pondělí 9. února 2015

Citronovo makové muffiny (bezlepkové)

Tak mi to předsevzetí nějak nevyšlo, že? Prý budu psát dvakrát týdně…. Jenže to jsem netušila, že budu mít na dva týdny práci, která zaměstná každou moji volnou chvilku. A tak jsem nic nestíhala, byla jsem nervózní a říkala si, že už další práci nevezmu. No a jak se znám, pak se mi jich opět zželí a je to takový začarovaný kruh… Ale aspoň jsem si to vyzkoušela a zjistila, že pracovat se dvěma malými dětmi a stíhat u toho i domácnost fakt nejde – teda aspoň mně ne… Takže teď se zase budu věnovat blogování… sice z toho moc nekápne, ale dělám to mnohem radši :-).

Takže, co je u nás nového… Anička roste jako z vody, přetáčí se, občas si i pro něco doleze, když je to pro ni hodně motivační a baští příkrmy jak o život. Kuba neustále něco povídá (asi dohání ty dva roky, kdy nemluvil) až mě z toho na konci dne bolí hlava a dokonce už i dvakrát lyžoval! Je to borec!

DSC_4066DSC_4058obrázek (28)obrázek 5

A teď k těm muffinům. Na recept jsem narazila v lednovém Gurmetu a okamžitě jsem věděla, že ho musím vyzkoušet. Pár pokusů s mandlovou moukou jsem už absolvovala, avšak nebyly moc úspěšné a tak jsem hledala recept, který by se zaručené povedl. A tento se fakt povedl. Nejen, že muffiny nebyly tuhé jako šutr, ani se moc nedrobily jak je u bezlepkového pečiva časté. A ta chuť!! Příjemně citronová s kokosovým podtextem a křupavým mákem. A navíc jsou přirozeně bezlepkové! Chtěla jsem muffiny vyzkoušet i přes to, že u nás nikdo nemusí dodržovat bezlepkovou dietu. Myslím si, že lepku máme v běžné stravě ažaž a toto bylo příjemné odlehčení.

DSC_4166

Držela jsem se původního receptu, jen jsem místo medu dala rýžový sirup, který jsem dostala od kamarádky a hned jsem ho chtěla někde vyzkoušet a místo mletého máku jsem použila mák nemletý, a to čistě z důvodu mé lenosti neb se mi nechtělo kvůli dvěma lžícím vytahovat mlýnek.

DSC_4160DSC_4164DSC_4174DSC_4177DSC_4179

Citronovo makové muffiny (převzato z časopisu Gurmet, leden 2015, str. 80)

Ingredience (na 12 muffinů):

  • 185g mandlové mouky (já jsem si najemno rozemlela mandle, ale hotovou mandlovou mouku prodávají ve zdravých výživách)
  • 90g strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 110g rýžového sirupu
  • 40ml rostlinného oleje (dala jsem řepkový)
  • 4 vejce
  • 100g zakysané smetany (použila jsem od Olmy s 16% tuku) – čím tučnější tím lepší
  • šťáva a kůra z 1 citrónu
  • 2 lžíce máku (mletého či nemletého)

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Do jedné mísy dáme suché ingredience – mandlovou mouku, kokos, sůl a sodu – a důkladně promícháme.

Ve druhé míse vymícháme olej s rýžovým sirupem do pěny (jde to i metlou, nemusíte vytahovat mixér). Přidáme vejce a znovu promícháme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, šťávu a kůru z citrónu a mák a vše pořádně promícháme.

Do mokré směsi přimícháme suchou směs (nejlépe ve dvou dávkách) a už jen zlehka promícháme.

Naplníme košíčky do 3/4 a pečeme zhruba 20-25 minut.

Říkala jsem si, že doba pečení bude určitě delší než je uvedeno v původním receptu, navíc, když se muffiny pečou při relativně nízké teplotě, ale i přes to jsem je po 20 minutách zkontrolovala a byly opravdu téměř hotové. Nechala jsem je ještě 5 minut dopéct a byly perfektní.

DSC_4185DSC_4161

Dobrou chuť!

Otázka: Jakou máte zkušenost s mandlovou moukou? Máte nějaké oblíbené recepty?

2 komentáře:

  1. Ahoj Pavli. Já osobně mám mandlovou mouku moc ráda. Mám výkonný mixér, takže si ji dělám stejně jako ty z mandlí.... Vyjde to o něco levněji než kupovaná mandlová mouka z obchodu. Nemám konkrétní recept, ale ráda s ní nahrazuju část mouky ve sladkých receptech, kde jim dodá takový luxusnější tón :-).
    Jsem moc ráda, že se budeš věnovat více blogování, moc se těším.

    Hezký den

    Lenča

    zdravejist.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, tak to abych se stavila do Brna :-) Mandlovou mouku používám moc ráda, u sebe na blogu z ní mám několik receptů, je výborná i jako slaná placka se sušenými rajčaty a parmazánem :-) A tyhle muffiny by mi určitě moc chutnaly, je v nich všechno, co já ráda. A s tou prací s dětmi máš pravdu, já pracovala (z domova samozřejmě) při prvním dítku, ale při obou už to nešlo, po první zkušenosti, kdy se mi nahrnuly dva projekty soustředěné do pár dnů a do toho jako na potvoru zrovna onemocněly obě děti. Takže rodina pak logicky dostala přednost.Teď už teda kluci chodí do školky, staršího čeká škola a já si urputně sháním práci. A těším se do ní :-)

    OdpovědětVymazat