sobota 21. září 2013

Nedělní snídaně: granola s javorovým sirupem a ořechy

Kupované zapečené müsli neboli granola je skryté zlo. Tváří se jako zdravá potravina – vždyť přeci obsahuje spoustu ovesných vloček a oříšků a rozinek – ale ve skutečnosti obsahuje i veliké množství cukru a tuku, což si mnozí neuvědomují a s přesvědčením, že jde o zdravou snídani, si granoly nasypou plnou misku.

DSC_8959

Nebudu vám lhát, já granolu miluju. A jím i tu zatracovanou kupovanou. Občas. Ale plnou misku si ji rozhodně nedávám. Granola je takovým ozdobným prvkem mých snídaní – malou hrstičku si nasypu na ovesnou kaši, overnight oats nebo na ovoce s tvarohem. Poslouží taky jako svačina, kdy jím granolu rovnou z krabice – nasucho.

Hodně jsem si oblíbila granolu z DMka.

dinkel crunchy 1

(zdroj)

Nejspíš pro ty velké křupavé kousky vloček :-).

Ale ráda si dělám zapékané müsli sama. Nejraději mám to pohankové, ale ani to čokoarašídové nebo dýňové není vůbec marné. Jenže ani jedno z těchto müsli nedrží pohromadě – jsou to jen pražené vločky a semínka a oříšky, oslazené medem nebo javorovým sirupem a netvoří prostě takové ty hrudky, které mám tak ráda v těch kupovaných müsli.

Když jsem na internetu narazila na recept na tuto granolu, ihned mě zaujaly ty obrovské hrudky, které tento recept sliboval. Chtěla jsem vyzkoušet, jestli to opravdu jde. Jestli opravdu můžu vytvořit moje milované hrudky z normálních surovin, které má každý doma.

A verdikt?

Jde to! (Jen musím příště zdokonalit postup, ale je to na velmi dobré cestě k úspěchu)

Granola s javorovým sirupem a ořechy (inspirace zde)

Ingredience:

  • 450 g ovesných vloček
  • 100 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 100 g pekanových ořechů, nasekaných
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje (použila jsem řepkový)
  • 1/2 šálku (120 ml) javorového sirupu
  • 1 velký (popř. 2 malé) bílky

Postup:

Ve velké míse důkladně promícháme vločky, ořechy, skořici a sůl.

DSC_8924

Přilijeme olej a sirup a pořádně promícháme.

DSC_8929

Bílek zlehka prošleháme a přimícháme k vločkové směsi.

DSC_8933

Müsli rozprostřeme na velký plech vyložený pečícím papírem a dáme do vyhřáté trouby.

DSC_8935

Pečeme zhruba 50 minut. Po 30 minutách opatrně müsli otočíme a dopékáme.

DSC_8943

Müsli necháme na plechu úplně vychladnout a poté rozlámeme na kousky.

Granolu uchováváme ve vzduchotěsné nádobě a spotřebujeme do dvou týdnů. Upřímně, nejsem si jistá, že vám vydrží týden… :-).

DSC_8955

Při pečení granoly jsem udělala jednu chybu, kterou musím příště napravit, a to, že jsem ji otočila moc brzo a nebyla tak ještě dostatečně spečená. Pár slepených kousků se už sice vytvořilo, ale nebylo to úplně ono.

Granola je samozřejmě vynikající i bez velkých hrudek. Kdo chce, může si po upečení do müsli přidat sušené ovoce nebo po úplném vychladnutí kousky čokolády. Já se rozhodla tentokrát nechat müsli jen tak a s jogurtem a banánem (a mandlovým máslíčkem, samozřejmě) bylo k snídani božské. Krásně křupe a opražené ořechy dodávají müsli lahodnou chuť!

DSC_8952

Samozřejmě jsem se do müsli pustila hned jak trochu zchladlo a dalo se na krátkou dobu udržet v dlani… V tomto jsem strašně netrpělivá a hned chci všechno ochutnat. Nemohla jsem se od něj odtrhnout a kdykoli jsem šla kolem plechu, hrstička putovala do pusy. Není divu, že jsem se večer cítila jako balón a musela to jít vyběhat :-).

DSC_8940

Tento recept je hodně variabilní. Příště zkusím obměnit druh ořechů – třeba přidám mandle a lískáče – a zkusím přidat i lněné nebo slunečnicové semínko. Volba přísad záleží čistě na vaší fantazii a to je to co mám na těchto receptech ráda. Pokaždé je trochu obměním a tak se mi müsli nepřejí.

