sobota 4. června 2011

Skály, tanky a Babička

Jak jste si určitě všimli, nějakou dobu jsem tu nebyla. Měla jsem k tomu ale reálný důvod: byly jsme na dovolené! Počítač jsem sice s sebou měla a opravdu jsem měla v úmyslu napsat o několika zajímavostech naší cesty... ale napájení k počítači zůstalo doma (společně s nabíječkou k telefonu i k GPSce apod.) a na blogování mi tak zbývalo 30 minut max! Což si řekněme upřímně, není u mě reálné. 

Nebyli jsme nikde v exotice ani v cizích krajinách, ale zůstali jsme v naší krásné zemi. Přesněji řečeno v okolí Náchoda ve východních Čechách. Nikdy jsme tam s manželem nebyli a Adršpašské skály nás lákaly už dlouho a tak jsme jeli na výlet.

Cestou jsme se stavili v Litomyšli.

Roztomilá a velice příjemná restaurace/kavárna Malý svět, kde jsme si dali výborný oběd:


Kostel Nalezení Svatého kříže:



Zámek:


Klášterní zahrady:





Kavárna Chocco Caffe, kde mají vynikající kávu (i v bio kvalitě) a ručně vyráběné pralinky! To, že se nám tam moc líbilo svědčí i fakt, že jsme se tam stavovali i cestou zpět domů :-):



Náhodná hospůdka na Úmrlčí ulici:


Ubytovaní jsme byli v Náchodě přímo v centru na náměstí v Hotelu Beránek. Mohu jedině doporučit! Milý personál, čisté pokoje, jen se snídaní na nás jednou zapomněli... (je pravda, že nás v celém hotelu bylo tak 5, ale když jsou snídaně do půl desáté tak předpokládám, že v půl deváté, kdy jsme na snídani přišli, není zase tak pozdě...).


V Náchodě mají zámek:



Na zámku chovají medvědy:


Toto děláme v józe a moc mi to nejde... Měla bych se přiučit :-)


Navštívili jsme spoustu nádherných míst.

Pevnost Dobrošov:









Je asi patrné, že toto se líbilo především manželovi a tak fotil hlavně on. Fotek bunkrů máme několik set (bylo potřeba fotit ze všech možných úhlů) tak bylo těžké vybrat ty nejzajímavější!

Navštívili jsme Babičku:


Staré bělidlo:


Splav:


Kofola:


Zámek Kuks a Ctnosti a Neřesti:





Braunův betlém v lese:




Pevnost Josefov:



Hrad Adršpach:



Adršpašské skály:

Homole:









Milenci:


Cukrovarský komín:


Starosta a starostová:




Teplické skály:

Výhled z hradu Střmen:

300 schodů!!!


 




Sníh! To jsme fakt nečekali:

Nové Město nad Metují:




Cestou zpět pršelo, ale i přes to jsme si vyšlápli k hradu Potštejn:


 

Byl to moc vydařený výlet! My moc neumíme válecí dovolené, u moře nás to po pár dnech přestane bavit (i když letos jsme si válecí dovolenou slíbili tak uvidíme kde nakonec skončíme...), ale tyto dovolené nám vyhovují. A navíc naše země je opravdu nádherná a tak ji chceme co nejvíc prozkoumávat!

Pokud jste se těmi kvanty fotek probrali až sem a neusnuli u toho, tak vám gratuluji!! :-)

A aby toho nebylo málo, zde je ještě pár fotek jen tak:







Otázka: Jaký je váš nejoblíbenější kout naší země? Kde bychom to měli podle vás prozkoumat?

