sobota 25. června 2011

Fazolové burgery

Už pár dní je léto (i když podle počasí je léto už asi měsíc...) a s létem bývá spojeno období grilování a pikniků. O víkendech se na večer začne vzduchem linout vůně tuku kapající na rozpálené uhlíky a sousedé se předhánějí, čí steak je větší, šťavnatější, líp namarinovaný a prostě nejlepší. Vzhledem k tomu, že bydlím v cetru města tak se pouze mohu domnívat, že tomu tak v zástavbách rodinných domků je :-).

Asi jsem trochu postihnutá Amerikou a proto podle mého názoru neodmyslitelně ke grilování patří hamburgry. Vzhledem k tomu, že gril nemáme a navíc bydlíme v 1. patře tudíž i kdybychom grilovali na balkóně, sousedé by určitě nebyli nadšeni, necháváme se na hamburgry a další dobroty pozvat k rodičům. Bratr, resp. jeho přítelkyně Štěpánka má na hamburgry vynikající recept, a tak si pokaždé jeden objednám.

Nedávno jsem opět dostala na hamburger chuť. Jenže nebyl ani víkend, ani možnost grilovat a navíc bratr byl odjetý i s přítelkyní v Anglii. Tak mi nezbylo než si udělat hamburger doma. Musela jsem trochu improvizovat neb jsem neměla ani maso, ale slyšela jsem, že hamburger jde udělat i z fazolí! A ty jsem měla tak jsem se dala do práce!


Fazolové burgery:
  • plechovka fazolí (použila jsem červené v plechovce Bonduelle ve slaném nálevu)
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce mouky nebo strouhanky nebo otrub (podle konzistence)
  • 1 lžička červené papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 - 1/2 červené papriky
  • 1/2 šálku kukuřice z plechovky nebo mražené - v tomt případě rozmražené
  • hrstka slunečnicových semínek
Postup:

Nejprve si do větší mísy dáme slité a oprané fazole. Klidně můžete použít i přes noc namočené. Já jsem kvůli úspoře času a hlavně zapomětlivosti použila fazole z plechovky.


K fazolím přidáme vejce, strouhanku (nebo mouku či otruby), koření, sůl, pepř


Pomocí vidličky nebo takového toho nástroje na rozmačkání brambor (nevím jak se mu říká) fazole s ostatními přísadami rozmačkáme, abychom vytvořili takovou hustší kaši.


Následně ke směsi přidáme papriku, kukuřici a slunečnicová semínka.



A opět vše promícháme.


Teď už je čas rozpálit gril resp. v mém případě pánev. Jelikož jsem "těsto" na burgery měla dost řídké, nabrala jsem těsto lžící a na pánvi vytvarovala bochánky. Pokud byste dělali burgery na grilu, doporučuji přidat víc mouky/strouhanky aby byly burgery pevnější a nepropadly vám mřížkou. V takovém případě můžete vytvarovat bochánky rukou.



Opékáme na jedné straně zhruba 5 minut, poté otočíme a doděláme i na druhé straně.


Jak je vidět, burgery se trochu rozpadaly, ale dalo se s nimi pracovat :-).

Po dalších zhruba 5 minutách jsou burgery hotové a můžeme skládat:


Rozřízneme jakoukoli bulku nebo i krajíc chleba a navrstvíme tím, co máme rádi. Já jsem si naložila čerstvý špenát, rajče a špenátové pesto podle Madly (které je mimochodem naprosto úžasné stejně tak jako její blog). 

Jako přílohu jsem si upekla hranolky ze sladkých brambor (batátů) - nakrájela jsem středně velkou bramboru včetně slupky na hranolky, pokapala olivovým olejem, posypala mořskou solí a dala péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut.


Protože co se hodí k burgerům víc než pořádná kopa hranolek (těch doma upečených) :-).

Naprosto luxusní večeře a taky rychlá. Nebýt focení a stylizování tak bych měla hotovo do půl hodinky, včetně pečení hranolků. 

Burgery byly samozřejmě měkčí než masové a trochu se rozpadaly, ale ne tolik jak by se na první pohled zdálo. Byly plné chuti díky paprice a kukuřici, která jim dodala mírně sladší chuť. Slunečnicová semínka zase pěkně křupala. 


Z této dávky mi vyšly 3 burgery a tak jsem měla na další dny o oběd do práce postaráno. Byl výborné i po studenu jen tak na chlebu s čerstvým špenátem, ale i rozdrobené na salátu! 

