pátek 6. května 2011

Domácí müsli tyčinky


Lidé mají podvědomě v mysli zakotvené, že když budou jíst müsli tyčinky, budou dělat něco pro svoje zdraví. A proč by si to taky neměli myslet? Vždyť sám název obsahuje slovo "müsli", jakési ztělesnění zdravé stravy. Jenže to pravé a zdravé müsli se skládá pouze z ovesných vloček, semínek, oříšků a sušeného ovoce bez jakéhokoli příadaného cukru či tuku. To se rozhodně o müsli tyčinkách takových jaké známe, říct nedá.

Zde je například složení müsli tyčinky Fit šťavnatá: škrobový sirup, ovesné a pšeničné vločky 22 %, jablka 13 %, rozinky 13 %, ztužený rostlinný tuk, extrudovaná kukuřice, lískové oříšky, meruňky (meruňky, konzervant: oxid siřičitý, rýžová mouka), emulgátor sojový lecitin, aroma (zdroj).

Nejvíc mě zaráží ten škrobový sirup na prvním místě. Všichni totiž víme, že to znamená, že je ho tam nejvíc ze všech ostatních surovin, což je docela smutné... A dále: ztužený rostlinný tuk!!! Ve "zdravé" müsli tyčince?!?! Osobně, jakmile vidím na výrobku "ztužený rostlinný tuk" okamžitě od něj dávám ruce pryč. Tento typ tuku je totiž synonymem pro tzv. trans nenasycené mastné kyseliny, jejichž účinek na lidský organismus byl několika vědeckými studiemi prokázán jako vysoce škodlivý. Některé studie dokonce prokázaly, že tyto tuky jsou karcinogenní. Je jasné, že množství tuku v této müsli tyčince vám rakovinu nezpůsobí, ale vše se nakonec přeci jenom sčítá a tak proč zbytečně riskovat.


Idea müsli tyčinek se mi ale líbí - ovesné vločky, oříšky, sušené ovoce v lehce sbalitelné formě (na rozdíl od sypkého müsli). Co se mi ale nelíbí je to, že spousta tyčinek na trhu obsahuje mnoho pro mě neznámých (a nevyslovitelných) přísad, které jsou dle mého názoru zbytečné a které dělají z něčeho co by mohlo být ve skutečnosti zdravé, naprosto nezdravou potravinu, která odporuje všem zásadám zdravého stravování (a ještě když je třeba müsli tyčinka obalená v čokoládě nebo jogurtové polevě - to je teprve bomba!!). Nechci ale říct, že všechny müsli tyčinky na trhu jsou špatné. Bohužel ale musím konstatovat, že většina u mě neobstojí.

A tak jsem se vydala na misi vytvořit vlastní recept na müsli tyčinku, která bude obsahovat pouze skutečné a zdravé přísady, nebude obsahovat žádné ztužené tuky a bude tím pravým příkladem zdravé stravy.


Úkol to byl těžký a i když nejsem s výsledkem na 100 % spokojená, rozhodla jsem se o recept s vámi podělit.


Domácí müsli tyčinky

Přísady:
  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1/2 šálku pohanky
  • 1/2 šálku (120 ml) tekutého medu nebo jiného tekutého sladidla (javorový sirup, sirup z agave, rýžový sirup...)
  • 1 šálek mandlí
  • 1/2 šálku slunečnicových semínek
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1 šálek jablečného pyré (tzv. apfelmus - mají v dm nebo prodejnách zdravé výživy, nebo lze udělat domácí tak, že rozvaříme cca 2 pokrájená a oloupaná jablka v troše vody a poté rozmixujeme, já jsem použila domácí pyré z podzimu - byla to směs jablek a švestek)
Postup:

1. Do velké mísy dáme tekutý med. Pokud ho nemáte tekutý, dejte ho na pár vteřin do mikrovlnky nebo ho rozpusťte ve vodní lázni.



2. K medu přidejte jablečné pyré.


3. Nakonec přidáme skořici a vanilkový extrakt.


4. Vše smícháme dohromady.


5. Do mokré směsi přidáme ovesné vločky a pohanku.



6. Pořádně promícháme. Každá vločka musí být mokrá.



7. Nakonec přidáme mandle (pokud chcete, můžete si je nasekat), slunečnicová semínka a rozinky


 8. A zase vše pořádně zamícháme.



9. Vločkovou směs přendáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem.




10. Pomocí potravinářské fólie (nebo obyčejného igeliťáku) směs na plech pěkně rozprostřeme a pořádně upěchujeme. Opravdu si dejte záležet a směs co nejvíce stlačte, pak by se vám müsli tyčinky neměly rozpadat.
 


