úterý 17. března 2015

Nejlepší palačinky

Jak jsem tak včera dělala na svačinu palačinky, napadlo mě, jestli mám tento recept vůbec na blogu. Rychle jsem zkoukla recepty a recept jsem nenašla! Musím to rychle napravit, protože vás nechci ochuzovat o ty nejlepší palačinky na světě ani další minutu.

IMG_3073

Toto je v podstatě jediný recept na palačinky, podle kterého palačinky dělám. Na pancakes i na wafle mám receptů několik, ale na palačinky mi stačí tento jediný. Původně je z nějakého prehistorického čísla Apetitu, ale je tak jednoduchý, že ho mám už zabudovaný v paměti a nemusím tak složitě hledat v kuchařkách.

I když původní recept je jen z hladké bílé mouky, přidávám i trochu celozrnné. Osvědčil se mi poměr 1/3 celozrnné, 2/3 bílé. Když je tam celozrnné mouky víc, palačinky se trhají (a u toho zuřím). Jinak s receptem neexperimentuji, je totiž výborný sám o sobě – a hlavně se bojím, že by to doma poznali a nechtěli vylepšenou/zdravou variantu jíst :-).

IMG_3067

Palačinky (původní recept zde)

Ingredience (na zhruba 6-8 palačinek):

  • 100g mouky (dávám 1/3 celozrnné, 2/3 bílé hladké)
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru (můžete použít i jiné sladidlo, i sirupy)
  • 2 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 300ml mléka

Postup:

Všechny ingredience kromě mléka dáme do mísy a důkladně metlou prošleháme, aby nebyly v těstě hrudky.

Postupně přiléváme mléko. Těsto by mělo mít konzistenci husté smetany.

Těsto necháme 5 minut odpočívat.

Rozpálíme pánev na středně vysokou teplotu – ideálně, jestli máte pánev na palačinky, ale pokud ne, stačí obyčejná pánev s nepřilnavým povrchem, která nemá moc vysoké boky. Já mám pánev s Ikey a funguje dobře (i když pánev na palačinky by se rozhodně šikla… byl by to skvělý dárek třeba k narozeninám, že :- )).

Jakmile je pánev rozpálená, můžete ji potřít trochou oleje (já to většinou nedělám) a vlijeme na ni těsto. Krouživým pohybem rozprostřeme těsto po pánvičce, aby se pokryl celý povrch pánve. Snažíme se nelít těsta moc, aby byly palačinky co nejtenčí.

Jakmile začnou tmavnout okraje palačinky, opatrně ji pomocí obracečky otočíme a doděláme na druhé straně.

IMG_3066

Palačinky jsou krásně tenké a jemné a nejsou vůbec mastné jak často bývají. S těstem se mi velmi dobře pracuje a palačinky se tak při otáčení netrhají. A navíc jsou hotové coby dup!

Kuba má nejraději palačinky s Nutellou, kterou si musí mazat sám. Asi si dovedete představit jak potom vypadá.

IMG_3064IMG_3065

No a já je mám nejradši s burákovým máslem a banánem. Jak jinak… Ale ani s povidly a tvarohem nejsou k zahození.

IMG_3075

Otázka: Jste palačinkoví? S čím nejraději jíte palačinky?

25 komentářů:

  1. Rybizova marmelada od maminky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Můj recept mnoho let je 210 g hl. mouky, půl litru mléka, 2 vejce a špetka soli. Taky to kombinuji s celozrnnou nebo pohankovou moukou. Oleje kapku a v poslední době je dělám na kokosovém. A máme je rádi s marmeládou a zakysanou smetanou. Nutella taky občas musí být :)

    OdpovědětVymazat
  3. S tvarohem a rozinkami! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. S tím názvem "nejlepší palačinky" bych se hádala :-) Doporučuju tyto: 2,5 šálku špaldové celozrnné mouky, 2,5 šálku mléka, 1 vejce, špetka soli. Nejlepší jsou jen polité javorovým sirupem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to budu muset vyzkoušet a uvidíme, které vyhrajou :-)

      Vymazat
  5. já mám zas top recept tento: 1/4 l plnotučného mléka, 1/4 l vody, 3 vejce, 3 lžíce oleje, 3 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 30 dkg hladké mouky.... :-) A nejraději mám palačinky nezdravě s Nutellou anebo s malinovou marmeládou... Mńaaaaam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za recept, leni! u nás by neprošel ten rum (manžel nerad), ale já bych si dala :-)

      Vymazat
    2. Ahoj Pavli, ten rum tam samozřejmě být nemusí :-)

      Vymazat
  6. Miluju palačinky, dělám je z celozrnné mouky. Nejvíc mi chutnají s nedoslazovanými povidly nebo s marmeládou St.Darfour a s tvarohem/bílým jogurtem. P.S. Zítra je mám na snídani :)

