úterý 23. srpna 2011

Rajčatová omáčka z naší úrody

Pamatujete jak jsme si na začátku června koupili na trhu sazeničky rajčat?


Manžel je přesadil do květináče a poctivě je zalíval, zaštipoval a oplýval je láskou. A ejhle, před měsícem jsme poprvé sklízeli červené rajče! Takto vypadají rostlinky skoro po třech měsících:



Nádhera! Nikdy jsem nic nevypěstovala (nikdy jsem to nezkoušela, ne že bych byla nešikovná) a tak z nich mám neskutečnou radost! Nutno podotknout, že jsem keříky fotila po sklizni a tak se jindy červenají víc. 

Včera jsem se rozhodla úrodu zužitkovat k večeři. Zašla jsem na "zahradu" a nasbírala těchto pět kousků.


S česnekem tvoří vynikající kombinaci!


Rajčata jsem nakrájela na čtvrtky, česnek jsem oloupala a stranou nože rozmáčkla.



Mezitím jsem dala vařit vodu na těstoviny. 

V rendlíku jsem rozpálila lžíci olivového oleje, vhodila celý česnek a trochu ho opekla.


Trvalo to asi pět minut. Následně jsem k česneku přisypala rajčata a nechala je dusit společně s česnekem dokud nebyly měkké.



Jak se rajčata dusila, opět jsem zašla na "zahrádku", tentokrát pro bazalku, kterou jsem nakrájela na tenké nudličky.


Po zhruba deseti minutách byla rajčata dost měkká a tak jsem je vařečkou rozmačkala. Česnek jsem vyhodila a la Ital neb jsem chtěla, aby omáčku pouze provoněl. Během vaření jsem k rajčatům postupně přidala asi čtyři lžíce vody z těstovin, abych omáčku trochu zředila.



Omáčku jsem dochutila solí. Myslela jsem, že budu muset omáčku přislazovat, ale rajčata byla tak vyzrálá, že to vůbec nebylo třeba!

K omáčce jsem přihodila uvařené těstoviny a pořádně promíchala.


Nakonec jsem přimíchala nakrájenou bazalku a mohlo se servírovat!



Se strouhaným parmezánem, jak jinak!

Z těch pěti rajčat jsem se dosyta najedla já a manžel dostal pouze na dno talíře (ne že by zlobil, ale neměl moc hlad a navíc měl chuť na chleba). 


Byla jsem nadšená! Tento typ omáčky je všeobecně znám a sama jsem podobný už jednou dělala. A když jsem měla k dipozici domácí rajčata, která se musela spotřebovat, nebylo co řešit. 

Je to velice lehká večeře, proto bych určitě příště přidala nějaké maso (to bylo zmrzlé na kost). Použila jsem proto celozrnné těstoviny, aby pokrmu dodaly alespoň trochu bílkovin a víc vlákniny. 


Večeře byla zakončena zmrzlinou - abych náhodou přece jen nedostala později hlad... :-).

Otázka: Pěstujete si na zahradě/balkóně vlastní zeleninu/ovoce? Máte tu možnost? Jste úspěšní?

Letos jsme poprvé vyzkoušeli rajčata a jsme z nich nadšení. Proto mám pocit, že budeme příští rok pokračovat. Jinak za oknem pěstuji bylinky - letos je to bazalka, hladkolistá petržel, šalvěj, máta, tymián.

7 komentářů:

  1. Když jsem byla u babičky, dělala jsem si tohle téměř každý den na večeři a to proto, že babičky má téměř doslova neomezenou zásobu rajčat... Já jsem akorát na začátku opekla s česnekem i cibuli :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je mňam, mňam =D
    Jak se říká: V jednoduchosti je krása =)

    Jinak naše úroda na zahradě/skleníku - salát, špenát, okurky, rajčata, papriky, ředkvičky, hrášek, mrkev, cibule, brambory, švestky, jablka, hrušky, víno, ostružiny, borůvky, (lesní) jahody a z bylinek - máta, petržel, pažitka, řeřichu a mnoho dalších, kterým nemůžu zrovna přijít na jména =D

    OdpovědětVymazat
  3. Domácí rajčata jsou nejlepší, vůbec se nedivím, že jsi omáčku ani nemusela přislazovat :) Musela být báječná už jenom díky nim :D Já jsem teda přes rostliny dost levá, ale mamka pěstuje všechno možný - meruňky, rybíz, jahody, rajčata, různé bylinky, levanduli, ostružiny, maliny a hrášek :D S taťkou si totiž koupili menší zahradu, tak tam tráví volný čas. Já se tam vyskytnu jenom když grilujeme nebo když potřebuju ovoce do dezertů :D

    OdpovědětVymazat
  4. Závidím krásná rajčátka. Já mám osobně k dispozici jen větší balkón, na kterém letos pěstuju jen bylinky: levanduli, mátu, tymián, meduňku, bazalku, rozmarýn a bobkový list, ale příští rok bych si chtěla svůj repertoár rozšířit o žlutá balkonová cherry rajčátka. Jsou totiž krásně sladká. Čerstvá nádherná rajčata sice dostáváme od tchána ze zahrádky, ale ta žlutá bych chtěla moc mít. Nejradši bych svůj balkon proměnila v zeleninovou a ovocnou zahradu, protože jsem vždycky ze svých výpěstků moc a moc nadšená.
    Omáčka musela být výtečná, já dělám velice podobnou.

    OdpovědětVymazat
  5. Miško: klidně bych to mohla jíst každý den! Jen ty rajčata nedozrávají tak rychle :-)

    Vojto: Díky, dobré to bylo moc!

    Miskulko: Přesně, jednoduché, rychlé a vynikající! Jinak závidím úrodu!

    Catalino: Na domácí rajčata opravdu nedám dopustit, i ty z trhu jsou jiné, i přes to, že vím, že byly vypěstovány u nás na sluníčku...

    Madlo: My máme taky jen balkón a vedle těch rajčat už se toho tam moc nevejde... i posezení jsme museli kvůli "zahrádce" zrušit :-). Ale věřím, že budeme rajčata pěstovat i příští rok.

    OdpovědětVymazat
  6. Já být vám tak si na jaře hned zde pořídím nějaký zavlažovací systém ať se nemusíte tak moc namáhat. Uděláte opravdu hodně dobře. Já sama jsem ráda že jsem si někam ty hadičky také nainstalovala. Je to pro mě taková odměnu za tu dřinu strávenou na zahradě, víte?

    OdpovědětVymazat