úterý 5. července 2011

Namixuj si svoje müsli!

Jednou z mých nejoblíbenějších snídaní je nepochybně müsli s jogurtem. Samozřejmě, že se moje chutě mění podle sezóny a podle toho jak je zima, ale müsli s jogurtem patří mezi stálice (v zimě si jogurt vyndám zavčas z lednice, aby nebyl tak studený :-) )! 


Problém je, že jsem málokdy v obchodě narazila na müsli, které by mi vyhovovalo. Dávám totiž přednost sypkému müsli s oříšky a jinými semínky, mohou tam být i rozinky a jiné sušené ovoce (spíše míň než víc) a nijak doslazované či zapékané (které jsou většinou plné rafinovaného cukru a ztuženého tuku). Oblíbila jsem si Maxi Müsli od Alnatury z dm drogerie, které splňovalo nade vše moje požadavky, ale po konzumaci několika kilových balení mě přece jen omrzelo a já si musela najít náhradu. To bylo v nabídce našich supermarketů docela těžké. Nemůžu samozřejmě říct, že je to beznadějné. Například müsli od Nestlé nebo od Emca (lehké a křehké) jsou dobrou volbou. 

zdroj

Asi jsem vybíravá, ale ani tyto müsli mě dlouhodobě neuspokojují a tak jsem byla přešťastná, když jsem narazila na společnost mixit, kde si na jejich stránkách mixit.cz můžete namíchat müsli přesně podle vlastních představ. A že je jejich nabídka široká! 


Nejdřív si vyberete cereální základ. Na výběr máte mnoho kombinací od Ovesné klasiky Dr. Birchera (ovesné vločky a ovesné lupínky křupavé) přes Zrní v plné polní (ovesné vločky BIO, ovesné lupínky křupavé BIO, pšeničné vločky, žitné vločky, ječné vločky, ovesné otruby) až po Slunce v duši (kukuřičné lupínky, kokosové lupínky, slunečnicová semena). V nabídce mají i bezlepkový základ (amarantové perličky, pohankové lupínky křupavé, rýžové vločky, sojové vločky) pro ty, co mají alergii na lepek a také základ pro vytvoření ovesné kaše (sušené mléko, ovesné vločky). Váš vybraný cereální základ můžete doplnit o další vločky, lupínky, semínka, která nejsou zahrnuta v původní směsi. Můžete tedy vaše müsli obohatit o konopné semínko, amarantové perličky, mák nebo burisony. 


Jakmile jste si vybrali svůj cereální základ, můžete se přesunout do další fáze, ve které si vyberete sušené plody. Samozřejmě, pokud sušené plody nechcete, můžete tuto fázi přeskočit. Je to pouze na vás a vaší fantazii! Mixit nabízí jak klasicky sušené ovoce tak ovoce kandované i ovoce lyofilizované, což je způsob sušení ovoce mrazivým šokem. Kromě tradičních rozinek, brusinek a sušených banánových plátků si můžete do müsli přidat například lyofilizovaný angrešt nebo kiwi anebo sušené mango. 

V další fázi si vybíráte oříšky (semínka si můžete přidat již v první fázi, kde si vybíráte cereální základ). Na výběr máte snad všechny známé ořechy včetně kokosového ořechu a píniových ořechů. 

Poslední fáze se nazývá + Něco navíc, která nabízí další možné přísady do müsli. Jedná se třeba o hoblinky čokolády (bílé, mléčné nebo hořké), skořici nebo také trochu v müsli netradiční kávová zrna, gumové medvídky nebo 100% kakaové boby.


Velice se mi líbí, že jakmile si vyberete jakoukoli přísadu do svého müsli, postupně se vám zobrazuje složení vašeho müsli na pravé straně stránky, přičemž se současně zobrazí dosavadní cena müsli a jeho nutriční hodnoty. Pokud tedy máte finanční limit nebo chcete omezit např. sacharidy, můžete tyto hodnoty snadno sledovat. 


