pátek 2. května 2014

Domácí mandlové mléko

Kravské mléko moc nemusím. Ne že by mi nechutnalo, ale není mi po něm úplně nejlépe. Řekla bych, že mám nejspíš lehkou laktózovou intoleranci, ale tuto diagnózu jsem si stanovila sama, takže těžko říct. Jednu dobu jsem totiž mléko a mléčné výrobky skoro úplně vynechávala a tuším, že si tělo na mléko prostě odvyklo a od té doby mi dělá potíže. Zakysané mléčné výrobky a sýry snáším dobře, jen to samotné mléko (a smetana) ve větším než malém množství prostě nemůžu.

DSC_1933

A tak hledám alternativy. Postupem času se u nás nabídka alternativ mléka docela rozšiřuje. Když nepočítám alternativy v prášku (typu Zajíc apod.) tak nejdřív jsem snad ochutnala mléko sójové od značky Provamel, které mi vůbec nechutnalo. Pak jsem zkusila sójové mléko od značky Alpro, které prodávají běžně v supermarketu – to mi chutnalo mnohem víc a čas od času jsem si ho koupila. Vyzkoušela jsem i rýžové nebo ovesné mléko, ale vždy jsem se vracela k tomu zažitému sójovému. Časem jsem narazila na sójové mléko z DMka, které jsem vyměnila za to od Alpra, protože mi chutnalo víc a také bylo levnější.

Jenže… Jak se ukázalo, sója není tak zázračná potravina jak jsme si všichni donedávna mysleli a třeba právě k výrobě sójového mléka bývá sója hodně průmyslově zpracovávána. A to se mi nelíbí…

V obchodech se zdravou výživou jsem si všimla i mlék mandlových a lískooříškových (značku si nepamatuji) a i když mě hodně lákala, nebyla jsem schopná za 1 litr utratit přes 100 Kč. No a nedávno, právě značka Alpro, přišla na trh se svou vlastní řadou alternativních mlék, mezi nimiž je kromě vyzkoušeného sójového mléka, právě i mléko mandlové. Cenově vychází litr mandlového mléka myslím na něco kolem 70 Kč (já ho koupila v Globusu v akci asi za 50 Kč!!!), což už je přijatelnější než stovka, ale i tak je to docela dost na každodenní konzumaci. Chuťově mi mandlové mléko přijde ze všech těch alternativ nejlepší. Je jemně sladké a hodně krémové a konzistenčně mi tak připomíná kravské mléko. 

DSC_1927

Složení není úplně špatné, ale přijde mi, že je tam příliš nadbytečných ingredienci:

Pitná voda, cukr, mandle (2%), fosforečnan vápenatý, jedlá mořská sůl, stabilizátory (karubin, guma gellan), emulgátor (slunečnicový lecitin), vitaminy (riboflavin (B2), B12, E, D2) (zdroj)

Proto jsem se rozhodla, že si mandlové mléko vyrobím sama doma. Na internetu je spousta návodů jak na to a tak jsem si koupila mandle (sáček, jehož jsem použila jen půlku, vyšel na 36 Kč), našla jsem starou (ale vypranou) Kubovu plínu a šla jsem na věc. Použila jsem tento recept a musím říct, že mě výsledek velice mile překvapil. Samotné rozmixované mandle jsou hodně nevýrazné, proto jsem na doporučení mléko dochutila trochou javorového sirupu a skořicí. Klidně bych ho mohla pít jen tak samotné, což se dle mého názoru u ostatních “mlék” říct nedá.

DSC_1926

Mandlové mléko je bohaté na vitaminy A, D a E, neobsahuje žádné nasycené mastné kyseliny (špatné tuky) ani jednoduché cukry a má méně kalorií než kravské i sójové mléko. Neříkám, že kravské mléko je špatné, ale pro ty, co trpí intolerancí laktózy (nebo pro ty, co si ji diagnostikovali sami), je mandlové mléko velice vhodnou alternativou.

DSC_1934

Domácí mandlové mléko (původní recept zde)

Ingredience:

  • 1 šálek mandlí, zbavených slupky
  • 3 šálky filtrované vody

Na dochucení: skořice, vanilka, javorový sirup…

Postup:

Pokud nemáme mandle oloupané, spaříme je horkou vodou, necháme chvíli působit a poté jednoduše sloupneme. Tento proces výrobu mléka značně prodloužil a udělal mi nejeden puchýř na prstech, proto si příště kupuji mandle již oloupané :-).

Oloupané mandle si namočíme do vody, nejlépe přes noc (min. na 6 hodin).

Slijeme vodu, mandle dáme do mixéru společně s třemi šálky vody a mixujeme dokud se nevytvoří “mléko”.

Na větší mísu položíme sítko vyložené plínkou nebo plátýnkem a mléko přecedíme a vymačkáme všechnu vodu.

Pokud přidáváme sladidlo a dochucovadlo, vrátíme mléko do mixéru (vypláchnutého) společně se sladidlem/dochucovadlem a ještě jednou promixujeme.

Mléko nalijeme do vzduchotěsné láhve a uchováváme v ledničce. Tam nám vydrží zhruba týden.