11. Dáme do trouby vyhřáté na 170°C a mezitím co se tyčinky pečou, uklidíme kuchyň. Nebo myslíte, že to není potřeba...?



Úklid musíte zvládnout rychle, protože zhruba po 25 minutách máme upečeno!

Moc se ale neradujte... Než totiž budete moct "müsli buchtu" nakrájet na müsli tyčinky, bude to ještě trvat. Kdybychom se do krájení pustili okamžitě, "buchta" by se nám rozpadla a měli bychom tak akorát to sypké müsli do jogurtu. Nechte proto plech zcela vychladnout a poté ho přendejte na hodinku do mrazáku. Následně vyndejte upečenou směs i s papírem na prkénko a ostrým nožem ji nakrájejte na vámi požadovanou velikost tyčinek. Jedině tak budete mít krásně ostré tvary tyčinek.

To se rozhodně o mých tyčinkách říct nedá...


Byl to teprve první pokus domácích müsli tyčinek a mám ještě hodně co pilovat. Tyčinky se mi zdály příliš vysoké, proto bych příště použila větší plech. Navíc se docela rozpadají, což mohlo být způsobeno tím, že jsem směs do plechu málo upěchovala, nenechala jsem je pořádně vymrznout a tudíž se rozpadaly už při krájení a měla jsem je nechat péct delší dobu, aby víc zpevnily.

Chuťově ale jinak vynikající!


Každou müsli tyčinku jsem jednotlivě zabalila do potravinářské fólie a dala do lednice. Tak jsou nachystané na rychlou sváču do práce nebo do školy. V lednici by měli vydržet určitě přes týden.

Při ochutnáním je na první pohled zřejmé, že je tyčinka dělaná z poctivých surovin, bez přidaného tuku a dalších pofiderních přísad. To je pravděpodobně důvod proč tyčinky nedrží pohromadě... :-). Mandle, semínka, vločky i pohanka se krásně opražily, což zvýraznilo jejich chuť. Rozinky zvláčněly a spolu se skořicí vytváří úžasnou kombinaci.

Co si ale musím vytknout je to, že müsli tyčinky byly dost sladké. Může za to jablečné pyré, které bylo oslazené, což to jsem si ale uvědomila až po prvním ochutnání drobečků. Jak jsem již říkala, tyčinky nejsou stoprocentní, rozpadají se (což využívám především do jogurtu) a jsou sladší než bych si představovala. Je to ale první krok k mému cíli :-).

Otázka: Máte rádi müsli tyčinky? Kupujete je? Překvapilo vás složení müsli tyčinek? Můžete nám doporučit vaše oblíbené müsli tyčinky?


Na střední škole jsem nosila müsli tyčinky snad každý den na svačinu. Bylo to období držení diet a tak jsem byla přesvědčená, že müsli tyčinka je zdravá a hlavně po ni neztloustnu :-). Jak jsem byla naivní... Nejvtipnější na tom je, že mi vlastně nikdy moc takové ty klasické müsli tyčinky (Fit, Twiggy) nechutnaly...

Abych se přiznala, neuvědomuji si, že by mě nějaká müsli tyčinka na našem trhu zaujala a proto vám ani nemůžu žádnou doporučit. Ráda ale vaše tipy vyzkouším!

35 komentářů:

  1. Vypadá to mňamózně! Já teda musli tyčky nekupuju, jedině, když vyrážíme někam na delší dobu na dovolenou do hor, chutnala mi třeba brusinková corny, ale na složení jsem nikdy nekoukala...teď jsem objevila spíše takové nuts bar, oříškové tyčinky, ve kterých jsou jen oříšky, semínka a je to spojené medem (?) a ty mi moc chutnají...i když popravadě, nikdy jsem se na složení nekoukala:)

