pondělí 30. června 2014

Třešňovo citronový koláč s mandlemi

Třešně obecně moc nemusím. Pár si jich zobnu ze stromu a tím je moje touha po nich na další rok uspokojena. Kompot si dám tak jednou za čas k řízkům (prostě podle mě k řízkům patří třešňový kompot… nebo ne?), šťáva a marmeláda mi přijdou takové nevýrazné a tak jediné, kde mám třešně ráda, jsou různé buchty. Klasická bublanina je už taková ohraná a tak jsem hledala recept na další třešňovou buchtu, ve které by třešně vynikly.

DSC_2353

A tak ještě než pro letošek nadobro zmizí všechny třešně ze stromů, musíte si upéct tento koláč! Skloubení třešní a citronu je naprosto úžasné a mandle tomu dodávají už jen patřičnou dávku elegance. Tento koláč jsem pekla už loni a pamatuji si, že měl velký úspěch. Letos jsem na něm udělala pár změn a byl snad ještě lepší.

DSC_2342Na recept jsem narazila v letošním letním vydání časopisu Venkov a styl, ale pamatuji si ho i z časopisu Apetit, podle kterého jsem ho pekla dříve (recept zde).

DSC_2346

Třešňovo-citronový koláč s mandlemi

Ingredience:

  • 120g mandlové mouky (nebo použijte hladkou jako v původním receptu)
  • 130g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150g moučkového cukru (v původním receptu je 230g)
  • 3 vejce
  • 120g másla, rozpuštěného
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 400g třešní
  • mandlové lupínky na posypání

Postup:

Vzhledem k tomu, že jsem předpokládala, že koláč bude jíst Kuba, třešně jsem vypeckovala. Není to ale nutné. Třešně – jak vypeckované tak i nevypeckované – smícháme s citronovou šťávou a necháme stranou.

Troubu předehřejeme na 180°C, kulatou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.

Vejce utřeme s cukrem do světlé pěny a postupně do nich přidáváme prosáté mouky s práškem do pečiva a solí, citronovou kůru a máslo.

Těsto vlijeme do formy, vlijeme na něj třešně včetně šťávy a posypeme hojně mandlovými lupínky.

Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba hodinu.

DSC_2340DSC_2345

Koláč měl u všech úspěch. Kuba je na veškeré (viditelné) ovoce a zeleninu háklivý, ale když jsem mu třešně vypreparovala tak byl nadšen a kdykoli chtěl do pusy, volal “mami, butu!” (buchtu). Bála jsem se, že bude koláč dusivý, ale naopak, byl krásně vláčný, což bylo pravděpodobně kvůli té spoustě másla… :-). Možná díky mandlové mouce ani třešně v těstě neklesly a zůstaly na povrchu pod vrstvičkou mandliček, kterými jsem rozhodně nešetřila.

DSC_2355

Opravdu vynikající koláč, který všem doporučuji!!!

Otázka: Jak nejraději využíváte třešně?

5 komentářů:

  1. Vypadá nádherně! Třešňové buchty a koláče mám moc ráda :) Zrovna včera jsem dělala jeden čokoládový s třešněmi.

    OdpovědětVymazat
  2. Já třešně miluju, jakmile přede mě někdo postaví libovolně velkou mísu s třešněma, nedám pokoj, dokud není prázdná a všude je kolem spousta pecek :-) Letos třešňuju o sto šest, dělala jsem třešňovou marmošku se skořicí, druhou várku pak s marcipánem (protože samotná je fakt planá, to máš pravdu) a na nějaký ten koláček se taky chystám. A ten tvůj vypadá naprsoto úžasně. A ještě zbožňuju spojení máku a třešní/višní, to je naprostá bomba. A co jinak malá bříškanda, kdy máš vůbec termín, už jsem si říkala, jestli jsi neporodila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem ho upekla v bezlepkové verzi (místo hladké mix kukuřičné a rýžov mouky), místo mandlové moučky jsem dala strouhaný kokos a místo tření pak angrešt, z jehož nadbytkem se te´d momentálně peru. A je jedním slvem úžasný! Hutný kokosový spodek krásně kontrastuje se šťavnatou kyselostí angreštu. Super! Jen jsem pekla ve 20 cm formě a tak je koláč hodně vysoký, příště dám do větší formy, ať se tam vejde více ovoce. A díky moc za velice variabilní recept, bude to jedn az mých letních stálicí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, paráda! Jsem ráda, že i bezlepkový chutnal! A s tím angreštem je to dobrý nápad. Byla jsem se kouknout na chalupě a vypadá to, že angreštu bude ažaž!
      Jinak malá roste, už má skoro 3 kila! Termín mám na začátku srpna tak asi ještě poroste. Mám v plánu ještě poslední rekapitulaci těhotenství, ale přiznám se, že jsem tak strašně unavená, že aplikuji zásadu: jdi spát když spí dítě a tak chodíme po obědě s Kubou spát, večer jdu spát zároveň s ním - kolem 9 a tak času na psaní moc není. Ale už i kvůli sobě bych to chtěla sepsat tak uvidíme. Snad dřív neporodím...

      Vymazat
  4. Včera jsem zkoušela s malinami a je naprosto super! Určitě ho budu péct opakovaně.

    OdpovědětVymazat