sobota 20. srpna 2011

Skořicový chléb

Původně jsem o tomto receptu nechtěla psát, protože jsem vůbec nevěděla jak dopadne. Proto jsem postup také nedokumentovala. Přece jenom nemám potřebné zkušenosti s kynutým těstem a tak jsem recept chtěla nejdřív vyzkoušet a třeba někdy v budoucnu se s vámi o něj podělit. Jenže tento skořicový chlebíček je tak výborný, že by bylo ode mě sobecké se s vámi o recept nepodělit už teď. 


Skořicový chléb je velice oblíbený v Americe jako snídaňový chléb, kdy si ho Američané opečou a potřou máslem. Pokud jste byli někdy v Americe a spali v hotelu se snídaní, mohli jste tam na něj narazit. Prodává se normálně v supermarketu jako toastový chléb, nedávno se objevila i jeho celozrnná varianta a často v něm bývají ještě rozinky. Ty jsem neměla tak je chlebíček tentokrát bez nich, ale jsem přesvědčená, že jsem ho nepekla naposled a příště je do těsta určitě přidám. Mně chutná jen tak nebo jako jsem psala výše - lehce opečený v topinkovači, potřený máslem a oblíbenou marmeládou. 


Recept je opět převzatý z blogu Eat, Live, Run a dodržela jsem ho do posledního puntíku! Jak jsem říkala, s droždím si ještě moc nerozumíme tak jsem nechtěla experimentovat. 

Celozrnný skořicový chlebíček (Whole wheat cinnamon swirl bread):

Ingredience:
  • 120ml teplého mléka
  • 120ml teplé vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1/2 šálku + 1 lžíce cukru
  • 90g měkkého másla, rozděleného
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 2 šálky hladké mouky (bílé)
  • 1,5 lžíce skořice, rozdělené
  • 1,25 lžičky soli
  • 1 vejce

Postup:

Ve vyšší nádobě smícháme mléko, vodu, droždí a 2 lžíce cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Dejte pozor, abyste neměli vodu s mlékem moc teplé - to byste kvásek usmrtili :-). 

Zatímco se droždí činí, smícháme mouky, 1/3 šálku cukru, 45g měkkého másla, sůl a 1 lžíci skořice ve větší míse. Jakmile kvásek vzešel, přilijeme ho k moukám. Můžete použít mixér s hnětacími nástavci a takto hníst těsto zhruba 8 minut. My co si chceme zaposilovat nebo nemáme hnětací nástavce (já) těsto uhněteme ručně dokud není hladké a elastické - zhruba 10 minut. Pěkně se do toho opřete!!

Těsto vložime do mísy (tu můžete vymazat trochou oleje, ale není to nutné), přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu a půl - dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Nyní si připravíme skořicové máslo: smícháme zbývajících 45g měkkého másla, 1,5 lžičky skořice a 1 lžíci cukru v malé misce dohladka.

Jakmile těsto vykynulo, na pomoučněném vále z něj vyválíme obdélník - jedna strana obdélníku by měla být stejné šířky jako vaše chlebíčková forma. Povrch těsta důkladně potřeme skořicovým máslem a pevně srolujeme.

Poté těsto přendáme do vymazané formy na chlebíček, opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout na teplém místě. 

Troubu předehřejeme na 170°C. Rozšleháme vajíčko a potřeme jím chlebíček. Chlebíček dáme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut. Pokud vám chléb začne na povrchu tmavnout, přikryjte ho alobalem. Když chlebíček po vytažení z trouby poklepete, měl by znít dutě - tak se pozná, že je hotovo! Necháme vychladnout a můžeme krájet!


Samozřejmě jsem ochutnala, když byl chlebíček ještě teplý, za což mi střeva moc poděkovali... Byl úžasný! Přesně takový jak ho znám z Ameriky, ale mnohem zdravější. Není zcela celozrnný, ale nahrazení i části mouky moukou celozrnnou zvyšuje množství vlákniny, což je vždy přínosné! Ano, v těstu je máslo a cukr, ale není toho zase tolik, abychom se mohli obávat jakéhokoli přírůstku váhy - pokud ovšem nesníte chlebíček na posezení :-). Přece všeho s mírou!


Na receptu bych neměnila nic. Těsto se pěkně zpracovává, nelepí se a poté co jsem ho přenesla na teplejší místo, krásně nakynulo! Nejsem si jistá, jak by se těsto chovalo, kdybych použila jen celozrnnou mouku nebo v alespoň obrátila poměry (2 šálky celozrnné, 1 šálek bílé). Předpokládám, že by chlebíček byl hutnější a nebyl tak nadýchaný a měkkoučký jako tento. 


Asi bych jen těsto pevněji srolovala, aby v chlebu nevznikla taková díra (myslím, že to je tím). Takto se totiž docela blbě jí, zvlášť, když si ho namažete silnou vrstvou marmelády :-).

