pondělí 28. února 2011

Poctivé brownies

Každá holka občas potřebuje ve svém životě čokoládu; ať už je ten čas v měsíci nebo jen potřeba zahnat splín, čokoláda má čarovnou moc, která všechny holčičí trápení dokáže vyléčit! A ta holka, která říká, že čokoláda neléčí, nemluví podle mého názoru pravdu...


A když mě před týdnem o víkendu přepadla obrovská chuť na poctivou čokoládu, nezbylo mi nic jiného, než svoji chuť řádně uspokojit. A věřte mi, já se nespokojím jen s nějakými náhražkami. Když už mám hřešit tak pořádně!

Shodou okolností jsem při brouzdání po internetu narazila na tento recept, který mě učaroval. Věděla jsem, že dokud ho nezkusím, moje chutě mě neopustí. A tak jsem se vydala do obchodu pro máslo a dala se do práce!

Předem upozorňuji, že na tomto receptu není nic dietního. Brownies jsou z poctivých a kvalitních ingrediencí, bez jakýchkoli náhražek!

Brownies s vlašskými ořechy/mořskou solí

Přísady:
  • 185 g másla, nakrájeného na menší kostičky
  • 70 g hořké čokolády drobně nalámané (já jsem použila 70 %)
  • 1/4 šálku + 2 lžíce kakaa (použila jsem kakao holandského typu)
  • 2 šálky krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 1,5 lžičky vanilkové esence (tu jsem vynechala neb ji nemám a neměla jsem ani vanilkový cukr)
  • 1 šálek hladké mouky
  • hrstičku vlašských ořechů, nasekaných/1/2 lžičky hrubě mleté mořské soli
Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a čtvercový pekáček vyložte alobalem, který ještě vymažte olejem (neptejte se mě proč, postupovala jsem přesně podle receptu :-) ).


Nejprve si v menším rendlíku rozpusťe máslo a nalámanou čokoládu



Pozor, ať se Vám rendlík nepřevrhne a čokoládu nevylijete! Mluvím z vlastní zkušenosti :-).



Tomu byste nevěřili na která místa se čokoláda všude dostala...


Poté, co utřete vše od čokolády, vyhodíte zalité sirky a slížete čokoládu z boty... přelijte rozpuštěnou čokoládu do mísy a přidejte kakao a cukr



Vše zamíchejte


a přidejte vejce


Trochu jsem se bála, co se stane s vejci až je přidám do ještě trochu teplé směsi, ale dobrý :-)!

Nakonec přidejte mouku a pořádně zamíchejte.


Těsto by mělo být nádherně tmavé a voňavé!



Těsto vlijte na připravený plech a uhlaďte



Jednu půlku posypte vlašskými ořechy


a druhou půlku, pokud jste odvážní, posypte hrubou solí


A dejte péct na cca 40 minut.


Pro správnou konzistenci by brownies měly být po vytažení z trouby mírně nedopečené, takže když zapíchnete do středu špejli, měla by být ještě špinavá od těsta. Mně se pořád zdálo, že jsou brownies pořád neupečené, a tak jsem je nechala v troubě 50 minut, což bylo asi moc. Byly krásně měkké, ale podle mě měly se úplně rozpadat. Holt je budu muset upést znovu dokud nebudou perfektní... :-)


Brownies jsem nikdy před tím nepekla (pokud nepočítám z prášku), ale vždycky mi strašně chutnaly... Jsou hutné, čokoládové a naprosto boží!


Ořechy povznesly brownies na vyšší úroveň a mořská sůl...? Naprosto neočekávaná chuť! Moc mám ráda hořkou čokoládu s mořskou solí a tyto brownies mi ji velice připomínaly. Podle mého názoru sůl vyzdvihla chuť čokolády a byla zajímavým ale příjemným doplňkem.

A svět je hned krásnější!


A moje chuť na čokoládu? Naprosto uspokojena! Mission accomplished!

Otázka: Co Vám dokáže zahnat splín?

U mě vede jednoznačně tmavá kvalitní čokoláda (60-70% kakaa), kterou nechám volně rozpustit v puse a trable jsou fuč!

Ale jinak mi nejzaručeněji zažene splín dlouhý běh v přírodě. To je podle mě nejlepší lék na špatnou náladu. A hlavně pak nemám výčitky, že jsem spořádala půl tabulky té čokolády... :-)

7 komentářů:

  1. jů, mňam mňam - díky za recept, zrovna dneska jsme se s kamarádkou bavily, že je musím upéct :-) Taky domácí brownies hodně vychvalovala:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ty budou brzo na stole! :-D (teda ale myslím, že Honzík odmítne a dá si jogurt s granolou). Poslední dobou máme splín hlavně z nedostatku amerických pochutinek (sweet potato fries opět nebyly ty ony, i když s horseradish mayo chutnaly výborně). Ale minulý týden jsem tu objevila pecan bar (můj nejoblíbenější, i když tomu tady říkají pecan pie :-D) no a taky nás napadlo, jak moc zdravý či nezdravý jsou rice krispies treats?

    OdpovědětVymazat
  3. Fakt stály za to a jsou strašně jednoduchý! Nevím proč jsem je upekla až teď... Taky bych si dala nějaký americký dobroty, třeba oatmeal raisin cookie ze Starbucksu. Ať dělám co dělám prostě se je nenaučím. Rice krispies treats moc zdravý nejsou... bílá rýže, marshmallows - to jsou jednoduchý cukry, žádná vláknina a vlastně vůbec nic moc...

    OdpovědětVymazat
  4. ok díky, tak rice krispies treat nebudou..a tohle je vlastně lepší jen tou čokoládou viď? :) jako Honzík to zvládá, ale já opravdu čokoládu někdy potřebuju, stresu bohužel neporučím

    OdpovědětVymazat
  5. já nechápu proč chlapi vydrží bez čokolády... i můj Honza ji zas tak nemusí, ale vždycky mu ji vnutím, abych celou nespořádala sama :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Mám malou výtku. Myslím, že 40 minut je příliš. Dívala jsem se (bohužel pozdě) i na další recepty a všude je 30 minut na 180C. Moje brownies jsou tak vysušené a tvrdé:-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí. Ale ty moje byly šťavnatý a vláčný. Každá trouba peče prostě jinak a ta moje peče asi jinak než všem ostatním (je to starý plynový krám...). Snad tě to neodradí od dalších pokusů...!

      Vymazat