Váha müsli je 750g, což je víc než typické müsli ze supermarketu. Váha složení je vždy upravována podle váhy jednotlivých přísad a jejich množství tak aby konečná váha byla právě 750g. Podle doporučení recenzentů jsem zdvojnásobila dávky jednotlivých přísad např. oříšky nebo sušené ovoce, protože jedna dávka se v müsli ztratí a müsli by bylo málo výrazné. Toto rozhodně doporučuji i vám, pokud byste se rozhodli si müsli namíchat.


Müsli je baleno do vysokých tubusů a je ještě uloženo v igelitovém sáčku.



A jaké müsli jsem si namíchala já?


Zrní v plné polní (ovesné vločky BIO, ovesné lupínky křupavé BIO, pšeničné vločky, žitné vločky, ječné vločky, ovesné otruby), pohankové lupínky, špaldové lupínky, konopné semínko, slunečnicové semínko, arašídy - plátky, lísková jádra, lyofilizované jahody a maliny a kakaové boby. Podle fotek to vypadá, že se ovoce nějak ztratilo. Ale není tomu tak... Protože je ovoce lehké a jsou to relativně velké kousky (teda rozhodně oproti zbytku zrní), nacházelo se nahoře mixu. Instrukce sice zní jasně: před upotřebením protřepat, ale asi jsem málo třepala a tak byly první porce müsli velice bohaté na jahody a maliny a postupem času jsem byla ráda, že jsem narazila alespoň na jednu jahůdku :-). Nebo jsem si dodala vlastní a čerstvé!




A jak mi müsli chutnalo? No přesně tak jak jsem si ho namíchala - ÚŽASNĚ! Jemné vločky, křupavá semínka, lehce kyselé ovoce, které změkne v mléce nebo jogurtu a velice zajímavá chuť kakaových bobů - křupavé a velice čokoládové! Cílem bylo vytvořit müsli bez přidaného cukru a tuku, což se povedlo! Nejlepší je, že si opravdu namícháte to co máte rádi. Máte raději sladší müsli, přidejte spoustu sušeného ovoce, medový cereální základ nebo třtinový cukr. Nemáte rádi v müsli sušené ovoce (třeba můj táta nesnese v müsli ani rozinku) tak si tam žádné nedáte a naopak přidáte oříšky a semínka, které vám chutnají. Pokud chcete aby vaše ratolesti snídaly müsli, nechte je (raději pod dohledem), aby si namíchaly co jim chutná a když jim povolíte přidat si do müsli kakaové kulky nebo lentilky, jsem si jistá, že se na snídani budou těšit!




A cena? Cena je pravda vyšší než u běžného müsli v obchodě, ale je potřeba si uvědomit, že si opravdu namícháte müsli podle vašich představ, většina přísad je v bio kvalitě a je toho 750g, což můžu potvrdit, je docela dost! Za svůj mix jsem zaplatila kolem 200,- Kč + poštovné cca 50,- Kč. Ale rozhodně to stojí jednou za čas za to. No jednou za čas...müsli mi už dochází a já už přemýšlím, jaké si namíchám teď..






Prohlášení: Müsli z mixit.cz jsem si namíchala a koupila z vlastních prostředků a společnost mixit s.r.o. mi za tuto recenzi nenabídla žádné výhody a slevy. Recenze je založena pouze na mých názorech a zkušenostech, které nebyly společností mixit s.r.o. nijak ovlivněny.




Otázka: Co byste si do müsli namíchali vy?

