sobota 27. srpna 2011

Dobíjecí cookies

Znáte to, kolem třetí hodiny odpoledne vás to v práci pravidelně přepadává. Po obědě jsou to zhruba tři hodiny, hladina cukru v krvi klesá a vy máte pocit, že kdybyste si lehli tak do minuty usnete. A tak si jdete uvařit silnou kávu, k ní si dáte nějakou tu sladkou sušenku, ale ono to nějak nezabírá a vy počítáte minuty než půjdete z práce domů. 

Mám pro vás řešení v podobě dobíjecích sušenek - cookies.


Tyto sušenky neobsahují ani rafinovaný cukr ani bílou mouku. Jsou plné komplexních sacharidů (ovesné vločky, celozrnná mouka), bílkovin (burákové máslo, slunečnicová semínka) a vlákniny (lněná semínka, celozrnná mouka, ovesné vločky), které vás nejen zasytí do večeře, ale také zaručí, že úmorné odpoledne v práci zvládnete. Troufám si říct, že i bez kafe, ale kdo by si chtěl odepřít odpolední rituál, co? Cookies v sobě skrývají i kousky hořké čokolády, a to prostě jen tak, protože mám čokoládu v cookies ráda. Vy si můžete do cookies dát jakékoli zrní i nezrní, které chutná zase vám! 

Dobíjecí cookies (Super Charge-me Cookies) - původní recept zde:

Co budeme potřebovat:


  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2/3 šálku celozrnné mouky - v původním receptu je mouka špaldová, která mi ovšem došla
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice - víc nebo míň podle chuti
  • 1/8 šálku strouhaného kokosu
  • 1/4 šálku sušeného ovoce - použila jsem nakrájené datle neb to bylo jediné sušené ovoce, které jsem měla k dispozici
  • 1/4 šálku semínek nebo oříšků (nasekaných) - použila jsem slunečnicová semínka
  • 4 lžíce nasekané čokolády - nebo můžete čokoládu vynechat a nahradit její množství dalším ovocem či semínky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/3 šálku mletých lněných semínek
  • 1/2 šálku javorového sirupu nebo medu - nebo jiného tekutého sladidla (sirup z agave, rýžový sirup - toto ale nemám vyzkoušeno)
  • 3 lžíce arašídového másla - nebo jiného krému z ořechů
  • 1 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rostlinného oleje (neutrální chuti) - používám řepkový díky vysokému podílu mononenasycených mastných kyselin (oproti např. slunečnicovému oleji)
Jak na to:

Troubu předehřejeme na 180°C.

V míse smícháme ovesné vločky, mouku, sůl, skořici, kokos, sušené ovoce, semínka, čokoládu a prášek do pečiva.



V druhé míse smícháme zbývající ingredience, tj. lněné semínko, javorový sirup, arašídové máslo, vanilkový extrakt a olej.


Tekutou směs přilijeme k sypké směsi.



a pořádně promícháme. Chce to trochu zapojit svaly, ale určitě to zvládnete!


V tuto chvíli máme hotovo! Klidně můžete těsto ochutnat neb jste si určitě všimli, že neobsahuje vajíčka, a tak se nemusíte obávat salmonely a podobných nástrah. Pokud jste použili hořkou čokoládu bez obsahu mléka tak jsou cookies naprosto vhodné pro vegany. Někoho by to mohlo odradit (např. ehm manžela ehm), ale osobně se domnívám, že na tom není nic špatného... Navíc jsou cookies tak výborné, že by to nikdo určitě nepoznal!

Poté co jste jako já ochutnali těsto v množství minimálně jedné velmi velké sušenky, můžeme z těsta vytvářet kuličky o velikosti pingpongového míčku a přendávat je na plech vyložený pečícím papírem zhruba 5 cm od sebe. Kuličky na plechu zmáčkneme na plošší placičky. Těsto se může zdát trochu sypké, ale nesnažte se ho ničím naředit. Kuličky na plechu můžete prsty trochu zmáčknout, aby těsto drželo pohromadě.



Plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme ne déle než 13 minut. Čím déle cookies pečeme tím více budou křupavější. Já je mám raději měkčí, proto mi stačilo 12 minut. Plech jsem ještě v polovině pečení otočila, aby byly upečené rovnoměrně, ale určitě znáte jak vám peče trouba tak si s tím nepochybně poradíte :-).

