středa 30. listopadu 2011

Pečená zelenina s polentou

Původně jsem tento recept (jestli se tomu vůbec dá říct "recept") nechtěla na blog dávat neb mi přišel strašně jednoduchý a v podstatě jsem nevymyslela nic nového. Ale po prvním ochutnání bylo jasné, že se musím s vámi o tuto dobrotu podělit!


Pečená zelenina patří mezi stálice v mém jídelníčku, a to hlavně na podzim a v zimě. Používám vždy co mám zrovna při ruce, což v tomto případě byl květák, růžičková kapusta, mrkev a kousek dýně hokaido. Aby mělo jídlo více potřebných bílkovin, přidala jsem půl plechovky cizrny. 

Co se týče té polenty, přemýšlela jsem co si k zelenině udělat za přílohu. Docela často si k zelenině vařím kuskus nebo quinou, ale na ty jsem chuť neměla. Už už to vypadalo na obyčejný chleba se sýrem, když jsem ve spíži uviděla instantní polentu, kterou jsem před nedávnem koupila a čekala na vhodnou příležitost. A ta příležitost právě přišla!! Byl to opravdu nejlepší nápad, který mě za poslední dobu napad :-).

Pečená zelenina s polentou:

Ingredience (na 2 porce):
  • 1/4 velkého květáku rozebraného na růžičky
  • 8 růžičkových kapustiček, rozpůlených
  • 1 větší mrkev, nakrájená na silnější kolečka
  • 1/4 větší dýně hokaido, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
  • 1/2 plechovky cizrny, slité a propláchnuté
  • 1 lžíce oleje (olivový, řepkový, sezamový...)
  • sůl
  • popř. jiné koření dle vaší chuti
  • polenta (buď instantní nebo obyč)
Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na cca 180 - 200°C a připravíme si zeleninu, kterou dáme na plech.



K zelenině přidáme cizrnu, zakápneme olejem a vše pořádně promícháme.



Dáme do trouby a pečeme cca 30 - 40 minut tak aby byla zelenina měkká (já nemám moc ráda úplně měkkou zeleninu a víc mi chutná, když ještě trochu křupe, takže mně stačilo 30 minut).



Mezitím co se peče zelenina si připravíme polentu podle návodu.



Jakmile je zelenina i polenta hotová, můžeme servírovat.


Uvažovala jsem, jestli nemám zeleninu ještě posypat parmazánem nebo něčím, ale nakonec jsem ráda, že jsem se rozhodla nic nepřidávat. Oběd byl naprosto dokonalý sám o sobě! 


Typické podzimní jídlo plné vitaminů a minerálních látek, které nám dodá spoustu energie a zahřeje nás v té současné vlezlé zimě! Polenta sice není nějak extra nutričně bohatá, ale všechno je o té vyváženosti, no ne? 

Polentu dělám s vodou (někdo ji dělá pouze s mlékem či s vodou a mlékem napůl) a nakonec přidám kousek másla pro zjemnění. Naprostá balada! Zeleninu jsem si v polentě "namočila", čímž jsem měla v každém kousku to nejlepší z obou částí!


Takové jednoduché jídlo a jakou radost mi udělalo! Úplné překvapení dne! Měla jsem co dělat, abych si nesnědla i oběd na druhý den :-). Teda kromě polenty, ta není druhý den dobrá a tak jsem celé odpoledne chodila a polentu postupně dojídala...


Otázka: Zažili jste někdy překvapení v kuchyni? Uvařili jste něco co jste mysleli, že bude jen obyčejné jídlo a ona se z toho vyklubala delikatesa? 

6 komentářů:

  1. To je náhodou úplně super recept, protože jsi mi připomněla, že mám doma polentu a zatím jsem ji nikdy nedělala, nějak jsem nevěděla co s ní, takže toto určitě vyzkouším, zdá se to být rychlé, což je přesně to co potřebuju - rychlé a zdravé jídlo! :-)
    A k Tvé otázce, já za "obyčejnou" delikatesu považuju vařené brambory s česnekem a s cottagem.. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou, v jednoduchosti je síla! U nás takhle na podzim frčí bramboráky (já vím, nejsou nejzdravější, ale jednou za čas?) A halušky s bryndzou,špagety s domácím protlakem. Našlo by se toho víc!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, náhodou jsem narazila na tvůj blog, když jsem hledala recepty s dýní. Moc se mně líbí, určitě budu nakukovat často:-).

    Hned zítra vyzkouším dýňové musli a možná i muffinky, když to stihnu.

    A odpověď na otázku: zrovna včera jsem hodila do zapákací misky cuketu(poslední z úrody), mrkev a rýži a česnek, osolila, zalila vodou a zapekla v troubě. Jako příloha k rybě to nemělo chybu!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak koukám dál a jsem z receptů přímo nadšená! Vetšinu surovin doma mám, vařím podobně a tak se fakt ráda inspiruju. Pomalý hrnec také využívám, takže i maso zkusím.Dýně je u nás hit poslední doby - pěstujeme je třetím rokem. Paráda:-)).

    OdpovědětVymazat
  5. Pečená zelenina není vůbec špatná. Polenta je taky dobrá, když se do ní vmíchá pár lžic nastrouhaného parmezánu.

    OdpovědětVymazat
  6. Alyo: Přemýšlela jsem jestli ten recept mám vůbec dávat na blog, ale nevím čím to bylo, asi tou jednoduchostí, byl prostě úžasný! Do polenty jsem se opět zamilovala. Tento týden jsme ji měli už dvakrát!

    HaF: Bramborák bych si teda dala taky :-)! Byla jsem se podívat na vánoční trhy u nás v centru Brna a bramborákama to tam tak voní, že se bojím, že jednou neodolám. Jsem si ale stoprocentně jistá, že mi bude těžko ještě tři dny... Domácí jsou prostě nejlepší!

    K.: Moc děkuji za návštěvu blogu a budu moc ráda, když se tu občas zastavíš :-)! Pár dýňových receptů mám ještě v rukávu :-).

    simpl: parmezán do polenty mě ještě nenapadl, ale věřím, že to může být delikatesa! Určitě příště vyzkouším!

    OdpovědětVymazat