DSC_1928

Otázka: Pijete alternativy mléka? Chutnají vám?

15 komentářů:

  1. Taky kravské nepiju - připadá mi to nepřirozené a nechutnalo mi už jako dítěti. Z těch kupovaných mi nejvíc zachutnalo právě mandlové tak se do toho někdy pustím. :) Kolik ml ti vyšlo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do toho pusť! Měla jsem zhruba půl litru mléka.

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat, zda netušíte, jakou nutriční hodnotu má takto vyrobené mléko na 100 ml? A usazuje se pak taky tuk nahoře? Zkoušela jsem dělat kokosové a do druhého dne v lednici se mi nahoře ve sklenici udělala vrstva "smetany", tak sem nevěděla zda jí sebrat nebo spíše protřepat a nechat v tom. Děkuji moc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuk se nahoře neusazuje protože zůstane v drti mandlí, která nám po propasírování zbyde. Kalorická hodnota jen rozemletých mandlí s vodou je velice nízká (cca 5 kalorií/100ml), když ale přidáme javorový sirup, musíme přičíst zhruba 10 kalorií za každou lžičku sirupu. Záleží tedy na nás, jak kalorické si mléko uděláme.
      Já jsem použila zhruba 2-3 lžičky sirupu na celou dávku.

      Vymazat
  3. Kravské mi problém nedělám, ale občas si ráda koupím nějaké jiné (za odměnu :D), pro zpestření. A úplně nejradši mám rýžové protože je nejsladší, a taky ovesné. I sojové mám ráda, do kaše atd., ale v kávě mi chutná nejvíc kravské.
    A to mandlové jsem si jednou koupila v maličkém balení, ale přijde mi to hrozně předražené, na to že to je voda a v tom jen pouhá 2% mandlí. Takže se vůbec nedivím, že ses pustila do domácího, asi to taky zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kravské používám každý den na přípravě kaší. Loni jsem poprvé vyzkoušela čokoládové sójové mléko od Alpra a moc mi chutnalo. Pak jsem vyzkoušela mandlové a to mi vůbec nechutnalo. Klidně bych si Alpro produkty kupovala dál, ale když vidím tu českou cenu ... (když vidím, že něco stojí v Rakousku 1,5€, tak mi to přijde jako v nic, ovšem koupit si stejnou věc v ČR už mi přijde nesmyslně drahý :D ... nějak se mi ty ojrové ceny líbí prostě víc)

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, takyjsem jednu dobu strašně ujížděla na domácích rostlinných mlécích, vyzkoušela jsem mandlové, lískooříškové a makové a chystám se ještě na rýžové. A asi bych se k nim zase měla vrátit, i když latóza mi žádné problémy nedělá (v malém množtví (do kafe, smetana v omáčkách apod.), což se třeba o lepku nedá říct.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja si taky sama odhadla lehci intoleranci a resim to nakupem mleka se snizenym obsahem laktozy v Kauflandu, litr je asi za 26 Kc..Zajice jsem kdysi prubla ale fakt mi to nejak nejelo..a na zbytek jsem zatim nemela odvahu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že do kafe je nejlepší kravské a tak to taky řeším tím bez laktózy. Kupuji je různě - v DM, od Meggle atd., ale to z kauflandu ještě musím vyzkoušet! Díky za tip!

      Vymazat
  7. mandle se máčí, až mi vybyde chvilka casu, tak je rozmixuju. a co s tou drtí? píšeš, že je z toho mandlová mouka. ale si to bude hodne vlhké, takže předpokládám, že se musí usušit, schovat do ledničky, rychle spotřebovat???? je to tak? nějaké tipy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandlovou drť jsem vysušila - dala do trouby na 80°C (míň moje trouba neumí) a neustále míchala a hlídala. Trvalo to chviličku. Je potřeba drť důkladně vysušit, aby nezplesnivěla. Je samozřejmě lepší mandlovou mouku skladovat v lednici kvůli vyššímu obsahu tuku, ale pokud ji hodláte spotřebovat během několika dnů, není to potřeba. Pokud máte další dotazy, klidně se ptejte!

      Vymazat
  8. Mandlové mléko je výborné :3 mouku už mám, ale nemohu přijít na žádný recept, ve kterém bych ji mohla uplatnit spolu s celozrnnou. Co z ní děláte? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Diky za recept. Mozete niekto napisat odskusany recept na vyuzitie mandlovej muky? A este mam dotaz - nevychadza mi ta ekonomika domacej vyroby. Kupil som 150gr. mandli za 80 Kc a spravil som z toho 0,75l mlieka, ako max.riedenie pri ktorom este ostane prijatelna chut. V DM stoji liter mandloveho mlieka 70 Kc. Ako to vychadza vam?

    OdpovědětVymazat
  10. Mandlové mléko je perfektní na výrobu smoothies :)

    OdpovědětVymazat
  11. Doktorka mně právě přes tu stravu ještě říkala abych se nebála a vyzkoušela různé doplňky stravy. V čekárně jí tam visel kotvičník, tak se budu muset na příští návštěvě zeptat jestli to nějak nebude moct uškodit našemu plodu. Už se na malého capáka dost těším, to bude zase životní změna.

    OdpovědětVymazat