pátek 5. srpna 2011

Zapečené borůvky


A už jsem zase tady a opět s receptem. To léto mi dává zabrat víc než jsem čekala, pořád někam na výlet, na návštěvy a tak podobně - ne že bych si stěžovala - a na vaření a pečení moc času nezbývá. Ale nebojte se, že bychom se s manželem jen tak odbývali... To teda ne! Pěkně využíváme sezónní zeleniny a ovoce, které se nemůžeme nabažit (rajčata, papriky, cukety, fazolky, kukuřice, květák, brokolice, broskve, meruňky, borůvky...). 

Třeba borůvky většinou kupuji po litru, pěkně je máme na snídani do jogurtu nebo je dám do muffinků. Ale tento týden nám asi moc nejely, neboť jich nám spousta zbyla a tak jsem musela zapřemýšlet jak je zpracovat, aby neskončily v koši... Našla jsem skvělý recept na zapečené borůvky na úžasným blogu - Eat, Live, Run, který čtu už strašně dlouho a jehož recepty mě nepřestávají fascinovat. Recept jsem si označila asi před rokem s tím, že až budu mít nadbytek borůvek, musím ho určitě zkusit. Dnes se hodil.



Zapečené borůvky (Blueberry Crisp):

Ingredience:


  • 2 šálky borůvek
  • 1/3 šálku cukru (nejlépe třtinový)
  • 1/4 šálku mouky (použila jsem špaldovou)
  • 50g másla (studeného, pokrájeného na kousíčky)
  • špetka skořice
  • 1/3 šálku ovesných vloček

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C. Vymažeme dvě zapékací mističky máslem a do každé vsypeme šálek borůvek. Na chvíli odložíme.



2.  Do jiné mísy dáme zbývající suroviny


3. Nejlépe rukou přísady prohněteme tak, aby vznikla drobenka.


4. Směs rovnoměrně rozdělíme do mističek s borůvkami.



6. Dáme péct na cca 25 minut. Bytem se vám po chvíli začne linout nádherná vůně pečených borůvek, másla a skořice.


7. Necháme trochu vychladnout a můžeme se do toho pustit. Nejdřív ale najít to správné světlo a vyfotit!



Zapečené borůvky jsou nelepší ještě teplé (nikoli horké) s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s poctivou šlehačkou. Ale chutnají i jen tak samotné. Jak vidíte, do borůvek jsem se pustila s takovou chutí, že na zmrzlinu ani šlehačku jsem ani nepomyslela...


Doporučuji jíst borůvky lžící, nikoli vidličkou jako já. Lžící totiž naberete všechnu tu sladkou šťávu, kterou borůvky pustí :-).


Velmi rychlý dezert, který se dá uzpůsobit podle ovoce, které máte zrovna doma nebo které je zrovna v sezóně. Na podzim dělám takto zapečená jablka a ty jsou taky vynikající (zvlášť když k jablkům přidám vlašské ořechy taky víc skořice).

Neřekla bych, že se přímo jedná o dietní zákusek, ale úplně bych ho nezavrhovala! Je lehký, ale přitom chutná i odpůrcům všeho dietního, protože v drobence převažuje chuť másla a karamelová chuť cukru. Navíc drobenky zase není tolik, abychom se po něm cítili těžce a přejezeně.


Takže když budete mít nadbytek borůvek nebo jiného ovoce, zkuste je zapéct s drobenkou! Určitě vám bude chutnat!

Otázka: Jaké letní ovoce máte nejraději?

