neděle 13. února 2011

Špaldovo-jablečné muffiny s křupavou posypkou

Ještě nemáte mých muffinů dost? Přiznávám, že jich je tu ažaž, ale kdybych si měla vybrat jediné, se kterými bych s Vámi chtěla podělit, byly by to rozhodně tyto špaldovo-jablečné. Příprava je opravdu jednoduchá a přísady máte zcela jistě ve spíži. Až snad na špaldovou mouku, která se dá nahradit moukou bílou či bílou a celozrnnou půl na půl.

O špaldě se poslední dobou hodně často mluví jako o zázračné potravině. Ale co to ta špalda vlastně je?

Špalda, prastarý nešlechtěný druh pšenice, je pluchami (takovým obalem) chráněna před vnějšími vlivy. Má zajímavou ořechovou chuť a je výjimečná látkovým složením svého zrna: obsahuje kvalitní lepek (celiaci pozor!), je bohatá na bílkoviny (16%), kvalitní tuk (2,5% s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin), vlákninu a hořčík. Nezatěžuje trávicí ústrojí. Špaldová mouka se podobá mouce bíle, proto lze ze špaldové mouky připravit vše, co z mouky bílé. I přes to, že je celozrnná, nemusí se kombinovat s bílou moukou. Pečivo z ní není tuhé. Špaldová mouka se prodává jak hladce tak i hrubě mletá.


Na muffiny:
  • 2 šálky špaldové mouky
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • vanilkový cukr
  • 1/3 šálku mletého lněného semínka
  • 1 polévková lžíce skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku nastrouhaných jablek (asi 2 střední)
  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů 
Na posypku:
  • 1 a 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů

Ještě před tím, než se pustíme do pečení Vám dám jednu radu. Jak jistě víte, naše tělo nedokáže zužitkovat  lněné semínko celé a z tohoto důvodu se proto doporučuje konzumovat semínko mleté (nebo ho alespoň pořádně kousejte :-) ). Lněné semínko si ale nekupujte mleté, ale umelte si ho sami. Má sklon k žluknutí a tím, že je již namleté z obchodu se kazí rychleji. Lněné semínko si tedy kupuji v celku a namelu v robotu (jde to i v mlýnku na kafe, ale ten máme jaksi od kafe...). Semínko si melu po trošce a namleté ho uchovávám v uzavřené dóze v lednici. Tak je stále čerstvé a zachovává si nejvíce prospěšných látek (30 % omega 3 polynenasycených mastných kyselin, které se vyskytují také v rybím tuku, 20 % bílkovin a vlákninu - pomáhá proti zácpě).


Tak a teď k receptu.

Nejdříve smícháme suché ingredience, tedy mouku, cukr, lněné semínko, koření, kypřící prášek, sodu a sůl


V jiné míse smícháme nastrouhaná jablka, mléko, jogurt, prošlehané vejce a nasekané vlašské ořechy, které jsem z lenosti namlela v robotu a tak byly nasekané trochu víc, než jsem chtěla...




"Mokrou směs" přilijeme k suchým přísadám


a promícháme



A můžeme plnit formičky.


Necháme chvíli stát a mezitím si připravíme posypku tak, že smícháme všechny přísady (opět jsem k tomu použila robot) a posypeme povrch muffinů. 




Teď už jsou muffiny připraveny do trouby, kterou byste měli mít předehřátou na 180°C. 

Muffiny peču obvykle cca 30 minut, ale tyto pořád a pořád nebyly hotové. Po 50 minutách jsem to už nevydržela a vyndala je s tím, že už tam byly dost dlouho. Myslím, že to bylo akorát. 


Jak jste si zcela jistě všimli, v muffinech není ani kousíček přidaného tuku. Žádné máslo ani olej. Jediný tuk je z vejce a z vlašských ořechů (a také trochu z mouky a lněného semínka). Až na nasycené mastné kyseliny z vejce, které je pouze jedno na 12 muffinů, jsou muffiny skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin!