10 komentářů:

  1. Mxit má od mého EX kamarád (jeden ze dvojce zakladatelů). Já jsem měla degustační směs a vánoční směs a musím říci, že mi ta vánoční moc chutnala. Věřím, že by mi chutnaly i další variace a taky věřím tomu, že i to tvoje bylo výborné. Miluji müsli :))))
    Nicméně jelikož nejsem z Prahy, tak jsem velmi, ale velmi líná dávat za poštovné peníze.
    Ovšem za poslední dobu jsem se naučila míchat směsi "müsli", které chutnají mě. - sice se to nedá moc srovnat s mixitem, ale to mi nevadí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád si říkám, že jednou si udělám svůj vlastní mix müsli, jednu chvíli jsem si plánovala, jak si upeču domácí müsli tyčinky... musím se k tomu konečně dokopat.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavli jsme rádi, že jsi mixit objevila, Honza o tom ví už asi měsíc a chtěl ti to říct, a já jsem to objevila asi před týdnem a ještě jsme se nedokopali ti napsat :) tak jsi byla rychlejší..

    OdpovědětVymazat
  4. Jakkoliv tohle všechno zrní obecně nemusim (radši si dám chleba se salámem :-)), tak jsem na to dostal chuť ... že bych si taky přece jen něco namíchal?

    Jen tak na okraj - vždycky, když čtu cokoliv o müsli, vzpomenu si na dědečka, který kdyby tohle dostal ráno k snídani, praštil by do stolu a šel to nasypat slepicím :D.
    Ale tím nechci říct, že to není zdravé, dobré a tak ... jen se mi vždycky při téhle vzpomínce objeví úsměv na rtech, a tak jsem se o ní chtěl podělit :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Hmmmm, to vypadá výborně a myslím, že je to skvělý nápad!!!! jdu si to nastudovat :)

    OdpovědětVymazat
  6. An a Dan: Taky bych si chtěla namíchat svoje vlastní müsli doma, ale zatím jsem se k tomu nedostala. Mixit mi vyhovuje, že si můžu vybrat spoustu zrní, aniž bych si je musela jednotlivě kupovat zvlášť. Ale zapékané müsli si dělám vlastní a na to nedám dopustit: http://drobecky.blogspot.com/2010/08/pohanka.html.

    Ivet: Domácí je stejně nejlepší. I když moje domácí müsli tyčinky nedopadly tvarově zrovna nejlíp, chuťově byly nejlepší co jsem kdy jedla: http://drobecky.blogspot.com/2011/05/domaci-musli-tycinky.html.

    Štěpánko: O mixitu vím už dlouho. Ve skutečnosti je tento mix už můj druhý z mixit. Ten první jsem snědla tak rychle, že jsem o něm ani nestihla napsat :-).

    Vojta: Salám sice jako přísadu mixit nenabízí, ale jsem si jistá, že si určitě vybereš :-).

    Binna: Určitě nebudeš zklamaná! Já sama na mixitu trávím spoustu času a vybírám různé kombinace. Prostě, když už za to mám dát ty peníze tak ať to stojí za to!!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem tu zas :-). Objednal jsem si svou směs a můžu říct, že jsem si celkem pochutnal ... už zvažuju další objednávku :).

    OdpovědětVymazat
  8. Já si dělám müsli vlastní - opražím ovesné + ječné vločky (a přemýšlím, že vyzkouším třeba i ty pohankové), smíchám se slunečnicovým, dýňovým a lněným semínkem a každé ráno nasypu do jogurtu, buď s čerstvým ovocem, nebo s trochou marmelády (nerada moc sladké). Mixit se mi líbí moc, ale šetřím každou korunu a tak si radši dám trochu práce s domácí přípravou. Ale to lyofilizované ovoce mi pravda chybí:-/

    OdpovědětVymazat
  9. Vojto: taky už si připravuji další směs... Nějak toho rychle ubývá... :-)

    Olinko: domácí müsli je stejně nejlepší. Zvlášť pokud člověk nevyžaduje zvláštní ingredience. Sama si dělám zapékané müsli a na to prostě nedám dopustit!

    OdpovědětVymazat
  10. Domácí si dělám. Většinou ovesné vločky, někdy přidám i jiné, pak semínka slunečnice, dýně, sezam, len, ořechy, mandle, pšen. klíčky, jak kdy a pak také cukr, kakao a do vychladlých čokoládku:-).Snídám s bíl. jogurtem.

    OdpovědětVymazat