neděle 6. února 2011

Tuňáková pomazánka

Stane se, že se mi někdy večer nechce vařit, nemám moc hlad nebo nemůžu přijít na to na co bych měla chuť. To pak šmejdím v lednici a ve špajzce a hledám inspiraci, protože s obyč chlebem a šunkou se málokdy spokojím.


Stejně tak tomu bylo i včera. Neměla jsem moc hlad a chtěla jsem tedy něco lehkého a samozřejmě zdravého. A jelikož jsem pár dní neměla rybu a abych doplnila své potřeby omega 3 mastných kyselin, vyhrála tuňáková pomazánka.

Každý dělá tuňákovou pomazánku jinak, ale jelikož nesnáším cibuli (obzvlášť syrovou), která podle mnohých do pomazánky patří, potřebuji k přípravě tři, maximálně čtyři ingredience.



  • Plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
  • 2 lžíce Lučiny
  • lžička dijonské hořčice
  • citrónová šťáva (možné vynechat)
Slitého tuňáka vyklopíme do dózy. Z důvodu praktičnosti a lenosti jsem zvolila rovnou dózu, ve které pomazánku také schovám.


Vidličkou tuňáka rozdrobíme na kousíčky.


Přidáme Lučinu. Bohužel jsem si nevšimla, že jí máme jen zbytek - asi jen jednu lžíci tak jsem přidala vše co šlo. Chtělo to ale víc...


Nakonec přidáme lžičku hořčice. V pomazánce mi chutná tato medová, ale můžete použít i ostřejší nebo klasickou plnotučnou.


Vše dobře promícháme, aby vznikla dobře roztíratelná hmota. Z důvodu nedostatku Lučiny to byla spíš drobivá hmota, ale i přes to výborná.


Necháme chvíli odpočinout.

Zatímco pomazánka odpočívala jsem přemýšlela jak večeři ještě zpestřit. Přece jenom to postrádalo něco zeleného.


Tak jsem vytáhla mangold a pár růžičkových kapustiček, nakrájela je na přibližně stejné kousky a zlehka orestovala, aby zůstaly křupavé.


Zeleninu jsem zakápla trochou sójovky, která ji dodala nasládlou chuť.


A pak že se mi nechtělo vařit... :-).

Už jen stačilo nakrájet chleba 


A mohlo se podávat.


Těšila jsem se, že mi zbyde pomazánka na oběd do práce, ale manžel se do ní pustil s takovou chutí, že jsem na jednu stranu byla ráda, že vyměnil klasickou šunku za něco zdravějšího. A i přes to, že zeleninu jsem snědla dřív než manžel přišel domů, dostal k pomazánce okurek :-).



Otázka: Jste pomazánkoví? Jakou pomazánku máte nejradši?

Já pomazánková jsem, ale pouze domácích pomazánek, nikoli z lahůdek (děsí mě představa, že nevím, co do pomazánky dávají...). Mám ráda vajíčkovou pomazánku, sardinkovou i z uzeného sýru.

7 komentářů:

  1. tuňákovou pomazánku jsme měli nedávno. Dělám jí tak, že smíchám tuňáka, tvaroh a kukuřici z plechovky. A je to.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, kukuřice by mě nenapadla, ale může to být výborný! Někdy do pomazánky nastrouhám mrkev, což bývá taky dobrý :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Pomazánky miluju, zvláště od doby, co jsem dostala Mixsík od Zepteru. Ten všechno ve vteřině naseká, ať je to cokoliv, takže mi dost pomáhá. Na pomazánkách mě baví experimenty a taky to, že se tam dá přidat téměř cokoliv, co má člověk zrovna v lednici a podle toho to udělat více či méně zdravé. Ráda do nich dávám bílý jogurt, jsou pak takové svěžejší. Nejradši mám asi ředkvičkovou, jen z nastrouhaných ředkviček, trochu pomazánkového máslo nebo taveného sýru a pár lžič bílého jogurtu. Je hrozitánsky dobrá a s přítelem se po ní můžeme utlouct. A tuhle tuňákovou snad taky brzo vyzkouším :).

    OdpovědětVymazat
  4. Ředkvičkovou pomazánku mám taky ráda a vzhledem k tomu, že se už na trhu objevují první ředkvičky tak se na ni chystám. Jen nevím jestli se mi to vůbec podaří, neboť kdykoli koupím svazek či dva ředkviček, jsou hned fuč :-)!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za inspiraci. Hned jsem spáchal pomazánku. Jen místo Lučiny jsem tam šupl tvaroh, ale je to super.

    OdpovědětVymazat
  6. S tvarohem to jde určitě taky! Jsem ráda, že chutnalo!

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem šťastná, že jsem našla odpůrce CIBULE! Také ji nesnáším, brrrr... :) Chudák, ona za to sice nemůže, ale já bych se z ní poblila. Přitom vím, že ve všech omáčkách a polívkách je, ale to mi nějak nevadí. Jinak já přidávám jen máslo, sůl, pepř, citrónovou šťávu a cukr - ať je to sladkokyselé. Na tmavý chlebík, k tomu čerstvá zeleninka a super véča je na světě. :) Vůbec by mě nenapadla ta hořčice nebo tvaroh, ale někdy to vyzkouším. Četla jsem, že někdo přidává i vejce. Ale to už se mi tam moc nehodí.

    OdpovědětVymazat