11 komentářů:

  1. Byli jste na Dobrošově v tom bunkru i vevnitř? jestli ne, tak závidím, byla jsem tam když jsem byla malá a trauma mám dodnes a už bych tam nikdy nešla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. V bunkru jsme vevnitř nebyli neb mě to moc nezajímalo a Honza už tam byl kdysi se školou. Na rozdíl tebe byl ale nadšen :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám zkušenost, že když je dobrá parta, je pěkně všude. Jezdíme přes léto vodu,v zimě na hory lyžovat nebo jen tak pod stan. A všude bylo krásně!! Koneckonců se říká, že u nás kromě moře máme všechno!
    Krásně romantická a klidná je Berounka a její okolí, poněkud komerčnější a přesto krásná je Vltava, Otava je pro mne srdeční záležitost (Tu jsem jela jako první, k tomu neplavec a byl nevm jaký povodňový stupeň). Z hor miluji Jeseníky a Beskydy. Nádherné je České Švýcarsko!
    Takže vlastně neporadím, nám se líbilo všude!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Srdce mě táhne na Šumavu a její louky, Antýgl, Modrava, Železná Ruda a jezera okolo, Lipno - české moře, čím jsem starší, to srdce se rozpíná na celé Čechy, stoupnout si v Českém Švýcarsku a vidět ty pravidelné kopečky, když se točím okolo své osy, odmyslím si tu komerci Krkonoš a kochám se, rozhlédnu se po moravské placce od Kyjova a vidím malebné uličky, políčka, úrodu a domky. Je tu tu krásně, jen o prázdninách mi připadá, že se na pražský Václavák změní všechna atraktivní místní místa. Udělali jste dobře, že jste vyrazili před sezónou.

    OdpovědětVymazat
  5. HaF: Před vodou mám respekt, na výcvikovém kurzu jsme potopily s holkama i pramici tak se raději zdržuji na pevné zemi :-). Ale pamatuji si, že to byla nádherná pohoda.

    Toffo: Šumavu jsme zatím neprozkoumali, ale je na špici našeho seznamu výletů po Čechách. Nejraději vyrážíme právě před sezónou nebo až po ní (v říjnu), což nám vyhovuje i časově. Jen v tom Adršpachu to bylo jako na magistrále... Mysleli jsme si, že když půjdeme v pracovní den, nikdo tam nebude. Chyba! Bylo tam neuvěřitelné množství školních výletů hlavně z Polska a při pohledu na unuděné puberťáky mě to hned bavilo míň. Za to v Teplických skalách byl nádherný klid!

    OdpovědětVymazat
  6. Byli jste rychlejší! :) S Lumírem plánujeme vyrazit také tímto směrem... Jinak Šumavu vřele dopuručuji, obzvlášť údolí řeky Vydry mě nadchlo, i když bych si tam představovala míň lidí. A Krkonoše či Jizerky jsou v létě také překrásné, i když na Sněžce jsme ještě nebyli. Katka

    OdpovědětVymazat
  7. Jak to tak vidím, tak vyměníme moře za Šumavu :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Předloni jsme jen tak na dva dny zkusili jarní Jeseníky a tak se nám tam líbilo, že jsme tam jeli loni i s Nikčou na víc dní.
    Inspirace:
    https://picasaweb.google.com/medvedzlesa/JarniJeseniky#

    Btw. medvědi ze zámku jsou cool! Ale medvědi z lesa jsou lepší :)

    OdpovědětVymazat
  9. Moc pěkný fotky, obzvlášť těch potůčků, řepky a medvěda! Takže jarní Jeseníky taky připisuji na seznam... :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Úplně lákavé fotky! :-) Do Litomyšle se chci podívat už hodně dlouho, obzvlášť teď v době Smetanovských slavností, tak snad to letos konečně zrealizujeme. Po shlédnutí Tvých fotek tam chci hned teď! :-) A na Kuks a betlém taky!! V babiččině údolí a v Josefově jsem byla jako malá, tak by to taky chtělo opáčko..
    Nejoblíbenější kout země - těžko říct, těch míst je spousta. Vždycky se ale ráda vracím domů na Vysočinu k letním rybníkům v lesích..

    OdpovědětVymazat
  11. Litomyšl je fakt nádherná, obzvlášť okolí zámku a klášterní zahrady. Kuks mě moc nenadchl, působil na mě docela zanedbaně, ale možná to bylo taky trochu tím, že bylo strašný horko, nikde žádný stít a moc se mi nechtělo chodit... :-). Vysočinu miluji - zvlášť okolí Milov, Blatin, Krátké...!!!

    OdpovědětVymazat