    OdpovědětVymazat
  2. Občas se pouštím do domácích müsli tyčinek, podle kuchyřky Nigelly Lawson
    http://toffo.blog.cz/1003/s-musli-od-nigelly-lawson-na-aerobic-maraton.
    S brusinkami - vynechávám burské oříšky - jsou bezkonkurenční! Ty jsi použila jablečný džus, který je určitě zdravější než kondenzované mléko. Také to zkusím.
    Zrovna dnes jsem ale koupila kokosové tyčinky v Lidlu, jen pro první pomoc na ranní sprintovou snídani. Tak jsem si jí prohlédla, rafinovaně napsali kokosový tuk, který je také ztužený, což každý vědět nemusí.
    Chtěla jsem se už dlouho zeptat, běhám se sestrou od začátku března, poslední měsíc měříme tep. Samozřejmě chceme hubnout, rozmezí 65-75% samozřejmě obvykle přešviháváme. S dechem rozhodně stačíme, když nestačíme - do kopců, tak jdeme. Na váze se mi pohyb rozhodně neprojevuje. Na nohách rozhodně ano, mám je opět štíhlé a pevnější. Tak logicky přemýšlím, když vydržíme ve stejném tempu, na tu váhu někdy také musí dojít. Začínali jsme dvakrát týdne hodinu, pak třikrát týdně, teď chceme čtyřikrát alespoň na třičtvrtě hodiny. Prý bychom častěji kvůli únavě neměli.

    OdpovědětVymazat
  3. Místo medu a pod. lze použít také chutnou a zdravou melasu. Rozhodně doporučuju ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Však ony müsli tyčinky původně vznikly jako levná varianta vysokoenergetických tyčinek pro sportovce, ne? Proto taky tolik cukru. Pak to objevily ženský, uviděly v tom nějaké to zrní a už myslely, že po tom začnou hubnout :) Ba ne. Já si občas nějakou koupím, bánánová Corny Big s čokoládou je famózní mňamka :) Ale ta tvoje zdravá domácí varianta bude určitě ještě lepší. S Jíťou snad někdy sami vyzkoušíme.

    OdpovědětVymazat
  5. Sašo: Corny už jsem dlouho neměla, ale pamatuju si, že byly moc dobrý :-). Třeba kokosová mi chutnala. Co se týče složení tak taky nic moc, ale to by pak byl člověk asi hlady, kdyby měl studovat vše co jí. Oříškové tyčinky jsem myslím už zahlídla, ale ještě nezkoušela. Musím napravit, vypadají báječně!

    Toffo: O kokosovém tuku mám poněkud neustálený názor. Je to rostlinný tuk, který se svoji strukturou podobá živočišným tukům (tekutý je až při 25°C) - obsahuje tzv. nasycené mastné kyseliny. Na druhou stranu nemá vlastnosti jako živočišné tuky - tj. nezvyšuje cholesterol. Četla jsem spoustu článků o zázračných vlastnostech kokosového tuku, ale pořád nejsem přesvědčená. Mně se kokosový tuk osvědčil na suché ruce :-).
    Co se týče otázky o běhání, ráda pomůžu :-). Pokud pouze běháte a nijak jste neupravily jídelníček (tj. jíte stejně jako před tím, než jste začaly běhat), nejde váha dolů pravděpodobně pro to, že nabíráte svaly (tuk se přemění na sval). Ideální tempo pro hubnutí je takové, při kterém si dokážete se sestrou povídat. Pro hubnutí je také důležitý čas, po který aktivitu provozujete a nikoli počet uběhnutých kilometrů. Idálně min. 40 minut v kuse. Čím víc tím samozřejmě líp, ale opět by to mělo být v pohodlném tempu. Pokud tedy běžíte 20 minut a už nemůžete, zvolněte a klidně uběhněte tu stejnou vzdálenost, kterou byste uběhly za 20 minut za dvojnásobný čas. Zvýšením běhacích dnů v týdnu na váhu určitě dojde :-), ale někdy je důležitější, jak píšete, fyzicky citelná změna (štíhlejší nohy), než číslo na váze. Co se týče únavy, ta by podle mě nastala, kdybyste začaly běhat najednou velké objemy. Postupným prodlužováním běhů nebo přidáváním běhacích dnů by únava nastat neměla.

    Připravuji na blogu stránku o běhání, kde bych se chtěla podělit o své zkušenosti s během. Třeba bude pro někoho inspirací!

    Swoop-name: s melasou nemám doposud žádné zkušenosti, ale spíš jsem v tomto konzervativní. Čas na změnu :-).

    Medvěd: Zajímavý názor :-). Ale je pravda, že většina ženských ve fitku si po cvičení nějakou tu tyčinku dá a pak se diví, že nehubnou :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuk se nikdy nemůže přeměnit na sval! Jde o zcela odlišné tkáně!!

      Vymazat
    2. Jistě, ale ona to myslela tak, že se spaluje tuk a zvyšuje svalová hmota, na váze to vyjde šul nul, vidět je to na cm ;-)

      Vymazat
    3. Jasně! Jen jsem to blbě napsala a jak to teď čtu tak to fakt zní jako blbost...