Po vytažení z trouby nechte cookies 1 minutu chladnout na plechu a poté je přendejte na mřížku, aby vychladly úplně.


V uzavřené dóze cookies vydrží asi 10 dní, ale výborně se mrazí. Proto mám sáček cookies v mrazáku, ráno si jeden vytáhnu, zabalím do práce a když je čas svačiny, je už rozmražený a krásně čerstvý!

Takže až vás zase přepadne odpolední únava, zkuste místo bébéček sáhnout po něčem zdravějším!



Otázka: Přepadá vás odpolední únava? Jak to řešíte? 

12 komentářů:

  1. Vypadají báječně a složením jsou víc než zdravé. Na odpolední svačinu by mi ale jedna sušenka opravdu nestačila :( Asi jsem rozežraná, ale protože chodím po práci cvičit, musím se najíst víc - šunka/cottage/tvaroh/sojový tataráček/bílý jogurt+zelenina - to je moje obvyklá sváča. A vlastně mě odpolední únava nepřepadá, když se nad tím tak zamyslím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, to je objev a já myslela, že ta hrozná únava okolo druhé odpolední postihuje jenom mně :).

    Neměla bys, Pavlo, k dispozici podrobnější vysvětlení, co se tou dobou děje v lidském těle tak závažného a jaké procesy tam probíhají, že dochází k takové únavě? A jestli tomu nejde také nějak předcházet, než to pak zahánět těmihle super charge-me sušenkami? :) (I když bych si určitě dala říct, kdyby mi je někdo napekl :))

    OdpovědětVymazat
  3. Já to mam vykoumaný tak, že když mám těžké jídlo (knedle a omáčka, řízek, a takové ty tradiční jídla) tak jsem po hodince unavená a musím jít ven se provětrat, ale za to když si dám lehčí (kuře s jáhly a zeleninou, rizoto, ryba,...) tak jsem hyperaktivní jak veverka =D Co jsem se dozvěděla, že když je člověk unavený, tak si má na chvíli zdřímnout a poté to přejde. ;)

    Jinak recept je krásný, ale bohužel nejím sladké - zdrav. důvody...

    OdpovědětVymazat
  4. Miskulka: To věřím, že krátký šlofíček po obědě je pro zdraví to nejlepší :)... V Číně prý už dokonce mají někteří zaměstnavatelé pro své pracovníky zbudované spací boxy - po obědě si tam 20 min zdřímnou a zase fungují jak mají. Taky bych to u nás ocenila :). Nejhorší je, že jak člověk tu únavu přemáhá, tak v tom stavu setrvá třeba hodinu a neudělá skoro nic, jen bojuje s únavou. Na to je fakt nejlepší vstát a jít ven. Ale když to nejde... :o(

    Třeba na to jednou naše firmy taky přijdou, že lidé jsou výkonnější, když si dají pauzu a šlofíka. Ne jako u nás ve firmě, kde na zákonem stanovenou pracovní pauzu můžu jít tak dvakrát týdně. Když člověk jede bez přestávky, tak je ta práce prostě daleko méně efektivní. Kéž by to zaměstnavatelům došlo... Hlavně tomu mému :o).

    OdpovědětVymazat
  5. po obědě na mě taky vždycky přijde únava (a je jedno jestli je tučný nebo zdravý)..pak si říkám, jestli by nebylo lepší počkat s jídlem až na večeři, kdy je už člověk doma..ale vím, že to by zase u Pavly neprošlo :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám to jako Štěpánka, okolo 14, 15 hod mám téměř vlčí hlad, ať dám oběd tradičně česky těžký (to bych musela do záv.jídelny a ta mi nedělá dobře skrzevá pátou chuť unami - oni tam vaří opravdu jen z prášku) - nebo ať si dám svůj domácky připravený - těstoviny+zelenina, brambory+tvaroh, tuňák+zelenina. V poslední době se mi zajídá jakékoliv kupované celozrnné pečivo. Kolik kousků můžu těchto sušenek můžu na odpo sváču?

    OdpovědětVymazat
  7. Problém:
    zkusila jsem sušenky upéct, ale jsou na jazyku lehce štiplavé. Něco je prostě špatně, stalo se mi to už několikrát u pečení muffinů nebo koláčů. Co to může způsobovat?

