sobota 10. srpna 2013

Nedělní snídaně: snídaňové cereálie

 

DSC_8530

Není nic jednoduššího než si k snídani dát misku cereálií s mlékem. I když podle mě existují dva způsoby přípravy – buď se do misky nalije nejdřív mléko a pak nasypou cereálie nebo se cereálie zalijí mlékem – nejde to zkazit. A pokud si vyberete vhodné cereálie, máte garantovanou vyváženou snídani, která je připravená za 5 vteřin a zasytí vás na celé dopoledne.

Ale které ty “vhodné” cereálie jsou?

Na trhu je jich opravdu spousta a pořád se objevují nové a nové, ale jak jen vybrat ty správné? Já mám několik zásad, které při výběru cereálií dodržuji:

  • co největší obsah celozrnných obilovin
  • co nejvíc vlákniny (min. 5g/100g výrobku)
  • co nejmíň cukru (max. 25g/100g)
  • co nejmíň nasycených mastných kyselin (max. 10g/100g)
  • hodně bílkovin je také plus!

DSC_8541

Následující cereálie jsou mé nejoblíbenější a kupuji je dost často. Tím nechci říct, že to jsou jediné zdravé cereálie na trhu, protože jsem jich určitě ještě spoustu neochutnala, ale tyto mi chutnají nejvíc.

 

Bona Vita Dobrá vláknina

Jak sám název napovídá, cereálie jsou plné vlákniny, a to celých 20g/100g výrobku! To je pořádná dávka! Není špatný i obsah bílkovin (11g) a cukry a tuky jsou také v limitu. Kromě těch ideálních dat jsou tyto cereálie také dost dobré. Teda, mně chutnají moc – jsou totiž jemně skořicové a to já můžu – a Kubovi taky – pořád mi ujídá z misky (vím, že by děti neměly moc vlákniny, ale na to, kolik kousků sní, se nebojím, že by to jeho střeva nezvládly).

DSC_8548DSC_8526

 

Emco Křehké Ovesné Polštářky

Pamatuji si, že Polštářky byly jedny z prvních zdravých cereálií, které neměly tvar lupínků. Nejvíc mě zaujalo to, že hlásaly, že jsou bez tukové náplně. Na první pohled totiž připomínají takové ty strašně přeslazené polštářky plněné nugátem, pistáciovým krémem a kdo ví čím ještě (já je znám pod názvem Jeníkův lup, ale nevím jak se dnes jmenují). Polštářky mám ráda s mlékem nebo jogurtem, ale občas je jím i tak, na sucho, když mám na něco chuť. Rozhodně lepší volba než třeba čipsy, no ne :-)? Obsah vlákniny i bílkovin je vynikající (po 13g/100g), cukry: 17g, nasycené mastné kyseliny: pouhý 1g! Polštářky existují i kakaové, ale ty mě tolik nenadchly. Kakaová chuť je hodně jemná, skoro není cítit.

DSC_8552

DSC_8539

 

Bona Vita Dobrá vláknina jemně kakaová

Stejně jako u Dobré vlákniny – skořicových “žížal” – je pozoruhodný obsah vlákniny v těchto kroužcích – 15,5g/100g! Navíc tvar kroužků je zábavný (hlavně pro Kubu), což si myslím, že je velké plus hlavně u dětí (a jejich rodičů). Kakaová chuť je sice jemná, ale výraznější než u kakaových polštářků a já si připadám jako bych snídala něco hříšného (přitom zdravého) :-). Kromě vlákniny nejsou vůbec špatné i další hodnoty: bílkoviny: 9g, cukry: 22,5g (sice dost, ale stále v limitu), nasycené mastné kyseliny: 0,6g. Bohužel jsem tyto kroužky už dlouho v obchodě neviděla. Objevily se nějaké nové ovocné kroužky, ty mě moc nelákají a tak doufám, že nenahradily ty kakaové natrvalo.