      Vymazat
  6. Milá Pavlo, moc děkuji za konzultaci ohledně běhání. Jsem ráda, že se nám odborníkem potvrdilo to, co tak nějak vnitřně cítíme :-). Rekce a informace z okolí se tak nějak různily. Na nový blog se samozřejmě budu těšit a určitě se stanu jeho fanouškem. Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to je přesně recept podle mého gusta, hubnout sice nepotřebuju, ale protože jako těhotná dostávám každou chvíli hlad, chci jej zahánět zdravými svačinkami a k těm rozhodně průmyslově vyráběné müsli tyčky nepatří.
    Ale tvou variantu určitě vyzkouším, doma mám čerstvě uvařenou jablečno-jahodovou přesnídávku (bez přidaného cukru), všechny zdravé ingredience taktéž (dokonce v bio-kvalitě), takže prvnímu regulérnímu pokusu o vznik domácích müsli tyčinek rozhodně nic nebrání :-)
    Jinak ty víše jmenované oříškové tyčinky mi taky moc chutnají, i když je to dost energetická bomba :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Toffo: ráda poradím, ale všechny moje rady vychází z mých zkušeností, ale i tak si nepřipadám jako odborník v oboru :-).

    Madla: za prvé, moc gratuluji k těhotenství a doufám, že vše probíhá v pořádku :-)! za druhé, jsem moc ráda, že tě potěšil tento recept a doufám, že ti müsli tyčinky vyjdou líp jak mě... chuťově vynikající, ale ten tvar...

    OdpovědětVymazat
  9. Ďakujem veľmi krásne za nápad. Piekla som ich cez víkend na piknik s kamarátmi- veľká oslava 18 narodenín a práve dopekám ďalšie. Boli úplne úžasné- mne sa ani neušlo. Ja som ešte pridala 2 lyžičky ružového sirupu a hrozienka som obmenila brusnicami (keďže môj kamarát je nimi posadnutý, však Ivko). Mimochodom jeho maminka je vernou čitateľkou Vášho blogu a tak nás k tomu vedie všetkých. A nám doma sa tie recepty veľmi páčia.Prajeme veľa šťastie a ďakujemeeeeeeee. Nech sa ešte veľa krát takto krásne napapkáme a pochutíme si. Jeeeej už sa dopiekla ďalšia dávka- čakajú na maminku keď príde z práce- blogu sme prepadli úplne všetci :-D. Tak papa. Lu

    OdpovědětVymazat
  10. Lu: Moc děkuji za velmi pěkný komentář. Strašně mě potěšil. Na müsli tyčinkách musím ještě zapracovat, hlavně co se týče tvaru, ale chuťově mi taky moc chutnají. Díky že čtete můj blog a budu se snažit, aby jste se sem často vraceli!!

    OdpovědětVymazat
  11. Jeee to nestojí za reč, ja ďakujem. Musím sa priznať, že tie tyčinky raňajkujem a desiatujem už asi 2 týždne nepretržite :-D. Ja len stále rozmýšľam či by sa dalo pridať aj čerstvé ovocie- a koho iného sa opýtať ako povolaných gazdiniek tu. Ďakujem vaľmi pekne aj za odpoveď, ktorá ma nesmierne potešila a prajem veľa úspechov a veľa čitateľov, šťastia...Lu

    OdpovědětVymazat
  12. Lu: Čerstvé ovoce jsem nikdy nezkoušela a po pravdě nevím jestli by to drželo pohromadě... Jediné co vím že funguje je rozmačkaný banán, ale nevím jestli jsi zrovna toto měla na mysli :-). Určitě bych zkusila spíše menší plody - např. borůvky nebo pokrájet ovoce na malinkaté kousky. Jestli to zkusíš tak určitě dej vědět jak to dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ďakujem za radu banány sa chystám vyskúšať a tiež sa chystám na naše domáce jahody- bude to vítaná zmena keďže ich jeme už asi 3 týždne. Ja nejem nič iné a ani mi to neprekáža a som asi jediná, ktorej ešte nelezú krkom. Už máme jahodový sirup, jahodový džem nespočetne veľa bublanín... no jahody jeme len v lete :-D. A preto sa chcem opýtať aj na nejaké jahodové recepty. Ďakujem. Lu
    P.S.: Keď budú určite Vám dám vedieť.

