1. srpna to bylo přesně rok, co jsem napsala svůj první příspěvek na tomto blogu. A tak by bylo záhodno, abychom to nějak oslavili, no ne? Navíc před nějakým časem jsem dosáhla 20.000 návštěv na tomto blogu tak to chtělo opravdu něco extra! Napadlo mě upéct nějaký skvělý dort s pořádnou polevou a kopcem šlehačky. Pěkně dekadentní, plný čokolády a ořechů. Nikdy jsem snad takový dort nepekla a tak by to byla výzva se vším všudy. Jenže, nevím, kdo by takový dort jedl. Manžel na to moc není, já si dám kousek a hotovo, taťka čokoládu nemusí a mamce takový dort nezapadá do současného výživového plánu :-). Kamarádi jsou v létě pořád někde rozlítaní a tak nezbylo než vymyslet jiný plán, který by vyhovoval všem zúčastněným.
Chtělo to něco lehkého a letního, co by ale vypadalo dobře a chutnalo tak trochu hříšně.
Co třeba cheesecake?
Pravý cheesecake jsem jedla asi jen 2x v životě v USA u známých. Jedna z věcí, která mi po jeho pozření uvízla v paměti bylo to, jak je hutný a těžký. Neříkám, že nebyl dobrý, právě naopak, byl vždy vynikající, hlavně s ovocnou polevou, ale když jsem ho snědla, chtělo to jen převlíct se do tepláků s gumou v pase a jít si lehnout na gauč k televizi.
Takový ten pocit když vám sedí cheesecake celé odpoledne v žaludku jsem moc nechtěla zažít (navíc jsme měli v plánu jít odpoledne na houby a představa ohýbání se pro hříbek s těžkým cheesecakem v žaludku nebyla moc pěkná...).
Naštěstí mě zachránila opět skvělá Jenna z Eat, Live, Run, která před pár dny zveřejnila recept na cheesecake z řeckého jogurtu. A bylo vyhráno!
Cheesecake z řeckého jogurtu:
Ingredience:
- oblíbené sušenky (cca 12 kousků)
- 70g másla, rozpuštěného
- 500g řeckého jogurtu
- 140g cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- zrníčka z 1 vanilkového lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (např. Gustin)
- oblíbené ovoce či poleva
Postup:
Nejdřív se pustíme do korpusu. Troubu rozehřejeme na 170°C.
Na korpus můžete použít jakékoli vaše oblíbené sušenky. Já jsem narazila na tyto farmářské z Alberta a moc mi chutnaly. Mají lehce oříškovou chuť a složení nebylo zas tak špatné (oproti jiným). Cheesecake by byl vynikající i s čokoládovým korpusem a myslím, že k tomu by byli ideální Koka!
V míse rozpustíme máslo - klidně v mikrovlnce na cca 45 sekund. Nechtělo se mi špinit rendlík, proto jsem zvolila jednodušší cestu.
Sušenky rozdrtíme. Můžete je dát do igelitového sáčku a drtit je válečkem. To se mi zdálo opět moc pracné, proto jsem vytáhla robot a sušenky v něm pěkně nadrtila stisknutím jednoho knoflíku.
Drcených sušenek by mělo být zhruba šálek a čtvrt, což bylo 12 těchto sušenek nebo taky 150g (to jsem mohla říct hned na začátku, že?).
Sušenky vsypeme k rozpuštěnému máslu a promícháme tak, aby se každý drobeček pěkně obalil máslem.
Nejlíp to jde vidličkou.
Rozevírací formu vymažeme zlehka máslem (nevím jestli je to nutné, pro jistotu jsem to udělala) a drobenkovou směs do ni vysypeme.
Nejlépe rukou směs rozprostřeme tak, aby pokryla celé dno (okraje nemusí být) a pěkně ji upěchujeme.
Takto připravený korpus dáme zapéct do předehřáté trouby na cca 8 - 10 minut.
Zatímco se korpus peče, připravíme si cheesecakovou náplň. Během 8 - 10 minut byste to mohli zvládnout.