    OdpovědětVymazat
  7. jíme je nejraději s domácí jahodovou marmeládou a troškou tvarohu. Recept určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  8. Můžu mít jednu otázku? Přítelův syn jí palačinky taky jedině s Nutellou a přítel z toho nadšený není, není to nic moc zdravého podle něj. Marmelády máme domácí, ale toho by se nedotknul, jedině Nutelly. A tak mě napadá, proč dětem vůbec začínáte dávat nutellu? Podle mě hnusně vypadá, všude se patlá, já ji ani jako dítě nejedla, děsila mě představa si to namazat třeba na chleba:) a děti jsou od ní zapatlané od hlavy až k patě. Mě zajímá, proč se to dětem vůbec začíná dávat? Mám pocit, že je to tak přeslazené, že nic jiného než nutellu už potom ani nechtějí. Díky za info:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to bylo tak: Myslím, že v DMku jsem viděla oříškovočokoládový krém od alnatury, kde je myslím kolem 40% ořechů a složení není úúúúplně marný. Stojí to kolem 80Kč. Koupila jsem to s tím, že občas to Kubovi namažu na rohlík/palačinky atd. Jenže manžel má rád nutellu a na toto ohrnoval nos. No a než abych kupovala v podstatě dvakrát to stejné tak jsme zůstali u nutelly. Ale opravdu ji jíme (spíš kluci ji jí) výjimečně tak to moc neřeším.

      Vymazat
  9. Dobrý den Pavlo, můžete mi prosím prozradit co je to za krásnou hračku, se kterou si Anička hraje, tu krásnou barevnou propletenou?
    Děkuji

    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po dlouhém pátrání jsem hračku konečně našla:
      http://www.pinkorblue.cz/Hracky/Pro-novorozence/Chrastitka/MANHATTAN-TOY-Mic-na-tvoreni-motoriky-presmycky-1.html?adword=Google/PLA&RefID=SEM_CZ0000_PLA&gclid=CjwKEAjwlsSoBRDoid2ihqnjjlISJABZoG9-kqWhaq3DCbExoRQPhAKsooE68zocltT0-MJBrFGhWBoCNpzw_wcB
      Hračku nám totiž dovezla mamka z USA a vůbec jsem netušila jak se jmenuje, kdo ji vyrábí ani jestli se u nás prodává. U obou dětí je velice oblíbená.

      Vymazat
  10. nejraději máme palačinky z pohankové mouky, jiné už vlastně nedělám, jsou prostě nejlepší!:) a jako náplň vedou povidla nebo mandlové máslo + domácí jahodový džem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z pohankové mouky je musím vyzkoušet. Už se na to chystám dlouho...

      Vymazat
  11. Palačinkujem často, nejraději s domácí marmeládou či tvarohem.
    Krasné jaro a díky za velmi inspirující blog.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  12. Ačkoliv téměř nepalačinkujeme, tak jsem je přece jenom vyzkoušela a musím říct, že byly opravdu nejen moc dobré, ale taky s těstem se velmi dobře pracovalo. Netrhaly se, snadno se otáčely, prostě radost :-) A protože mám dvouletého syna a pocit, že sladkostí sní přes den dost i bez palačinek, tak jsme si je dali s ricottou a moc mu chutnaly :-) Markéta

    OdpovědětVymazat
  13. Já palačinky raději nedělám, protože z toho vždy vznikne trhanec :D Takže já se spoléhám na wafle, ty vždy drží pohromadě :D :) Ale tyhle vypadají opravdu krásně !
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Palačinky dělám celkem často a i recept máme velmi podobný. Vždy toho udělám hromadu a stejně se to u nás sní. Jediná teda výjimka u mého receptu na palačinky je, že to dělám na kokosovém oleji.

    OdpovědětVymazat
  15. Moc dobrý nápad přidat tam trochu celozrnné mouky :) Jinak klasický osvědčený recept na palačinky, na které si každý může dát náplň podle chuti a nebo podle toho, co je aktuálně doma k dispozici :)

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné palačinky. Používáte k tomu nějaký palačinkovač nebo to děláte klasicky na pánvi? A jestli ano, tak na jaké? My jsme chtěli kupovat nějaké palačinkovače, ale zatím jsme ve fázi hledání a tak pouze pročítáme různé testy

    OdpovědětVymazat
  17. Pánev na palačinky je super věc. Taky jsem si myslela, že mi bude stačit prostě klasická pánvička, ale když jsem pak dostala speciální na palačinky, tak to bylo top. Jinak máte super recept. Já do palačinek ještě přidávám syrovátkový whey protein. Je to vlastně čistá syrovátka a jelikož hodně cvičím a trénuju, tak mi to dodává potřebné živiny. :)

    OdpovědětVymazat