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuju za skvělý typ!
    Já sladké teda nejím vůbec (sladké pro mě zanmená, když do sebe nasoukám banán a vrchol je pár piškotů nebo pár sušených švestek). Řekla jsem si že bych aspoň tu musli tyčinku mohla dát :) A navíc je to dobré jako svačina- jenom to čapnu a můžu jít :) Kupuju jenom ty zdravé (DM..) a nebo jsem si třeba koupila- nesmějte se - pro ty nejmenší :D Tam je složení vážně dobré. Bohužel u dvou jsem našla něco divného (ne u dětských). Glukózový pšeničný sirup a maltitolový sirup asi nebude nic zdravého, že ano? :/:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tě obdivuji! Taky bych chvíli potřebovala nejíst sladké, ale nejsem si jistá, zda bych to vydržela :-). Hlavně bych byla asi dost nervózní... Taky mám ráda tyčinky pro děti. Říkám si, že do nich nemůžou dát nic špatného... Co se týče těch zmíněných sirupů - jedná se o sladidla, která nahrazují cukr, mají přibližně stejnou sladivost, ale méně kalorií. Jsou přírodní - takže žádné umělotiny - ale i tak jde o jednoduché cukry, které způsobují kolísání glukózy v krvi (dodají nám na chvíli rychlou energii).

      Vymazat
  15. Dakujem za tip. Chcela by som sa opytat, ci ta pohanka ide do toho surova, teda nevarena (alebo ide o pohankove vlocky ci pohankovu lamanku). Klasicka pohanka (zrnka) mi pripada dost tvrda. Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den! Děkuji za komentář! Opravdu jde o pohanku (zrno) nevařenou. Pokud se tyčinky nechají chvíli odležet, nasákne tekutinu a trochu změkne. Samozřejmě se dá i vynechat. Přeji pěkný den!

      Vymazat
  16. Ahoj,
    děkuju za skvělý tip na recept! Zrovna včera jsem si koupila nějaké zaručeně oříškové tyčinky a je tam max 45 % ořechů a zbytek ten slavný glukozový sirup :-/
    Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla nahradit jablečné pyré rozmačkaným banánem třeba....a pohanku v jaké formě, vločky, lámanku, mouku...?
    Díky moc, zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Tak tedy! Musím slečně(paní) Pavle poslat tisíceré díky! Dnes jsem do toho šla a s malými modifikacemi a i přesto, že moje plynová trouba je na pečení naprostý horor jsem dosáhla luxusního výsledku. Moje úpravy: místo jabl. pyré obyčejná přesnídávka Hello jablková, pohanku jsem vynechala a navíc jsem přisypala trochu sezamových semínek. Rozinky moc nemusím a pokukovala jsem v obchodě spíše po kandovaném ovoci, ale nakonec jsem přeci jen koupila ty rozinky. Pro autorku receptu: bála jsem se, aby se mi také tak nerozpadaly, ale myslím, že jsem těsto do pekáčku opravdu hodně udachmala a to pomohlo, takže doporučuji. Také jsem o něco déle pekla(pomalu, než začaly hnědnout okraje).
    Doporučuji všem vyzkoušet, je to lahůdka!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, moc děkuji za komentář! Než jsem stačila odpovědět tak koukám, že už jsi recept vyzkoušela (teda doufám, že jsi stejná Lenka co psala o den dřív... :-) ). Já mám ze své plynové trouby taky respekt a vždy když něco peču tak je to taková sázka do loterie, zda se to vůbec povede... Ale postupem času si na sebe zvykáme :-). Jsem moc ráda, že se tyčinky povedly. Nejlepší na nich je, že si je každý může přizpůsobit podle svých chutí nebo podle toho co má zrovna doma. Už se na ně taky delší dobu chystám.

      Vymazat
    2. jojo, ja totiz celý den lítám po nemocnici a není nic snazšího než si nosit v kapse pláště zabalenou takovou dobrou tyčinku-hlavně že to nekrade čas a moc místa v kapse :-) první várka je už snězená, seznámila jsem s tou dobrotou i mamku a tetu a za pár dní zkusím upéct další, tak asi popustím trošku uzdu fantazii a když se povede, ráda se tu pochlubím :-)

      Vymazat
    3. Budu ráda za další inspiraci tak se určitě pochlub!

