úterý 23. listopadu 2010

Vánoce, Vánoce (ne)přicházejí ???

Vánoce se blíží mílovými kroky ať chceme nebo ne a ani letošní teplý podzim příchodu Vánoc nezabrání. V televizi se to Vánočními reklamami jen hemží, na náměstí Svobody se už tyčí Vánoční strom a v Tescu hrají Vánoční koledy pořád do kola a do kola a do kola....

Je zvláštní, že každý rok se na Vánoce těším hrozně dlouho. Typicky už od září vymýšlím vánoční dekoraci, vybírám recepty na cukroví, brouzdám po obchodech a nechávám se inspirovat na Vánoční dárky. Jen letos se to někde zaseklo a já si teprve před pár dny uvědomila, že Vánoce jsou už za měsíc. Ale co, rozhodně se nerozkrájím, Vánoce budou i když nebudou umytý okna - to mám vyzkoušený, zatím přišly každý rok :-). A třeba už bude konečně sněžit jak slibují a jsem přesvědčená, že jak napadne první sníh je Vánoční nálada stoprocentně zaručena!




A tak abych se Vánočně naladila a vnesla do domu vůni Vánoc, upekla jsem tento perníkový chlebíček inspirovaný tímto receptem:
  •  300 ml podmáslí
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1 šálek špaldové mouky (nebo celozrnné)
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového koření (prášek do perníku NE!!)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 šálku třinového cukru
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku sušených švestek (nebo rozinek) - nakrájených na kousky
  • 1/2 šálku vlašských ořechů - nasekaných
Postup:
Ze všeho nejdřív smícháme podmáslí s ovesnými vločkami a necháme stát zatímco si připravíme další suroviny.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na chlebíček (nebo plech) vymažeme a vysypeme. Jako tradičně jsem na vysypání použila kokos.


Do mísy dáme obě mouky, koření, prášek do pečiva, sodu a sůl a pořádně promícháme.


Do jiné a dostatečně velké mísy dáme cukr, olej, vejce a směs podmáslí a ovesných vloček, která by v tuto chvíli měla připomínat hustou kaši a také pořádně promícháme. Jestli chcete, můžete použít ruční mixér, ale jelikož se mi ho nechtělo vytahovata a špinit, zvládla jsem to ručně.

Jen tak mimochodem, podmáslí s ovesnými vločkami je vynikající. Tušila jsem to už při jejich míchání a tak jsem pro jistotu o kapku zvýšila množství (lžička si nedala říct a neustále padala do odměrky s kaší). Vidím to jako snídani v mé velmi blízké budoucnosti.


K mokré směsi přidáme sušené švestky a ořechy následně opatrně vmíchámesuchou směs.




Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do vyhřáté trouby.


Chlebíček pečeme asi hodinu, záleží na troubě.


Pár věcí, které bých udělala jinak:
  • nenamáčela bych předem švestky - nabobtnaly a v perníku chutnaly jako švestkový kompot. Bylo to taky dobrý, ale spíš jsem očekávala pevnější kousky na zkus - jako rozinky nebo sušené brusinky.
  • nechala bych chlebíček o 10-15 minut déle v troubě - sice vypadal upečený a při vpichu na špejli neulpěly žádné drobečky, přesto byl uprostřed trochu nedopečený (já se s tou plynovou troubou snad nikdy nenaučím!!!).


    Jinak byl ale velice dobrý, krásně vláčný a tak akorát kořeněný. Právě kvůli perníkovému koření to doma vonělo jako když se pečou Vánoční perníčky (což mi připomíná, že bych měla udělat těsto na perníčky, abychom mohli na Mikuláše péct) a tak byl úkol splněn! Vánoční nálada stoupla a já pomalu přemýšlím o výměně podzimního věnce za Vánoční. Přece jenom advent začíná už tuto neděli!

    A tak by mě zajímalo, zda jste Vánočně naladěni, popř. co Vás zaručeně dostane do Vánoční nálady? 

    Do Vánoční nálady mě zaručeně dostane sníh, mráz, svařák, Vánoční strom na náměstí, Vánoční trhy, svařák, děti zpívající koledy na trzích, vůně skořice, pečené kaštany a svařák :-).

    (K odpovědi můžete využít prostor pro komentáře pod příspěvkem)

    6 komentářů:

    1. Do vánoční nálady mě nejvíc dostane předvánoční lyžovačka a ozdobený vánoční stromeček v recepci hotelu, mráz, sníh, tamní vánoční trhy a teď taky trošku Tvůj blog. Na chalupě posledních pár let je to alespoň jinovatka. m

      OdpovědětVymazat
    2. Předvánoční lyžovačka dokáže pěkně vánočně naladit! Už se moc těšim na návštěvu trhů ve Schladmingu, schválně jestli zase budou mít v ohrádce osla a další "vánoční" zvěř :-).

      OdpovědětVymazat
    3. babička měla na plynovou troubu vychytávku v podobě malýho kastrůlku s vodou na dně trouby..k čemu to bylo dobrý, si už ale nepamatuju..možná nebyla potom tak divná :)

      OdpovědětVymazat
    4. Ahoj Pavli,

      tak teda nestačím koukat jaká seš šikovná žena! Vubec si nedokážu představit, kdy tohle všechno při práci stíháš...koukali jsme s Davou na tvuj blog a máš v nás tvé věrné fanoušky:-) tak se snaž ať máme co číst pro zlepšení nálady a já co vařit:-)
      Hanka a David L.

      OdpovědětVymazat
    5. Hani a Davide, jsem ráda, že se Vám blog líbí. Je to pro mě další motivace psát častěji. Nápadů mám spoustu tak se těště!! P.

      OdpovědětVymazat
    6. Já už chci Vánoce :-D! Recept ukládám a určitě upeču ;)

      Nela z Beauty Charm
      GIVEAWAY - O krásné šperky

      OdpovědětVymazat