Do středně velké mísy dáme jogurt, vejce, cukr a vanilku. Použila jsem řecký jogurt značky Elinas, neboť toto je jediný řecký jogurt, který mají u nás v Bille. Autorka původního receptu upozorňuje, že se nemají používat netučné řecké jogurty, ovšem mám pocit, že u nás jsou k dostání řecké jogurty pouze z plnotučného mléka, proto i tento měl krásných 9,5 % tuku. Podle jeho konzistence si ale myslím, že by klidně šel s úspěchem použít i jiný než řecký jogurt. Např. Selský jogurt od Hollandie je dost hustý a obsahuje 3,5 %. A hned by byl cheesecake zase o něco zdravější :-).
Nejlépe ručním mixérem promícháme do hladka.
Do rozmixované směsi nakonec přidáme lžíci kukuřičného škrobu a špetku soli a ještě jednou promícháme.
V tuto chvíli by měl být náš korpus již předpečený, takže na něj můžeme nalít směs na cheesecake.
Pokud zjistíme, jako já, že vaše rozevírací forma netěsní jak by měla, dáme formu na plech (nebo spodek zabalíme do alobalu) a i s plechem dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme 35 minut. Po vytažení z trouby by se měl cheesecake ještě trochu uprostřed hýbat, ale jinak by se měl jevit jako hotový - měl by se odchlipovat od krajů a kraje by měly být zlatavé. Po vytažení z trouby cheesecake trochu spadne (jen minimálně), ale to je normální.
Rozhodně se nepokoušejte rozevřít formu dřív než bude cheesecake úplně vychladlý. Koledujete si o katastrofu!! Nejlepší je cheesecake nechat vychladnout a poté vložit ještě na 2-3 hodiny do ledničky.
Povrch cheesecaku můžete ozdobit měsíčky broskví jako já.
a vytvořit tak třeba "1" uprostřed (které si nikdo nevšiml...) k příležitosti ročního výročí blogu.
Nebo můžete cheesecake ozdobit jiným vaším oblíbeným ovocem nebo polít ovocným přelivem. Věřím, že cheesecake bude dobrý i s čokoládovou nebo karamelovou polevou :-).
Líbí se mi jak cheesecake krásně drží pohromadě a jak v něm jdou vidět zrníčka vanilky!
Všem zúčastněným moc chutnal, což mě neskutečně potěšilo, neboť byli takoví pokusní králíci. Mamka se hned rozhodla, že cheesecake udělá na oslavu příští víkend tak doufám, že bude hostům také chutnat.
Navíc příprava je opravdu banální! Oproti pravému cheesecaku je tento hotový raz dva.
Myslím si, že tento cheesecake byl dostatečně důstojný na oslavu prvního výročí blogu, co myslíte? Stejně mi přijde, jakoby to bylo včera co jsem přemýšlela, že si založím tento blog. Vůbec jsem netušila, jestli ho bude někdo číst, komentovat, ale o to mi ani nešlo. Chtěla jsem psát o dobrém jídle, což se mi splnilo a to vše navíc je jen třešnička na dortu. Vaše komentáře mě neskutečně motivují ke zlepšování blogu a vymýšlení nových a nápaditých receptů.
Vám všem co čtete drobečky bych moc ráda poděkovala za Vaší přízeň a doufám, že se zde budete i nadále inspirovat! Sobě zase přeji spoustu čtenářů - jak stávajících tak nových - a hodně nových nápadů!
A co bylo po cheesecaku? No přece houby! A rostou!
Otázka: Chodíte na houby? Co s nimi pak nejčastěji děláte? Sušíte, zavařujete nebo hned uvaříte - praženici, polévku, houbovou omáčku?
Mamka si přinesla z lesa podobně úspěšnou úrodu a ta houby suší. My jsme tento košík věnovali tchyni, která z něj pravděpodobně udělá houbovou omáčku. Já mám houby nejraději v bramboračce!
