Taky se vám stává, že si v létě zamrazíte spoustu ovoce s tím, že v zimě se bude hodit a pak se na to nějak zapomene nebo na to nikdo nemá chuť a na začátku léta je potřeba udělat místo pro novou úrodu a tak se ta stará musí rychle zužitkovat. Ale já na červený rybíz opravdu nemám v lednu chuť – to u nás spíš frčí čokoládové, bramborové nebo kynuté buchty. A jakmile vysvitne první jarní sluníčko a jinovatka se už nedrží celý den, dostávám chuť na ovocné a svěží dezerty. A právě proto jsem vždy ráda, když v mrazáku najdu zásobu letního ovoce. Už teda chápu proč se to ovoce mrazí – nikoli na zimní ale na jarní časy :-).
Tuto bublaninu jsem pekla už několikrát a pokaždé byla hitem! Nejdřív jsem na ni spotřebovala zásobu červeného rybízu z chalupy a až došel, použila jsem kupovanou mraženou směs lesního ovoce. A nestydím se za to. Kupuji tuto v Globusu a je úžasná. Klidně bych ji snědla jen tak ještě zmrzlou (mimochodem to dělám s mraženými malinami od téže značky…).
Tato bublanina je rychlovka a často mě zachránila, když se nečekaně ozvala návštěva. Většinu ingrediencí určitě taky máte doma tak neváhejte a pusťte se do ní!
Recept pochází z kuchařky Deník Dity P., ze kterého jsem už tu několikrát citovala. Kromě množství cukru (ubrala jsem) jsem recept dodržela do puntíku!
Bublanina s lesním ovocem (recept převzat z Deníku Dity P., str. 270)
Ingredience:
- 80g másla, rozpuštěného
- 80g moučkového cukru (v původním receptu je 150g)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200ml kefíru
- 150g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- špetka soli
- 1 sáček prášku do pečiva (dávám bezfosfátový)
- 500g lesního ovoce, mražené nebo čerstvé
- 1 lžíce krupicového cukru na posypání
- zakysaná smetana nebo řecký jogurt k podávání
Postup:
Troubu rozehřejeme na 170°C a plech o velikosti 35x25cm vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme a vysypeme hrubou moukou).
Rozpuštěné máslo, oba cukry, vejce a kefír dáme do mísy a ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu ušleháme do hladké hmoty.
Přidáme prosáté mouky s kypřícím práškem a solí a promícháme.
Těsto vlijeme na připravený plech, uhladíme a posypeme ovocem. Mražené ovoce nerozmražuji, jen se prodlouží doba pečení. Ovoce nakonec posypu lžící krupicového cukru (tento krok v původním receptu není, ale některé ovoce jako je třeba červený rybíz, je zvlášť kyselé a tím, že jsem ho pocukrovala, nedocházelo následně při konzumaci ke křivení pusy :-) ).
Bublaninu pečeme 25-30 minut (pokud používáme čerstvé ovoce) nebo 45-50 minut (v případě mraženého ovoce). V každém případě zkusíme špejlí, zda máme upečeno.
Necháme vychladnout. Podáváme s kopečkem zakysané smetany nebo řeckého jogurtu (nebo třeba taky se šlehačkou!).
Bublanina je úžasně lehká, nadýchaná a díky ovoci i svěží. Je to ideální dezert, který můžete podávat třeba na grilovací party nebo jen tak u odpoledního posezení u kávy na terase.
Recept už mám v kuchařce založený a jeho stránka jeví známky četného používání. To svědčí o tom, že se bublanina stala stálicí v našem pečícím repertoáru. Těším se až ji vyzkouším s čerstvými jahodami nebo borůvkami.
Otázka: S jakým ovocem byste bublaninu vyzkoušeli vy?
Já teď dělala s rebarborou a bylo to tak dobré... vyloženě pokrm od samotného ďábla :D
OdpovědětVymazatMix lesního ovoce, jahody a třešně - moje nejčastější volby do bublaniny. Nedávno jsem dělala jahodovou bublaninu s drobenkou a doporučuji. Bublanina je takový vděčný moučník - rychlý, nenáročný a ještě díky němu můžeš spotřebovat zásoby z mrazáku, když je čas udělat místo před další sezónou :) Zdraví LeniK z Tasty Therapy
OdpovědětVymazat