Už dlouho jsem hledala recept na vegetariánské burgery a myslím, že jsem ho našla!


Otázka: Grilujete v létě (nebo i v zimě)? Co nejraději grilujete?

Kromě burgerů také ráda griluji zeleninu, buď ve formě špízů (na předem namočenou špejli ve vodě napíchám papriku, cuketu, žampiony, popř. další sezonní zeleninu, kterou marinuji v balzamikové zálivce) a nebo nakrájenou na plátky. Nejraději mám právě papriku, cuketu, lilek, žampiony. I grilovaná rajčata jsou výborná!

    7 komentářů:

    1. Mňáááám, díky za tip na večeři! My moc rádi grilujeme, máme zahradu, takže můžeme kdykoliv...naposledy jsme dělali domácí hamburgery, a ty byly! Ale jinak mám ráda kuřecí, to je pro mě taková klasika:) a nebo pak celé kuře

      OdpovědětVymazat
    2. Kuřecí mám taky ráda a většinou si ho na grilovačce vybírám nejčastěji (teda až po hamburgerench :-) ). Ráda bych zkusila celé kuře na grilu jak to dělal Polreich na plechovce piva. To musí být strašná dobrota!!

      OdpovědětVymazat
    3. Nevěřila bych, že jde udělat hamburger z fazolí a ty jsi opět ukázala, že jo :) A vypadá mnohem líp než nějaká fast foodová chudinka! Sice je ráno, ale už teď na to mám chuť! My doma moc často negrilujeme, protože není čas, ale když už, tak naši mají nejradši klobásy a pro nás je tam kuřecí maso. I když já mám stejně nejradši špekáčky u táboráku :D

      OdpovědětVymazat
    4. Fazolové hamburgery jsem vyzkoušela a přes počáteční nedůvěru (nevěřila jsem, že budou skutečně držet pohromadě) jsem byla mile překvapená. Dokonce i můj přítel (který bez masa nedá ani ránu a vše zdravé bojkotuje) tu vůni nevydržel a ochutnal. Nakonec snědl 3 hamburgery + navíc ještě večer dojídal samotné "karbanátky" bez housky :-). A výsledek? Příští týden se chystáme na cizrnové karbanátky :-D.
      Děkuji za skvělý nápad. Nejenže je tento recept skutečně vynikající, ale také "skladný". Dá se zabalit s sebou na nákupy, do práce, do školy, na výlet i na kolo.

      OdpovědětVymazat
    5. Teď jsme koupili fungl nový gril, takže tvoje fazolové burgery určitě brzy vyzkouším jako zajímavou alternativu k různým masům. Čas od času nějaké "nemasové" (třeba vločkové) karbanátky dělám, ale luštěninové jsem ještě nezkoušela. jen nerada používám fazole v konzervě, tak doufám, že to půjde z fazolí suchých (nejspíš dopředu uvařených). Hned jak vyzkouším, dám vědět. A díky moc za odkaz na mé stránky, tvá chvála mě strašně moc potěšila, ani si ji neasloužím!

      OdpovědětVymazat
    6. Jinak já mám moc ráda různé ryby na grilu (takový čerstvý pstroužek jen tak s bylinkami a máslem je úžasný) a taky jak píšeš sezónní zeleninu. Bezvadné jsou také sýry s tvrdou kůrkou a měkkým vnitřkem (jako např. camember) a jako zákusek třeba takový grilovaný banán, ananas, broskve nebo meruňky (k tomu domácí zmrzlinu a gurmánské blaho je zaručeno) :-)

      OdpovědětVymazat
    7. Catalina: fazolový burger chutná mnohem líp než z fast foodu! Navíc si ho můžeš různě okořenit - když přidáš majoránku, chutná spíš jako český karbanátek, pokud přidáš římský kmín a papriku, chutná po mexicku... Jo a není nic lepšího než pořádný špekáček na ohni s chlebem a hořčicí!

      Kandee: Jsem moc ráda, že se ujaly :-). Já hamburgerů udělám vždycky víc a mám je pak na oběd do práce nebo si ho rozdrobím na salát!

      Madla: Já mám raději taky suché fazole, ale musí se počítat s delší přípravou. Konzervy mám vždy ve špajzce jako poslední záchranu a pokaždé je pořádně propláchnu, abych smyla alespoň trochu té soli... Camembert na grilu je opravdu luxusní. Třeba s brusinkovou zavařeninou a toastem :-)

      OdpovědětVymazat