    Použila jsem již otevřený kypřící prášek, možná mohl být trochu vyčpělý, ale to přece nezpůsobuje štiplavost?
    Nemůže to být celozrnnou moukou? Slyšela jsem, že se rychleji kazí, ale netuším jak se to pozná, na první pohled byla v pořádku.
    Nebo v tom má prsty vanilkový extrakt? Ale u předchozího pečení muffinů jsem ho nepoužila a přitom byly podobně „štiplavé“.

    Jinak jsem skoro vše použila stejně, vynechala jsem čokoládu, lněné a slunečnicové semínko. Jako sušené ovoce jsem použila rozinky a švestky, obojí bylo v pořádku. Čím to může být??

    OdpovědětVymazat
  8. unavené odpoledne u mě kromě nějaké dobré "zobky" v podobě oříšků, čokolády... (prostě co se najde) dokáže mnohdy zachránit hudba. Místo "uspávacího" Radiožurnálu nějaké oblíbené "pecky od podlahy"... Ale odpolední kávička musí být stejně vždycky :) katka

    OdpovědětVymazat
  9. Micko: spočítala jsem, že jedna sušenka má zhruba 130 kalorií (544 kJ), což je na odpolední svačinu málo, zvlášť když víš, že jdeš večer cvičit. Proto si klidně dej dvě nebo jednu a doplň ji třeba jablkem, bílým jogurtem (rozdrobená sušenka v jogurtu je taky dost dobrá), hrstičkou ořechů apod.

    Kláro: únava bývá způsobena prudkým poklesem cukru v krvi, takže je vždy dobré si uvědomit, co si dát k obědu, aby únava nebyla tak drastická. K tomu slouží tzv. glykemický index (GI), který nám na stupnici 1-100 ukazuje, jak prudce nám stoupá hladina cukru (glukózy) v krvi po požití nějaké potraviny. Např. pečené brambory mají GI 90, zatímco brambory vařené ve slupce mají GI 50. Čím nižší GI, tím pozvolněji bude hladina cukru v krvi stoupat a také i klesat a tím méně pocítíme únavu. Dále celozrnné výrobky mají obvykle nižší GI než jejich bílí příbuzní. Já mám osobně pocit, že únava přichází vždy tak jako tak, ale je pravda, že když si dám k obědu svíčkovou tak je mnohem intenzivnější než když si dám třeba těstoviny s tuňákem...

    Jinak vůbec netuším, čím by mohlo být způsobeno to, že byly sušenky štiplavé. Tipla bych to na ten kypřící prášek, neboť jsem četla, že pokud těsto obsahuje víc kyselých látek, přidáním kypřícího prášku, zůstanou kyseliny přidané kypř. práškem nespotřebovány, což může způsobovat chemickou pachuť. V takovém případě se část kypř. pr. nahrazuje jedlou sodou. Napadlo mě, jestli třeba ty švestky nebo rozinky nebyly moc kyselé...

    Štěpánko: Ono to tak funguje třeba v Americe, kdy si na oběd většinou dávají jen sendvič nebo salát a hlavní jídlo mají večer (a to je pak jedno jestli je postihne únava neb jdou stejně spát). Ale čekat s jídlem od snídaně až na večer, to by opravdu u mě neprošlo :-).

    Toffo: Jak jsem psala v komentáři výše, jedna sušenka (bylo jich dohromady 16) má zhruba 130 kalorií a odpolední svačina by měla mít okolo 200 kalorií - podle aktivity. Když vím, že se budu večer hýbat, klidně bych si dvě sušenky dala. Nebo ji doplnila o jogurt, jablko či jiné ovoce.

    Katko: hudba je dobrý nápad!! Vždycky mě rozproudí krev v žilách :-). Jenže většinou se v práci potřebuju soustředit na psaní a s puštěným rádiem mi to moc nejde... :-(.

    Amelie: Děkuji moc!

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravé mlsání má u mě dveře vždycky dokořán, ale většinou ho předběhne to nezdravé, neméně dobré :D Osobně se snažím jíst sladké jen ráno, odpoledne už jenom ovoce, protože na hlad by mi 1 ani 2 sušenky určitě nestačily. Ale ráno bych se jim rozhodně nebránila, vypadají totiž moc dobře!

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za výpočet ;) Sušenky jsem upekla a byly vynikající. Byla to moje první zkušenost s arašídovým máslem, dosud jsem trpěla, nevím vlastně ani z jakého důvodu, předsudkem vůči této báječné věci. Pekla jsem z pohankových vloček a pohankové mouky, bohužel bez čokolády, a doporučuji :)

    OdpovědětVymazat