úterý 21. června 2011

Čipsy k televizi


Nebojte, nebudu tu podporovat křoupání mastných bramborových lupínků při sledování večerního televizního programu. Ne že bych si je jednou za čas nedala, ale je pravda, že čipsy doma nemíváme. Čipsy jsou hodné návykové a tak vím, že když se do nich jednou pustím tak nepřestanu dokud neuvidím drobečky na dně sáčku... A vlastně mi ani zas tak moc nechutnají (a hlavně je mi po nich těžko...)


Nejhorší je, když mě večer honí mlsná. To pak chodím od špajzu k lednici a zase zpět a zkoumám, co by tak uspokojilo moje chutě. Slané? Sladké? Studené? Zelené? A co zelené a slané?


A tak, když jsem si nedávno na trhu koupila krásnou mladou kapustu, rozhodla jsem se vyzkoušet kapustové čipsy.


Pečenou košťálovou zeleninu mám hodně ráda (růžičková kapusta, brokolice, květák... - ty můžu jen tak ochucené olivovým olejem a mořskou solí) a tak proč nezkusit i pečenou kapustu.

Na pečení se nejvíce hodí pevné listy, které jsou na okraji a které se většinou vyhazují. Nejsou nádherné? Jsou tak křehoučké a šťavnaté, že bych je klidně snědla nasyrovo (což jsem mimochodem s jedním listem udělala... včetně košťálu... trocha vlákniny ještě nikoho nezabila, no ne :-) ).


Odkrojíme tvrdý košťál (jak pro koho...) a listy nakrájíme na proužky.



Poté kapustu přeneseme na plech, zakápneme olivovým olejem a dbáme na to, aby byl každý kousek olejem obalen. Dáme péct do vyhřáté trouby (180°C) na zhruba 20 minut nebo tak dlouho až bude kapusta na plechu šustit.



Hotové čipsy přendáme do misky, posypeme mořskou solí  a můžeme křoupat! Můžete samozřejmě použít jakékoli oblíbené koření, kterým kapustu můžete posypat už před pečením. Dobrá je třeba i uzená paprika, římský kmín nebo chili papričky.


To by člověk netušil, že může být kapusta tak dobrá :-). Manžel tomu teda doteď nevěří (a nejspíš nikdy nebude), ale aspoň na mě zbyde víc!



Čipsy můžete použít také jako zeleninovou přílohu k masu nebo rybě. Jsou samozřejmě nejlepší ještě teplé, ale i za studena chutnají... Jen už tak nekřupou :-).


Přeji dobré mlsání :-).

Otázka: Mlsáte u televize nebo u počítače? Co máte nejradši?

4 komentáře:

  1. Téda, do by mě nikdy nenapadlo udělat čipsy z kapusty! Vypadá to dobře...zrovna teď jsem domlsala meloun...ale brambůrky ty jen občas a to na návštěvě...jinak doma vůbec.

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem jedla čipsy z červené řepy, sladkých brambor, mkrve, brambor, ale z kapusty teda zatím nikdy :D Jsi moc vynalézavá a vždycky tu najdu nějakou inspiraci. Zrovna včera jsem si koupila banány a mám s nimi v plánu tvou banánovou zmrzlinu :) Co se týče mlsání, tak tomu se snažím vyhýbat, protože toho sním až až k snídani, obědu a večeři (takže vlastně mlsám pořád :D :D). Většinou teď pojídám jahody a třešně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sašo: Já jsem snad ještě letos neměla meloun... To je to nejlepší letní osvěžení!! Hned to musím napravit :-).

    Catalino: Čipsy ze zeleniny co uvádíš jsem teda ještě nezkoušela, i když jsem ty z červené řepy a celeru viděla v obchodě, ale zatím jsem neměla odvahu... Zmrzlinu určitě zkus! Já jsem byla před týdnem na jedné sportovní akci, kde jsem pomáhala na občerstvovací stanici pro cyklistický závod a zbylo nám spousta banánů. Tak jsem hned začala přemýšlet, kolik se mi jich vejde do mrazáku :-). No a teď už naporcované dva trsy banánů čekají na zužitkování!

    OdpovědětVymazat