DSC_8951

Dobrou chuť k snídani a přeji pěknou neděli!

Otázka: Co vy a zapečené müsli? Máte ho rádi, kupujete si ho nebo si vyrábíte vlastní? Jak ho máte nejraději? S mlékem? Jogurtem? Jen tak?

13 komentářů:

  1. Zapečené müsli jsem už několik (mnoho) let neměla. Ale je to delikatesa, vím!

    OdpovědětVymazat
  2. Uritě zkusím, díky za tip! Já jsem si těd oblíbila domácí ovesné sušenky, které si po ránu nadrobím do jogurtu!

    http://way--to--smile.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Granolu jedině domácí! V létě jsem dělala perfektní - se sušenými třešněmi, kokosem a hořkou čokoládou a mít tak sušené třešně, vrhnu se na ni hned. Teď mám hruškovo-mandlovo-karamelovou a jak je asi znát, na domácím müsli mě strašně baví to množství proměň a chutí.
    Abych se přiznala, tak granolu ani müsli jsem ještě nikdy nekoupila, radši si provoním příbytek procesem pečení.
    Ta tvoje vypadá náramně!
    Jinak já ji mlsám různě - s mlékem, někdy s jogurtem, v létě jsem si ji sypala na zmrzliny, teď si s ní zdobím občas puding nebo lívance, když mě přepadne chuť na sladké jídlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Já zapečenou granolu nekupuji, právě kvůli složení,tuhled domácí si ale nenechám ujít, protože ty ¨slepené kousky opravdu miluji!

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, jestli to sem mezi ty zdravé varianty můžu vůbec napsat... Myslím, že si doma vyrobím akorát tak obdobu té nezdravé varianty z obchodu, protože vločky "slepuji" salko mlékem z plechovky... z příchutí je nejoblíbenější s kokosem nebo se skořicí Katka

    OdpovědětVymazat
  6. Tvá verze granoly je rozhodně zdravější, než jaká se dá sehnat v obchodech a a no, přiznávám se, mně taky dost chutná, takže nějaká dobrá domácí by vůbec neuškodila. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pavlo, tak jsem granolu právě vyzkoušela a je výborná! Moc děkuji za recept.

    Přepadla mě totiž granolová krize, ty přeslazené humusíky v krabicích s nápisy FIT a obrázky štíhlých slečen mi nikdy nechutnaly a jediná kupovaná, kterou si dávám pravidelně k snídani je z M&S (mimochodem, za to taky může tvůj tip v jednom starším příspěvku :)). Jenže se mi nějak přejedla...

    Takže... použila jsem tvůj recept co nejvěrněji, jen místo pekanových ořechů (které jsem neměla) jsem dala o trochu víc vlašských a zbytek váhy této ingredience nahradila dýňovými semínky a pohankou. Výsledek = perfektní! Hrudky jsou akorát, sladkost akorát, propečenost akorát... Takže vzhůru do jogurtu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no paráda! to jsem moc ráda, že chutnala. i moje mamka říkala, že už jinou nechce a tak má vždy nadělanou plnou skleněnou dózu! kdykoli k ní přijedu tak mi to nedá a ujídám a ujídám a pak si stejně odvezu malou mističku na domů (pokud ji zrovna nemám nadělanou...)

      Vymazat
  8. Ahoj!
    Myslíš že by javorový sirup šel nahradit medem?
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě! Nebo jakýmkoli jiným tekutým sladidlem.

      Vymazat
  9. Ahoj...
    Granola vypadá úžasně! ;) Hrudky také zbožňuji, ale kvůli těm tukům a cukru už jsem dlouho žádnou nekoupila... Ale nechat si ujít chuť tvé granoly určitě nelze, takže zakládám do složky "musím zkusit". Akorát jsem se chtěla zeptat, co si mám představit pod pojmem granolu otočíme? Jako na plechu převrátit? Díky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tak nějak. Prostě granolu podebrat a otočit. Bude se lámat, ale rozhodně míň než kdybychom ji promíchali.
      Granolu už jsem dlouho nedělala, díky za připomenutí, budu se muset do ní pustit (a přidat perníkové koření protože už začínám být vánočně naladěná :-) )

      Vymazat
    2. Díky... Mmm... Perníková je super nápad jako takový vánoční rozjezd. Včera jsem pekla jablečný crumble podle tvého receptu... Také vynikající a taky trochu vánoční. Oříšky, rozinky a skořice vždycky navodí zimní atmosféru. ;)

      Vymazat