      Vymazat
    4. Ahoj, tak zase píšu(samozřejmě se zpožděním, protože času nemám nikdy nazbyt...).....pekla jsem dnes už potřetí a tentokrát jsem použila místo ovesných vloček pšeničné-podle mě lepší volba-tyčinky nejsou tak měkké, doela i křupou a navíc ty z ovesných vloček mi po nějaké době začaly plesnivět, i když jsem je měla v lednici.....takže doporučuju zkusit :-) na druhou stranu z pšeničných vloček jsou tyčinky trošku náročnější co se týká drobivosti...chce to ještě víc uhňácat a opravdu opatrně krájet. No a jinak jsem tam tentokrát naházela vlašské ořechy, arašídy, sezamové semínko(plus mandle a slunečnici podle Tvého receptu) a místo rozinek dala sušené meruňky...tak asi že chybí ty rozinky, tak nejsou tyčinky tak sladké, ale určitě nevadí. Já jsem na oříšky a semínka úchylná, takže postupně asi yvzkouším leccos-dokud se mi to neomrzí, ale to asi hned tak nebude :-) kdyby jen ty kešu, para a podobně nebyly tak drahé :-(..... :-D
      PS nemůžu moc přijít na chuť té pohance, jakou tam dáváš?nevím, jestli jí mám taky zkusit, jsem zvyklá jen na kaši z poh. vloček a to spíš naslano....Ráda ale vyzkouším tip :-)
      Měj se, Lenka

      Vymazat
    5. Koukám, že se v nich vážně vyžíváš :-). Ale to je dobře, protože aspoň vím, co mám příště vyzkoušet nebo vynechat! Co se týče pohanky, dávám tam klasické zrno, ale rozhodně ji dávat nemusíš. Já jsem zase pohankou posedlá takže ji cpu fakt všude.
      Díky za komentář!

      Vymazat
    6. Ahoj, jj, protože jsou lepší než kupované a vyjdou i levněji(což studentka ocení :-).... určitě se mi časem taky přejí a budu muset zkusit něco jiného....ale zatím jsem spokojená :-) Měj se

      Vymazat
  18. Milá Pavlo,
    asi před rokem jsem dělala tyčinky z receptu, jehož autorkou je paní Renata Tšponová z Přerova a vyšlo to v sešitu Jablko na stole z edice Recepty z Receptáře.
    Hledala jsem i jiné recepty, narazila jsem na ten Tvůj. Dovol, abych přispěla i svou zkušeností.
    Recept: 1 kg jablek, 1 vanilkový cukr, 0,4 kg krystalového cukru, koření dle chuti - skořice, hřebíče, citronová kůra, ovesné či pšeničné vločky namočené ve vodě, jemně nasekané oříšky, příp. kokos, sušené nebo kandované ovoce, rozinky, loupaná semínka dýně nebo slunečnice.
    Postup: Očištěná, nakrájená jablka podusíme, propasírujeme, vaříme do zhoustnutí. Potom přidáme cukr a koření a vaříme dál, až je hmota dostatečně hustá. Potom smícháme s ostatními přísadami dle chuti, nalejeme do formiček nebo na plech a sušíme, v průběhu sušení nakrájíme.
    Moje připomínky: cukru příště uberu, vločky není třeba máčet ve vodě, stačí v těch jablkách, odpadne dlouhé sušení. Přidala jsem pohanku lámanku a sezamové semínko, v troubě sušila asi tři dny po sobě při nižší teplotě déle, asi jako když se suší kandovaná dýně. V pruběhu sušení jsem nakrájela ta menší tyčinky, občas i obrátila. Výsledný produkt bych přirovnala spíše ke kandovanému ovoci, ale nekazí se a není třeba skladovat v lednici.
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlasto, moc děkuji za tvůj komentář a příspěvek. Zní to velice lákavě!

      Vymazat
  19. Dnes můj první pokus o domácí jahodové müsli tyčinky. Držte mi všichni palce! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím a jsem zvědavá jak dopadnou! Já dělala arašídové a budou brzy na blogu :-).

      Vymazat
    2. Dopadly výborně, takže děkuji za recept. Teď už jen budu zkoušet různé příchutě. :)

      Vymazat
  20. Skvelý recept, fantasticky chutné. Dakujem :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Moc se mi líbí Váš recept s tyčinkama, a pilovat se dá pořád. Já peču sušenky z ovesných vloček, ale ty vločky rozsekám na jemnější. To by možná byla rada i pro Vás, jistý podíl vloček rozsekat nebo rozemlít, ty pak víc drží hmotu pohromadě. Taky je super varianta s nasekanou čokoládou, lnenými semínky, sušenými brusinkami, no jak říkám, pořád je co pilovat a ladit. Hodně zdaru a zdraví! ZuzanaH

    OdpovědětVymazat