Na začátku léta se nemůžu dočkat jahod, poté přichází na řadu maliny, rybíz (spíš černý), třešně a borůvky. Teď jsem si oblíbila meruňky, které vystřídaly broskve a nektarínky. Těším se taky na ostružiny! Jak je vidět, asi nemám oblíbené letní ovoce... :-)

9 komentářů:

  1. Tak to vypadá nádherně ! :) Hned bych si to vyrobila, nebýt tak drahých borůvek...

    OdpovědětVymazat
  2. no to vypadá úžasně..jen ty borůvky u nás nějak nejsou:( Těším se na jablka, to s tím bude určitě výborné...při chmurných podzimních dnech:)

    A ovoce? Asi všechno...ale mezi nej patří jahody a borůvky a v zimě pak pomeranče a na Mikuláše ta malé mandarinky:)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam, vypadá to skvěle... zrovna dneska jsem si říkala (v lese při pohledu na borůvčí bez jediné bobulky), že mám borůvek vlastně po krk, protože je jíme každý rok, zatímco takové maliny, ostružiny nebo lesní jahody máme jen občas...

    Ale asi změním názor :). Jen kupovat bych je nemohla, měla bych pocit hrozného mrhání penězi. Přece jen, co si člověk nasbírá sám, z toho má lepší pocit. Nehledě na to, že nikdo neví, jakým způsobem sběrači borůvky sbírali. Mám teď na mysli používání sběračů, které ničí keříky, nebo ježdění do lesa autem i do míst, kde se to nesmí, v horším případě na čtyřkolkách...

    OdpovědětVymazat
  4. Sice nemám borůvky, ale možná bych mohla zkusit nějaké jiné ovoce :) Docela mi to připomíná americká crumble, ktéré chci už dlouhou dobu vyzkoušet, ale tvoje zdravá varianta mě láká mnohem víc! Mimochodem téměř každý den si dělám tu úžasnou banánovou zmrzlinu podle tvého receptu, akorát do ní nemusím ani přidávat to mléko a i tak je krásně krémová a hlavně sladká i bez cukru :D Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  5. Miško: kromě borůvek to lze připravit i z jiného ovoce, ale pokud se dostaneš k borůvkám určitě se do toho pusť!

    Sašo: S jablkama je to vyzkoušený a asi mi to chutná víc než s borůvkama (borůvky jsou v těsném závěsu!). Miluju totiž kombinaci jablek a skořice a když se k jablkům přidají vlašské ořechy, nemá to chybu!

    Kláro: Taky si myslím, že když si člověk ovoce nasbírá sám, má z toho mnohem lepší pocit. Jenže ne vždy to jde... Pamatuju si jak jsem byla malá tak jsme každé léto trávili v jižních Čechách a každý den jsme chodili do lesa na borůvky. Jak já to nesnášela... ale co bych za to dala dnes :-)!

    Catalino: Ono to v podstatě takové crumble je. Já to našla pod názvem "crisp", což je asi něco podobného. Neřekla bych, že ta moje verze je zdravá, přece jenom másla a cukru je tam dost, ale na druhou stranu to vykompenzuje to ovoce, ne? Jinak mě moc těší, že se banánová zmrzlina ujala :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nějak se mi na tvých stránkách nechtěly vložit komentáře, takže píšu znovu. Recept se mi moc líbí, stejně jako Catalině mi hodně připomíná můj oblíbený crumble. Horké borůvky pod křupavou a sladkou krustičkou z vloček musí být prostě báječné, to je recept, který určitě brzy spáchám. Sice nemám borůvky, ale určitě bude svkělý i s jiným ovocem. A moc se mi líbí jednoporcové servírování!

    OdpovědětVymazat
  7. Madlo: ani nevíš jak ta krustička voněla, když se pekla! Určitě vyzkoušej i s jiným ovocem. Třeba ostružiny nebo letní jablka jsou teď v sezóně! Úspěch zaručen!

    OdpovědětVymazat
  8. Mmm, tak tohle je mana nebeská :). Udělala jsem tento recept k snídani a opravdu stálo za to zapnout troubu... Přitom stačilo jen večer vytáhnout z mrazáku borůvky a ráno dvě minutky hňácat drobenku. K tomu sklenice "čerstvého" mléka a vzpomínková snídaně na letní dovolenou v Beskydech je hotová :). Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem netušila, že by mohl někdo dělat tento recept uprostřed zimy :-). Ale koukám, že to jde taky! Díky za komentář a jsem moc ráda, že borůvky chutnaly!

      Vymazat