Muffiny byly nádherně vláčné a akorát sladké. Posypka vytvořila na povrchu muffinů krásnou křupavou krustičku, kterou si vždy vychutnávám nakonec.



I přes to, že jsem tyto muffiny dělala poprvé, jsem přesvědčená, že si našly stálé místo v mém receptáři a budu se k nim často vracet! 



Otázka: Jak jste strávili víkend? Pracovně? Odpočinkově?

I přes to, že byla pěkná zima tak jsme s manželem v sobotu vyrazili na 3 hodinový pěší výlet! Bylo to úžasný, ale domů jsem přišla zmrzlá jako preclík! Večer byla dámská jízda a v neděli jsme si zašli na výbornou obědo-večeři do La Bouchée v rámci Grand Restaurant Festivalu. Oba jsme si dali bio jehněčí z Bílých Karpat na karotkovém pyré přelité vlastním demi glace. Naprosto úžasné! Maso bylo jemňoučké, úplně se rozpadalo a rozplývalo se na jazyku. Vše bylo perfektně zkombinováno s vínem, které jsme si mohli vybrat podle chuti. Prostředí restaurace je velice příjemné a útulné. Nachází se ve sklepních prostorech s klenutým cihlovým stropem. Obsluha byla vynikající, milá, ochotná a bylo vidět, že se vyznají - jak v jídle tak ve víně. Opravdu působivé. Mohu jen doporučit!

9 komentářů:

  1. Muffiny vypadají nádherně a po přečtení postupu přípravy a prohlédnutí obrázků jsem pevně odhodlána něco podobného vytvořit. Vždycky se to ale nějak zvrtne a nakonec vyhraje osvědčená klasika jako např. dneska - ořechové rohlíčky z hladké mouky. Víkend byl pohodový.m

    OdpovědětVymazat
  2. Také se přidávám, že to vypadá moc krásně a určitě to zkusím... Jen bych se chtěla zeptat, jak velký (objemově) je ten Váš šálek - tak aby mi to vyšlo na těch 12 muffinů. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Používám šálky (cups) o objemu 250 ml. Z USA jsem si přivezla přímo "šálkové" odměrky o velikosti 1 šálek, 1/2 šálku, 1/3 šálku a 1/4 šálku. 1 šálek je necelých 250 ml, půl šálku: 125 ml, 1/3 šálku: 80 ml a 1/4 šálku: 60 ml. Snad jsem pomohla a doufám, že muffiny vyjdou. Kdyby těsto zbylo, klidně ještě každému muffinu přidejte. Mám ráda muffiny s pořádnou čepicí!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Dneska jsem zkoušela vygooglit recept na špaldovou buchtu s ořechy, kterou jsem si koupila v pekárně, nepořídila jsem. Ale objevila jsem tento recept, před chvíli jsem vytáhla muffiny z trouby a jsou vynikající! Ukládám si recept mezi své oblíbené, rozhodně jsem je nepekla naposledy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Muffiny jsou skvělé!! Příště si musím suroviny navážit a spočítat jejich energetickou hodnotu, hlídám si teď příjem. Akorát se mi teda šíleně nalepily na papírové košíčky. Příště je musím péct v silikonových. Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně tak .Mně také se nalepily na košíčky.Ale chuťově jsou delikátní.

    OdpovědětVymazat
  7. Muffiny jsou výborné!Držela jsem se receptu, pekla v silikonové formě 50 minut a byly akorát. Děkuju za recept, určitě vyzkouším i další:) Bára

    OdpovědětVymazat
  8. Vyzeraju super, urcite vyskusam! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Jedny z nejlepších, co jsem kdy dělala. :)) Použila jsem svůj osvědčený základní recept a doplnila o další uvedené ingredience. Mňam. A ta posypka ...jéé ta byla :)

    OdpovědětVymazat