středa 2. listopadu 2011

Zapékané dýňové müsli

Další dýňový recept je tu! Kdo už má mých dýní plné zuby tak slibuji, že příští recept už bude bez dýně. No, i když...

Zbylo mi dýňové pyré a už vypadalo, že by chtělo co nejrychleji zužitkovat. Tak jsem zabrouzdala na internetu a narazila na zajímavý recept na zapékané dýňové müsli. Ingredience původního receptu jsem si upravila podle sebe a navíc jsem na něj ztratila odkaz a tak se holt musíte spokojit jen s moji verzí. Ta je ale vynikající, takže o nic nepřijdete. 


Dýňové müsli:

Ingredience:
  • 4 šálky ovesných vloček
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 - 1/2 šálku dýňových semínek
  • 1/2 šálku dýňového pyré (viz níže)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku (60 ml) medu nebo jiného tekutého sladidla (agave, javorový sirup, rýžový sirup...)
  • 1 lžička skořice + špetka mletého zázvoru
Dýňové pyré můžeme vyrobit několika způsoby:
  1. Rozpůlenou dýni zbavenou semínek dáme na plech řezem nahoru a dáme péct dokud nebude dýně měkká. Trvá to tak 45 minut. Jakmile je dýně měkká, rozmixujeme ji v mixéru na pyré. Pokud je moc suchá, můžeme ji zředit trochou vody, ale pozor ať zase není moc řídká.
  2. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostečky. Vložíme do větší nádoby vhodné do mikrovlnné trouby, podlijeme trošičkou vody a nádobu přikryjeme potravinářskou fólií. Dáme péct na 7-10 minut na každého půl kila. Poté opět rozmixujeme na pyré.
  3. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostečky jako v předchozím bodu. Dýni vložíme do pařáku a vaříme v páře do změknutí. Cca 30-40 minut. Následně opět rozmixujeme na pyré. 
Pyré vydrží v lednici pár dnů, ale dobře se mrazí. 
Co se týče slupky, u dýní hokaido se dýně loupat nemusí, u ostatních druhů (máslová, muškátová dýně) bych to velice doporučovala :-). 

Postup:

1. Do misky si vložíme pyré, olej, med, vanilku



a promícháme.



2. Do jiné mísy vložíme zbývající ingredience: ovesné vločky, ořechy, dýňová semínka, skořici a promícháme.



3. Dýňovou směs přilijeme k suché směsi



a pořádně promícháme tak aby se každičký kousíček obalil dýňovou směsí.



4. Vločkovou směs rozprostřeme na plech.



a dáme zapékat do vyhřáté trouby (180°C) na cca 40 minut. Délka pečení záleží na tom, jak moc chcete müsli křupavé.

5. Během pečení müsli několikrát prohrábněte, aby se pořádně promíchalo a zapeklo se rovnoměrně. Jakmile má müsli vámi požadovanou křupavost, vytáhněte ho z trouby a opět ho během chladnutí několikrát promíchejte. 


6. Jakmile je müsli úplně vychladlé, přesuňte ho do vzduchotěsné dózy, kde by mělo vydržet cca 2 týdny (pokud ovšem vůbec 2 týdny vydrží...). Manžel neustále chodil a uždiboval už z plechu a prohlašoval, že je to strašně dobrý a ujišťoval se, že i zdravý... To, že je tam dýně jsem mu zatajila, ale mám pocit, že to tuší...


Dýňové müsli můžete jíst jako jakékoli jiné müsli s mlékem nebo jogurtem, nebo jím můžete posypat zmrzlinu či pohár. Výborné je také jen tak u televize :-). 

Jen pozor, müsli je sypké a občas se stane, že se netrefíte do pusy a kousky müsli lítají po kuchyni, obýváku... Jen upozorňuji, může se to stát každému...

Müsli je výborně skořicové a nejlépe podle mě chutná v bílém jogurtu. Do müsli ještě můžete přidat sušené brusinky nebo rozinky, což může být také vynikající. Samozřejmě i ořechy a semínka jsou zaměnitelné podle vašich chutí.


Zdravé snídani zdar!

Otázka: Co v současné době nejraději snídáte?

Už v létě jsem se těšila až si zase začnu dělat k snídani ovesné kaše, ale v parném horku mi prostě nechutnají! A tak si je užívám teď! Vařím si je sama - žádné instantní a zdobím si je kokosem, novými vlašskými ořechy, banánem (ten krájím přímo do kaše - vařením se krásně rozpadne a kaši nádherně osladí) a někdy i rozinkami či jiným sušeným ovocem. A úplně nahoru přidám lžíci arašídového či jiného ořechového másla! Delikatesa!


6 komentářů:

  1. Recept zkopírovaný, klušu do obchodu pro vločky a večer mám co dělat :-)
    Celoročně snídám jogurt a müsly. Teplou sladkou snídani nedávám. Když už teplá snídaně tak si dávám vajíčka na různé způsoby a to jen vyjímečně v hotelích apod.

    OdpovědětVymazat
  2. Poslední dobou nějak nestíhám takže snídám vločky s ořechy, rozinkami a ovocem na 100 způsobů :D..dýňové musli určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě jsem nestihla to pohankové a je tu toto vábící dýňové. Mám ráda ovesnou kaši, ale stíhám jen jednou do týdne, když si večer čtyři polévkové lžíce stihnu namočit do mléka a připravit s sebou do práce ve skleničce. V práci ohřeju v mikrovlnce a rozmarně nechám v teplé kaši rozpustit řádek hořké čokolády. Přiznám se, že se zapékaným musli mám tak trochu výživový problém - pokud čtu komentáře výživového poradce Havlíčka. A vajíčka k snídani - míchaná na mírném plameni, pomalu, klidně i 15 minut a pak do nich lžíci kysané smetany a šnytlík, blaho! To je luxusní víkendová snídaně.

    OdpovědětVymazat
  4. Micko: Doufám, že müsli bude chutnat!
    Toffo: Pohankové müsli (viz: http://drobecky.blogspot.com/2010/08/pohanka.html) jsem dělala zrovna nedávno - po delší době a právě to mě inspirovalo k tomu vyzkoušet něco nového. A vůbec bych se nebála domácího zapékaného müsli co se týče výživových hodnot. Je pravda, že se přidaný olej a sladidlo (med, javorový sirup) dělá toto müsli energeticky hodnotnější než klasické sypané müsli, na druhou stranu toho není na uvedené množství tolik, abychom se museli bát o naši linii :-). Navíc to domácí je stoprocentně zdravější než kupované zapékané müsli!
    Jo a ty pomalu míchaný vajíčka se zakysanou smetanou musím vyzkoušet!! O tom jsem ještě nikdy neslyšela, ale zní to naprosto úžasně!

    OdpovědětVymazat
  5. Já se teda přiznám, že poslední dobou nejčastěji snídám nějakou sladkou buchtu (samozřejmě domácí, holt jsem si to svoje dvouletý mládě navykla na doma upečené dobroty) s bílým jogurtem, nebo domácí chleba se šunkou a sýrem (a chystám se i na domácí výrobu sýra :-)), jinak müsli dělám moc ráda tohle: http://madlinakuchyne.blog.cz/1011/rychle-zdrave-a-chutne-musli
    Jé, úplně jsem dostala chuť na tu ovesnou kaši, tu si musím hned zítra připravit :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Madlo: to tvoje müsli je skvělý nápad! Budu muset vyzkoušet! Banán používám do ovesné kaše (taky ho tam nechám úplně rozpustit), ale v müsli jsem ho ještě nezkoušela!

    OdpovědětVymazat