středa 16. února 2011

Brokolicovo-květáková polévka

Poslední dobou mi dochází nápady co vařit. Asi jste to poznali tím, že už každý den nepublikuju novou večeři. Není to ale tím, že bychom nejedli zdravě, jen se občas jídla opakují a nevím, kolik z Vás má náladu na další salát z pečené zeleniny...

Tím, že většinou nemám přes den teplé jídlo, dodržuji alespoň teplé večeře. Spíš, snažím se dodržovat. Po shlédnutí obsahu ledničky jsem objevila půl růžičky brokolice a květáku, které měli své nejlepší dny za sebou a tak jsem měla možnost buď je ihned zužitkovat nebo vyhodit. A protože nerada vyhazuji jídlo (vyhozené jídlo = vyhozené peníze), rozhodla jsem se pro první variantu.

Ingredience by tedy byly, ale do dál? Nenapadlo mě nic jednoduššího než brokolicovo-květáková polévka.


Polévka je šup šup hotová a má nádhernou, brčálově zelenou barvu :-). Pravda, moc to při vaření v kuchyni nevonělo, ale za tu dobrotu krátké vyvětrání rozhodně stálo za to!

Nejdříve si nachystáme brokolici a květák tak, že je rozdělíme na malé růžičky (čím menší tím se budou kratší dobu vařit), a to včetně stonků. Neříkejte mi, že stonky vyhazujete... Propláchneme a zalijeme vodou tak aby byly sotva ponořené - to může být problém, neboť ve vodě plavou...



Jakmile začne voda vařit, stlumíme oheň a přidáme kostku zeleninového bujónu. Já používám Natur od Vitany.



Vaříme tak dlouho aby byla zelenina rozvařená - asi 10 minut. Rozvařená se nám bude lépe mixovat.

Vezmeme ponorný mixér a polévku rozmixujeme do hladka.



Krása!


Říkala jsem že je to rychlé. Teď stačí akorát polévku ochutnat, zda nepotřebuje přisolit, popř. můžete přidat další koření - pepř, uzenou papriku, chili papričky...

Já přidala kopeček zakysané smetany.


Úžasná rychlá a lehká večeře! Labužníci si mohou polévku posypat krutónky nebo vypečenou slaninou. Nebo jako já přikusovat k polévce sýrový toast.


Dobrou chuť!

Otázka: Jak nakládáte se stonkem brokolice či květáku? Vyhazujete je nebo je jíte?

Já je rozhodně jím :-), i když stonek z brokolice může být tužší - to pak oloupu tvrdou slupku a dřevnatý konec už vyhodím.

5 komentářů:

  1. Pavli brokolicový krém zbožňujem!!! Když jsem ho kdysi postavila před manžela docela jsem se bála jeho reakce, přece jen brokolice nepatří mezi druhy masa:-) K mému překvapení si ji natolik oblíbil, že jim dělám minimálně dvakrát třikrát do měsíce! Jen jako základ opražím nadrobno nakrájenou cibulku s malým kouskem slaniny, pak teprve přidám vodu a brokolici. V závěru rozpustím v rozmixované polévce čtvereček apetita nebo zakápnu smetanou(jj já vím, z hlediska zdravé výživy žádná hitparáda, ale ..). Podávám s opečenými krutonky...:-))

    Vaření zdar Hanka L.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky, právě v práci dojídám zeleninovou polévku, která se doma nedojedla (přeci ji nevyhodím), pochopitelně s brokolicí i se stonkem! S Lumírem preferujeme zeleninové polévky typu "co dům (lednička) dá", takže je vše nakrájené na kostičky či "nějaké" kousky, uvařené dohromady a zahuštěné trochou jíšky.Většinou je to taková barevná směska všeho možného, někdy třeba i hrsti sušených hub. Nechybí petrželka - teď teda bohužel z mrazáku, jinak z květináče na balkoně (letos s nad už z naší zahrádky). Katka
    P.S. Kdyby David věděl, že jím u počítače...! :) Polívka naštěstí do klávesnice nenadrobí...
    P.S.S. A abych se ti sem podívala mi poradil on :) Fotky máš teda úžasné! A recepty pochopitelně taky, jen je budu muset někdy pročíst i zpětně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hani, a pak že je ten můj manžel divnej, když jí brokolici :-). Ale polévka mu taky chutnala. A smetanu používám taky, protože bez ní to prostě není ono!

    OdpovědětVymazat
  4. Katko, jsem ráda, žes zavítala na můj blog :-). Takový polívky jak popisuješ jsou nejlepší, hlavně aby byla lžíce vždy plná zeleniny a ne jenom vody... Jinak já taky jím u počítače a přiznám se, že i sem tam ten drobeček mi do klávesnice upadne. Ale ji otočím vzhůru nohama tak většinou vypadne :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Viděl jsem online svědectví o tom, jak DR WALE pomohl spoustě lidem vyhrát obrovské částky v loterii, a tak jsem se rozhodl ho kontaktovat ohledně vylosovaných čísel. Kontaktoval jsem tohoto muže a on udělal kouzlo a dal mi výherní čísla z loterie. Ale věřte mi, že když se losovalo, byl jsem mezi výherci. Vyhrál jsem sedmnáct milionů, šest set devět tisíc a pět set dolarů (17 609 500 dolarů) Potvrdil jsem, že DR WALE je skutečný a zaručený. Nyní jsem živým svědectvím o dobrých skutcích DR WALE, nadaného muže s velkými schopnostmi, je to moje tajemství, ale rozhodl jsem se dát světu také vědět. Možná to pomůže každému, kdo má zájem. Můj komentář se vám může zdát vtipný, ale je to pravda. A slibuji vám, že nebude vtipné, když vyhrajete a podělíte se o svědectví s ostatními. Toto je tajemství výhry v loterii, takže vám radím, abyste udělali totéž. Ne každý má přirozeně štěstí, pokud máte problémy s výhrou v loterii, řešením, jak vyhrát, je DR WALE, takže ho nyní kontaktujte, abyste potvrdili mé svědectví. dosáhnete DR WALE pomocí tohoto kontaktu WhatsApp/Viber: +2347054019402 nebo e-mailu: drwalespellhome@gmail.com

    OdpovědětVymazat