sobota 24. srpna 2013

Nedělní snídaně: domácí loupáčky

Dobré ráno!

Doufám, že máte hlad, protože mám pro vás opravdovou delikatesu. Říkáte, že loupáčky nejsou žádná extra special delikatesa? No, to jste asi ještě nedělali domácí, nebo aspoň ne tyto. Na blogu u Markéty se objevují docela často a nemůže o nich přestat básnit. Říkala jsem si to stejné co vy – vždyť loupáčky mají každém druhém krámu, vždycky tu byly a nepochybně tu vždycky budou. Ale Markéta ví o čem mluví (píše?), protože jsou naprostá bomba!

DSC_8134

Kdo nevyzkouší, nepochopí…

DSC_8141

Na vzhled prosím nekoukejte. Nejsem v tomto vůbec zručná. Ale dělala jsem je poprvé a věřím, že časem je vymakám. Navíc moc často nepracuji s kynutým těstem (mám z něj prostě respekt, no – vždyť roste před očima!!). Ale s těmito loupáčky je to radost. S těstem se dobře pracuje, pěkně kyne, nelepí se, krásně se válí… Pro nás začátečníky, značka: ideál!

DSC_8137

Domácí loupáčky (původní recept u Markéty: zde)

Postupovala jsem přesně podle receptu, jen jsem změnila poměr celozrnné a hladké mouky na 1:1 a místo sádla jsem dala máslo.

Ingredience (na 12 loupáčků):

  • 250g hladké mouky
  • 250g celozrnné mouky
  • 60g cukru
  • 50g másla, změklého
  • špetka soli
  • 30g droždí
  • 300ml vlažného mléka
  • vejce na potření
  • mák na posypání

Postup:

Ve větší míse smícháme obě mouky.

Z mléka, droždí a trochy cukru si připravíme kvásek. Jakmile nám vzejde (zhruba po 10-15 minutách), přilejeme ho k moukám.

Přidáme zbývající ingredience a těsto pořádně propracujeme (nejlépe to jde rukou). Těsto necháme v míse, přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo zhruba 20 minut.

Poté těsto vyválíme, nožem nařežeme trojúhelníky, které zamotáme a ohneme do tvaru loupáčku.

Zamotané loupáčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem a ještě necháme 40 minut kynout.

Rozehřejeme si troubu na 250°C. Loupáčky vložíme do trouby, po minutě stáhneme teplotu na 160°C a pečeme 15 minut.

DSC_8135DSC_8139

Od jakživa mám nejraději loupáčky s máslem a tak to doporučuji i vám! A třeba s takovým kakaem to nemá chybu!

Otázka: Jak máte loupáčky nejraději vy?

18 komentářů:

  1. Domácí loupáčky se asi brzo stanou u nás přímo nutností. Minulý týden jsem si totiž koupila loupák k snídani v jednom z mnoha obchůdků s pečivem, kterých je v Praze neskutečné množství(nebudu jmenovat: Ječmínek :)) a něco tak nedobrého jsem už dlouho nejedla. Byl pilinovitý, suchý, extrémně drobivý a mákem obalený asi stejně, jako se obaluje řízek strouhankou. Nikdy víc! Raději zkusím ty domácí, všechno lepší než Ječmínkův loupák. Bohužel ani kvalita pečiva v Odkolku či v supermarketech není o moc lepší. Děkuju za recept :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem z těch kupovaných moc nadšená. Někde jsou krásně měkké a plné máku, ale to si pak zase člověk řekne, co musí obsahovat za kypřidla a různé další nepotřebné ingredience, aby byly takové pěkné. I když ty moje domácí vypadají tak jak vypadají, chuťově jsou vynikající a hlavně vím, co přesně obsahují.

      Vymazat
    2. Loupáčky upečeny a jsou báječné!

      Vymazat
  2. Taky bych je měla vyzkoušet, vypadají skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ty vypadají k nakousnutí, hned bych si je dala :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela - ale hlavně, že chutnaly! :) Jinak by mi to bylo trapné, když je pořád tak vychvaluju :D
    Ale je to jedna z těch dobrot, které se snad nikdy nepřejí (však je mám ráda už od malička- a zavzpomínat na ty časy nikdy neuškodí) a ráno dokáží vylepšit o sto procent. Právě třeba potřené poctivým máslem, a nebo s kakaem :)
    Krásnou neděli přeju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jsi nekecala, jsou vynikající :-). Díky za recept!

      Vymazat
  5. rikala jsem si presne to co vy, "co na nich ta Marketa ma"?:D:D
    jenze ted jste me presvedcila i vy a pisu si je na plan na pristi sobotu:) dekuji

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo, domácí loupák s máslem, zapíjený kakaem, to je pro mě vzpomínka na dětství. Tak mi nezbývá než závidět a jít si radši udělat zkaramelizované švestky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ti to neděláme lehký, co? Promiň, ale ty loupáčky musely do světa :-)! A jsem zvědavá na ty zkaramelizovaný švestky - u nás byla zatím jen klasika v podobě táče a knedlíků tak se ráda nechám inspirovat!

      Vymazat
  7. Vypadají skvěle, loupáčky jsem neměla snad věky a tenhle recept se mi moc líbí, určitě ho vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept je strašně jednoduchý a moc dobře se s těstem pracuje!

      Vymazat
  8. loupáky zbožňuji, ale péct jsem si je ještě netroufala

    OdpovědětVymazat
  9. A co vajíčko do těsta? To tam není potřeba?
    Sylva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle původního receptu, podle kterého jsem loupáčky dělala, vajíčko nebylo, ale údajně tam mělo být (Markétin recept byl převzat myslím z časopisu Albert, kde vajíčko v receptu bylo). Recept funguje i bez vajíčka tak jsem ho tam nedávala.

      Vymazat