středa 23. listopadu 2011

Dýňové muffiny

Po kratší pauze jsem zpět a spolu se mnou je tu další dýňový recept! Tentokrát na dýňové muffiny. 



Je mi jasné, že pozítří tu máme první adventní neděli a s tím je nepochybně spojeno přemýšlení o vánocích, vánočním cukroví, dárcích atp. Ale přece jenom je stále podzim a tyto muffinky jsou pro podzimní večery jako dělané!

Dýňové muffiny:

Ingredience:
  • 1 1/2 šálku špaldové mouky (pokud nemáte špaldovou mouku, můžete ji nahradit půlkou hladké a půlkou celozrnné)
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 - 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 šálek dýňového pyré (jak vyrobit dýňové pyré si můžete přečíst zde:  http://drobecky.blogspot.com/2011/11/zapekane-dynove-musli.html)
  • 2 vaječné bílky (nebo můžete použít 1 celé vejce - to jsem ovšem nezkoušela tak nezaručuji výsledek)
  • 1/4 šálku bílého jogurtu
  • 1/4 šálku jablečného pyré (dětské přesnídávky) nebo rostlinného oleje
  • 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných

Postup:

Postup je opět strašně jednoduchý: smícháme suché přísady, smícháme mokré přísady, smícháme dohromady a pečeme cca 25 minut. 

Ale postupně...

1. Ve větší míse smícháme mouku, cukr, koření, sůl a jedlou sodu. Pokud nemáte zázvor ani hřebíček, klidně použijte jen skořici. Ale právě kombinace skořice, zázvoru a hřebíčku se přidává do dýňového koláče, který je typický pro americké Díkuvzdání (4. čtvrtek v listopadu) a s dýní ladí naprosto úžasně. Já jsem si dovezla z Ameriky přímo už namíchanou směs tohoto koření (říká se jí pumkin pie spice), ale jsem si naprosto jistá, že u nás k sehnání není. 


2. Do jiné mísy nebo třeba odměrky vložíme dýňové pyré, jogurt, jablečné pyré/olej a bílky/vejce a pořádně promícháme.


3. Dýňovou směs vlijeme do mouky a promícháme. Dáváme si pozor, abychom těsto nepřemíchali - to bychom měli z muffinů vražednou zbraň (tím myslím, že by byly tvrdé jako kámen :-) ).



Pravda, ten dýňový "kydanec" nevypadá moc vábně, ale rozhodně to nevzdávejte, nakonec budete odměněni úžasnou chutí!

4. K těstu přidáme ještě rozinky a ořechy. A opět zlehka promícháme.



5. Teď už můžeme plnit formičky na muffiny. Já jsem je tentokrát nevykládala papírovými košíčky, ale jednotlivé formy jsem vymazala olejem. Povrch muffinů jsem posypala pohankou lámankou, žádný důvod to nemá - jen tak pro ozdobu :-). 

Pečeme při 190°C cca 20-25 minut. Snažíme se je nepřepéct - to by z nich nebyly heboučké a vláčné  bochánky, ale byla by z nich opět ta vražedná zbraň! Jestli jsou hotové zkusíme špejlí zapíchnutou do jednoho z muffinů - pokud na ni ulpí jen pár drobečků, je hotovo!



Docela jsem se bála jak muffiny z formy vyklopím, ale šlo to nádherně. Stačilo s nimi mírně zaviklat a byly venku.


Muffinky byly nádherně vláčné a zůstaly tak několik dní. Věděla jsem, že je budu jíst jen já, neb manžel se na dýni dívá dosti pochybně a tak jsem strčila půlku na mrazák. Teď když mám chuť si muffinek vytáhnu, nechám chvíli povolit na lince a dám na pár vteřin do mikrovlnky. Tak jsou jako právě upečené!


Vzhledem k tomu, že muffiny obsahují celozrnnou mouku a žádný tuk (pokud jste nepoužili olej) - je z nic ideální snídaně nebo svačina. Co se týče nutričních hodnot, jeden muffin má 160 kalorií, 4 g tuku (z ořechů, jogurtu), 5 g bílkovin, 33 g sacharidů a 4 g vlákniny. Obsah vitaminů a minerálních látek taky není k zahození, a to zejména díky dýni: vitamin A - 60 % denní dávky, měď - 8 %, mangan - 14 %. 

Muffinky jsou nádherně kořeněné, takže pokud máte rádi pečivo typu perník a kořeněné jablečné buchty, tyto muffiny vám budou určitě chutnat! Mně chutná hlavně s jablečno-skořicovým čajem! Mňam!


Takže ještě než vás přepadne vánoční šílenství, zkuste si upéct tyto muffinky. Určitě vás nezklamou! A ostatně při jejich ochutnávání si klidně můžete sepisovat seznam vánočního cukroví, které letos upečete...


Otázka: Už vás přemýšlíte o vánocích? Přepadá vás každoročně vánoční šílenství?

Já jsem zatím v klidu... Ovšem, dnes jsem slyšela první vánoční písničku v rádiu a tak si myslím, že se brzy vánočně naladím, vyzdobím byt, vytvořím seznam vánočního cukroví atd. Jen ty vánoční dárky mi leží v žaludku už od září... Prostě nápady nepřichází, nikdo nic nechce, nepotřebuje a tak asi budou letošní vánoce ve znamení pyžama, ponožek a papučí... :-)

5 komentářů:

  1. No teda, ty vypadají báječně! A obsahují všechno, co mám ráda :) Jinak o Vánocích už přemýšlím hooodně dlouho :D Seznam cukroví už je dávno hotový, akorát k němu pořád něco přidávám, jak tak navštěvuju své oblíbené stránky :) Doufám, že i u tebe se objeví nějaká zdravá inspirace na vánoční cukroví :))

    OdpovědětVymazat
  2. ach, vypadaj skvěle.
    jsem velkej fanda dýní,takže je stopro zkusím )

    a hrozně,hrozně moc bych ocenila,kdybys přidala i recepty na zdravý vánoční cukroví. bylo by fajn zkusit něco novýho a ne jenom ohranou klasiku jako vanilkový rohlíčky a tak.)
    děkuju,děkuju...

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravé cukroví samozřejmě plánuji :-) a určitě tu nějaké uveřejním. U nás to máme tak, že mamka a tchyně peče klasiku a já experimentuji. Pak si to vyměňujeme a porovnáváme. Jsem každopádně pro zdravé cukroví, ale takové poctivé rohlíčky nebo linecké s máslem má taky něco do sebe :-).

    OdpovědětVymazat
  4. vypadájí velice lákavě bohužel nemám plech na mufinky šlo by to udělat i na plech nebo do chlebíčku?:)

    OdpovědětVymazat