Miluju cheesecake, vlastně miluju dezerty kde je tvaroh či jogurt. Pravda ten pravý americký jsem nikdy neměla, ale za to jsem dělala jeden podle receptu z Apetitu...trochu jsem ho poupravila a byl prostě dokonalý...! viz tady http://sasulka.blogspot.com/2010/10/bozsky-cheesecake.html
OdpovědětVymazatNA houby chodím ráda, ale teda vůbec je nejím:)
OdpovědětVymazatano ano, na houby chodíme rádi, když je příležitost - tak párkrát do roka, ale o to víc si to užijem :-)) Cheescake jsem taky už vyzkoušela a taky se musím pochválit, že se mi povedl, ale je pravda, že celá ta procedura (já dělala náplň půl na půl z filadelfie a tvarohu) mi zabrala dobré 2 hodinky. Tak se možná inspiruju tím Tvým jogurtovým.. A gratuluji k prvnímu výročí!
OdpovědětVymazatNáš tatí byl už také na houbách - přivezl domů jich jenom pár - ale všechny letěly do koše, protože byly na potvoru všechny červivé. Takže z toho nic nebylo =/
OdpovědětVymazatCož nás mrzí, protože mi nejradši doma děláme polévku bramboračku s houbama - nejlepší! Hodně s tatím ujíždíme i na obalovaných houbách či v míchaných vajíčkách - taktéž dobrota.
Omáčky v létě u nás moc nefrčí, takže ji často neděláme.
Jinak je spíše sušíme (vždy jsme měli plné košíky) a dáváme do polévek. Ale na čerstvé nemají. =)
Pavli, gratuluji Ti k 1 výročí a přeji, aby jsi narozeniny slavila pravidelně. Bramboračka s houbama ještě zbyla, narozdíl od omáčky. Škoda, žes neřekla...Ty bedle byly ke snídani osmažené jako řízky. tch.
OdpovědětVymazatVšechno nejlepší k 1. narozeninám :D Takovýhle Lehčí cheesecake je určitě ideální na léto, protože, přesně jak píšeš, není tak těžký. Vypadá opravdu skvostně! Na houby chodí mamka s taťkou a zrovna včera donesli dva plné koše :D Většinou je osmažíme, používáme do polévek/omáček, zamrazíme apod. Naši ještě milujou smaženici, ale ta mně přijde strašně těžká na žaludek.
OdpovědětVymazatPavlo, velká gratulace k prvním narozeninám blogu a k vysokému počtu návštěv. Ať se daří i nadále.
OdpovědětVymazatA jako sběrač hub, který smaženici moc nemusí, se přimlouvám za recept na nějakou dobroučkou houbovou omáčku. Nedávno jsme měli "liškovou" v Ikei a to bylo labůžo! Byla tak krémová, hustá, voňavá a jemná... Nevlastním ale vůbec žádný osvědčený recept a docela bych ho ocenila ;o).
Doma mám navíc plnou sklenici nasušených hub, ale vůbec je neumím používat :o(. Takže nějaký houbové tipy by prostě bodly :).
Sašo: ten tvůj cheesecake vypadá moc krásně a jednoduše, určitě ho budu muset taky vyzkoušet. Jako ty miluju jakékoli dezerty z tvarohu a jogurtu!
OdpovědětVymazatAlyo: děkuji za gratulaci! Ten jogurtový cheesecake je opravdu rychlý a jednoduchý a věřím, že se nedá zkazit! Ať chutná!
Miskulko: musím říct, že všechny houby co jsme z lesa donesli byly krásné a vůbec ne červivé. Bramboračku mám taky ráda a houby v míchaných vajíčkách musím určitě vyzkoušet! To zní velice dobře!
Tch: děkuji za gratulaci. Jinak jsem netušila, že byla i bramboračka, to bych určitě ochutnala! Třeba se zase vydáme do lesa a něco dovezem!
OdpovědětVymazatCatalino: děkuji za přání k narozenínám :-). Tento cheesecake se opravdu hodí na léto a s letním ovocem je to jedna báseň! Smaženice mi taky přijde moc těžká, já radši tu polévku.
Kláro: taktéž děkuji za přání. Tvé přání ohledně houbové omáčky bude tak trochu oříšek, neb omáčky moc nevařím (vlastně vůbec) a navíc nejsem moc houbová. Ale pokusím se nějaké houbové tipy sepsat a snad budou k užitku!