Práce s droždím mě nadchla! Před tímto chlebíčkem jsem pekla pouze na vánoce vánočku a na velikonoce mazanec (který se tvarově moc nepovedl), takže žádné velké zkušenosti nemám. Ale kynuté pečivo mi moc chutná tak mi nezbylo než se ho naučit, no ne? 

Otázka: Máte z droždí respekt? Jak dlouho vám trvalo než jste se s ním naučili pracovat?

12 komentářů:

  1. Vypadá vážně neskutečně dobře chutně! Jsi vážně šikovná - máš můj obdiv =)

    Jinak, já moc s droždím nepracuju (bude mi 18 a mám z něho ještě strach =D a přesto moc nepeču, spíš vařím =)) Takže s ním nemám žádné zkušenosti, ale až budu starší, tak kdo ví =D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tohle jsem také už koukala a říkala si, že někdy vyzkouším :)
    Co se ale týče droždí, tak mám asi neuvěřitelné štěstí, nebo nevím, protože se mi ještě nepovedlo s ním něco zkazit.

    OdpovědětVymazat
  3. Miskulko: Děkuji za pochvalu :-). Byl opravdu vynikající a budu ho muset brzy zopakovat! Já jsem droždí použila poprvé sama v 29 letech! Do té doby jsem byla pouze pozorovatelkou a pomocnicí :-).

    Ájo: Určitě vyzkoušej, nebudeš zklamaná! Sice s droždím nemám dlouhou zkušenost, ale taky musím říct, že se mi zatím vše povedlo!

    OdpovědětVymazat
  4. S kynutým těstem pracuju moc ráda, a protože často páchám domácí chleby, tak tenhle sladký a nadýchaný zázrak určitě taky brzy vyzkouším! Vypadá vážně povedeně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mmmmm... skořice... domácí chleba... nenáročnost ingrediencí... Jsem zvědavá, jak toto bude chutnat rodině :D
    A z droždí moc respekt nemám - cokoli jsme z něj dělala, vždy se mi to povedlo ( ťuk ťuk ťuk... :D)

    OdpovědětVymazat
  6. To se u nás doma určitě bude líbit, skořici milujeme. Trochu mi to připomíná, ale opravdu jen trochu:
    http://www.gurmanka.cz/2009/08/korutansky-reindling

    OdpovědětVymazat
  7. Madlo: Ať se povede a chutná jako nám!

    Miško: Dej vědět jak jsi u rodiny uspěla! I já musím říct, že cokoli jsem z droždí dělala (celkem již 3 recepty!!! :-) ) tak se mi povedlo. Snad to nezakřiknu!

    toffo: Ten tvůj recept vypadá moc dobře!! Řekla bych, že jsou si podobné, zvlášť ta skořicová spirála uprostřed je velice lákavá!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem úplně zapomněla napsat ohlas na tento báječný chlebík. Protože jsem neměla potřebné množství ingrediencí, musela jsem trošku experimentovat, ale výsledek předčil všechna má očekávání. Polovinu množství celozrnné mouky jsem nahradila moukou žitnou a druhou polovinu tmavou moukou chlebovou, skořici jsem nakombinovala se sušenou citronovou kůrou a místo skořicového másla jsem celý plát potřela švestkami povařenými s troškou vody, citronové kůry a skořice. po upečení jsem chelbíček potřela mlékem s domácí karamelovou polevou a byl vážně báječný! Sice jsem to jako obvykle přehnala s náplní, takže se trošku hůř krájel, ale ta chuť byla super a to nikdo nepoznal, že jsou v něm samé zdravé věci :-)
    Pavli, chci se zeptat, jestli by ti nevadilo, kdybych na svých stránkách zveřejnila svůj upravený recept, samozřejmě s odkazem na tento původní chléb. Ještě jednou ti moc díky za tvé stránky, kde vždycky najdu něco inspirativního.

    OdpovědětVymazat
  9. Jsem nadšená, že se chlebíček vydařil a budu moc ráda, když ho na svých stránkách zveřejníš! Jsem totiž na něj strašně zvědavá! Už dlouho mám na něj opět chuť a tvá vylepšená verze zní velice lákavě :-).

    OdpovědětVymazat
  10. Tak jsem ho teď dopekla:) chutná vážně skvěle. Akorát neměl takový pravidelný tvar, jako má ten tvůj a taky se mi podél udělala prasklina, ale to asi ničemu nevadí:) dala jsem na tvou radu a smotala jsem těsto pevně, takže mi tam ta díra nevznikla. Posílám foto: http://postimage.org/image/meeltbqez/
    P.S. tvůj blog je vážně super, určitě se sem budu pravidelně vracet:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář! A ten chlebíček vypadá úžasně! Hned mám na něj zase chuť :-).

      Vymazat
  11. Dnes som ho piekla,formu son mala menšiu tak som ho dala na plech,trošku sa mi roztiahol a potrhal,a cukru som dala menej ale chuť jr absolútne genialna!!:-) odteraz moj ranajkovy favorit s džemom:-)

    OdpovědětVymazat