuji recept do puntíku (teda kromě typu oleje - viz výše) a tak nevím jaké by byly hrudky třeba s lískovými oříšky nebo mandlemi. Mám pocit, že by také nebyly k zahození! Recept na tyto hrudky se dá považovat za jeden ze zdravějších. Celozrnná špaldová mouka dodá tělu vlákninu a spoustu vitaminů a minerálních látek (více o špaldě se můžete dočíst na tomto blogu), olej na rozdíl od másla neobsahuje nasycené mastné kyseliny a přispívá tak ke snižování cholesterolu v krvi a k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, ořechy jsou také zdrojem nenasycených mastných kyselin, javorový sirup je oproti bílému cukru, který je rafinovaný, více nutričně hodnotný (obsahuje více vitaminů a minerálních látek, které se rafinací ztrácí) no a čokoláda prostě přispívá k dobré náladě :-). Jak říkám, není na nich nic špatného!!! I když složení hrudek zní velice zdravě, rozhodně to není na chuti poznat. Tak si je určitě zařaďte na seznam cukroví pro rok 2012 a mlsejte bez výčitek! Komu se nechce čekat tak může rozhodně trénovat i dřív než až na vánoce. Komu by neudělala třeba k narozeninám radost krabička s takovouto čokoládovou pochoutkou :-).


A to je vše přátelé :-). Ještě jsem teda upekla perníčky (to aby byly moje chutě dostatečně uspokojeny) a jedno kokosové cukroví, ze kterého se vyklubalo naprosté fiasko a rozhodně nebylo blogovatelné (chuťově ale jinak vynikající - třeba se povede příští rok).

Moje cukroví je tradičně netradiční, protože klasické rohlíčky a pusinky a kokosky atd. dělají naše maminky. A tak se každý rok těším jak si vyměníme krabičky cukroví a ochutnáváme. Vždycky mě potěší, když mi cukroví někdo pochválí, ale to dělá radost asi každé "pekařce" :-).

I když tento druhý díl cukroví zveřejňuji až v období, kdy je většina z nás naplno ponořena do svých předsevzatých aktivit (více pohybu, zdravá strava...), doufám, že vás některé z cukroví zaujalo a že si ho třeba založíte na příští vánoce. Však tu budou než se nadějeme :-).

Otázka: Jak jste prožili vánoce 2011? V klidu? Ve stresu? V cizině?

My jsme vánoce strávili jak sami doma tak s rodinou a kamarády, prostě v pohodě! A tak to podle mě má být!

4 komentáře:

  1. páni, super druhy. moc se mi líbí ty ořechové kuličky a čokoládové cukrovíčko, asi ho vyzkouším i jen tak nebo jak doporučuješ na oslavu narozenin. :)

    krásný rok 2012! :)

    Vánoce 2011 jsem prožila s rodinou a potom i s přítelem - tedy to až následující volné dny včetně Silvestra. :) byly krásné. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jedno hezčí a zajímavější cukroví než druhé, mňam. Já jsem letos netradičně přes Vánoce vůbec nemlsala, díky zažívacím potížím mi bylo tak špatně, že jsem se na jídlo nemohla ani podívat, takže tvá vánoční inspirace mi teď vyloženě sedí :-) Moc se mi líbí všechny druhy, určitě vyzkouším medovníčky plněné povidly (já dělala letos poprvé medovníčky čistě jen se žitnou moukou a medem a byly perfektní) a ty čokoládové hrudky. Ale jak se znám, vyzkouším i ořechové hrudky a ty sotružinové šnečky, ty vypadají sexy :-)

    U nás byl (a bohužel ještě je) letos předvánoční, vánoční i povánoční čas ve znamení boje s bacily (jak mými, tak u dětí), takže letos poprvé jsem si Vánoce moc neužila. :-(

    Jinak k těm těhotenským chutím - je zajímavé, jak se chutě hrozně mění, já u prvního dítěte neměla vůbec chuť na sladké, zato jsem milovala olivy a kysané zelí, zato u druhého těhotenství jsem doslova ulítávla na všem karamelovém. Vždycky jsem měla v lednici velkou sklenici domácí smetanové karamelové polevy, kterou jsem cpala fakt všude :-)
    Tak posílám velký pozdrav do bříška a přeju do nového roku vše nejlepší, hlavně hodně zdraví a bezproblémové a pohodové těhotenství.

    OdpovědětVymazat
  3. slečna L: moc děkuji, doufám, že se cukroví povede!

    Madla: tvoje cukroví jsem si už označila na příští vánoce! Vypadá luxusně a všechno strašně dobře!
    Ty těhotenský chutě jsou fakt zajímavý! Neřekla bych, že bych na něčem ujížděla (i když hranolků se nemůžu nabažit), ale když mě občas něco postihne tak dokud si to nedám, nic se mnou není :-). Ale to asi k těhotenství patří a já si to užívám plnými doušky!

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní cukroví, už se těším až ho vyzkouším s mojí dcerkou, která mi u pečení vždycky pomáhá. Pečení miluje, když byla malá, vařila se mnou ve svém malé dětské kuchyňce a já ji vše musela chválit :)

    OdpovědětVymazat