Pokud by někdo měl, nejen pro Kláru, nějaké houbové recepty jak na vynikající omáčku tak na jiné houbové delikatesy, budu ráda, když se o ně zde podělíte!
OdpovědětVymazatPřeji inspirujícímu blogu vše nej k prvním narozeninám a těším se na ty další.
OdpovědětVymazatNa různých druzích cheesecaku doslova ujíždím, takže tenhle odlehčený jogurtový určitě taky brzy vyzkouším, protože vypadá prostě neodolatelně! Moc gratuluju k prvnímu výročí blogu a přeju spoustu dalších skvělých nápadů nejen v kuchyni!
OdpovědětVymazatJinak já z houbových jídel nejradši italské risotto s houbami (třeba takhle: ttp://madlinakuchyne.blog.cz/1005/jemne-risotto-s-marinovanymi-houbami-a-cesnekem)
toffo: děkuji moc za přání a za pravidelné komentáře :-)
OdpovědětVymazatMadlo: taky děkuji za gratulace a taktéž za pravidelné komentáře k příspěvkům. Tvůj recept na risotto je pro mě inspirací! Díky!
Jinak vám ještě musím sdělit, že moje teta zkoušela cheesecake s obyčejným jogurtem (Hollandií) nikoli s řeckým jogurtem a prý se povedl na jedničku! Kdo tedy nemá přístup k řeckému jogurtu nebo by chtěl cheesecake ještě víc odlehčit (místo 10% tuku, 3,5%), může ho nahradit hustším bílým jogurtem! Za úspěch ručí teta!
OdpovědětVymazatTchyně bude příští týden slavit narozeniny, a protože má zrovna hubnoucí období a dorty péct neumí, rozhodla jsem se jí překvapit tímto cheesecakem. Pavli, dám na zkušenost tvé tety a použiju Hollandiu, protože k řeckému jogurtu nemám u nás na malém městě přístup. Už se na tenhle jogurtový zázrak moc těším! Pak dám vědět, jak dopadl.
OdpovědětVymazatJen úplně mimo mísu: tak jsem se začetla do tvého blogu, že jsem skoro spálila buchtu, kterou jsem pekla na návštěvu k rodičům :-) To se dělá? :-)
Cheesecake od tety s Hollandií jsem bohužel nezkoušela, ale věřím, že se povedl. Řecký jogurt, který jsem použila, totiž nebyl zase až tak hustý jak jsem původně předpokládala a Hollandia je podle mě hustá stejně! Navíc lžíce škrobu náplň krásně zpevní. Madlo, hodně štěstí a určitě dej vědět jak se povedl a hlavně zda a jak chutnal! Jinak zpráva mimo mísu je velice potěšující, jen je mi líto té spálené buchty :-)!
OdpovědětVymazatTak jsem tvůj cheesecake upekla s kardamonem a medem místo cukru a byl úžasný. udělala jsem teda úplně jiný korpus - svůj oblíbený vločkovo-mandlový a všem moc chutnalo. Sice mi na povrchu trošku rozpraskal, ale na chuti to neubralo :-) Servírovala jsem ho s hruškovo-kardamonovou omáčkou a pikantními rynglemi s chilli a byla to opravdu vydařená kombiance. je lehoučký, takže ho určitě budu v různých obměnách péct dál.
OdpovědětVymazatTak to zní skvěle! Je pravda, že cheesecake podle základního receptu je jak stvořený pro dochucování. Ne že by nebyl skvělý sám o sobě, ale taková omáčka z lesního ovoce nebo jak píšeš hruškovo kardamonová pozvedne cheesecake na úplně jinou úroveň! Díky, že ses podělila o své zkušenosti!
OdpovědětVymazatProsíííím, nenazývejte dort z jogurtu cheesecake!!
OdpovědětVymazatVyzkoušela jsem (s míň cukrem) a moc mi chutnalo..Díky za recept! Tynka
OdpovědětVymazatTyhle sušenky už se (aspoň u nás) neprodávají a strašně mě to štve... :(
OdpovědětVymazat