Emco Ovesné Křupinky

Křupinky jsem si jednou koupila, když neměli moje oblíbené Polštářky. A byla jsem mile překvapená. Jsou hodně křupavé a křupavé vydrží i dlouho poté, co se namočí do mléka (to je plus zejména u mého manžela, který nesnáší rozmočené lupínky – řeší to tak, že si je raději přidává na několikrát). Obsah ovsa: 72%, vláknina: 7,5g/100g, bílkoviny: skoro 10g, cukry: 17g a nasycené mastné kyseliny: 1g! Křupinky nejsou nijak ochucené, mají neutrální chuť, která se dá různě kombinovat.

Emco Ovesní Biskiti s čokoládou

Před pár dny jsem se nějak zapomněla u regálu s cereáliemi a “objevila” tam tyto kolečka. Přiznám se, že jsem je už tam viděla dřív, ale nikdy mě nenapadlo podívat se na složení. Myslela jsem si, že patří do kategorie “přeslazené dětské cereálie” a tak jsem si jich nevšímala. A to byla chyba, protože nejsou vůbec špatné :-). Jsou to takové placičky s úsměvy, které jsou plné ovesných vloček a kousků čokolády. Obsah vlákniny je sice nejnižší z uvedených – 6,5g/100g, ale má skoro 9g bílkovin a “jen” 16g cukru. Nasycené mastné kyseliny jsou také snesitelné: 3g. V mléce rychle změknou, v jogurtu o něco pomaleji, ale chuťově jsou moc dobré. Přidám si vždy pár “úsměvů” do misky k ostatním cereáliím a hned mám veselejší ráno :-).

DSC_8557

DSC_8533

Tak tady to máte, moje nejoblíbenější cereálie k snídani. Záměrně jsem do seznamu nezahrnovala müsli a zapékané müsli – to bude zase někdy příště!

Misku cereálií vždy doplním nějakým ovocem. Přes rok to je většinou banán nakrájený na kolečka, ale teď v létě si do sytosti užívám si jahod, malin a borůvek. Cereálie většinou zalévám sójovým mlékem (oblíbené mám Alnatura Soja Drink z DMka) nebo kefírovým či jogurtovým mlékem.

DSC_8535

Jo a rozhodně neodvažuju doporučené množství – to bych se musela zbláznit a hlavně umřít hlady, protože bych nevydržela ani do dopolední svačiny. Prostě to nasypu do misky podle hladu, zaliji mlékem a hurá snídat!

Otázka: Snídáte cereálie? Jaké jsou vaše oblíbené? Doporučte!

17 komentářů:

  1. Cereálie mám taky ráda, ale spíše jsem na sypané müsli. Na plné čáře u mě vede Mixit, o kterém jsi už taky psala :) A právě k takovému müsli si často přisypu navíc nějaké ty jiné cereálie - třeba pár medových kroužků, čoko mušliček nebo lupínků. Tak to mám nejradši :) Akorát teda nedávám do mléka, to mě chuťově vůbec nebere. Preferuji jogurt nebo tvaroh, ale to už je samozřejmě u každého individuální :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mixit je fakt výborné, což mi tak připomíná, že už jsem si je dlouho neobjednala... Asi bude nejvyšší čas :-). S tím mlékem máš pravdu, já kravské mléko taky moc nemusím (nedělá mi moc dobře) a tak dávám přednost sojovému mléku nebo kefíru. Pokud chci něco hustšího, dám si jogurt.

      Vymazat
  2. ňam!
    O těch polštářcích jsem ještě neviděla a nečetla o nich,, to díky za tip :)
    Já miluju namixování v mixitu, taky právě s vlákninou, se spousty ovoce a s lupínky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem moc velký fanoušek sušeného ovoce v musli - spíš mám raději oříšky a semínka, ale čerstvé ovoce - hlavně borůvky - to můžu!!

      Vymazat
  3. Pokud jde o polštářky, tak Tesco dělá celozrnné s náplní (malina a granátové jablko, meruňka, borůvky) a jsou úžasné! Jenom jsem je už hrozně dlouho neviděla, asi si je holt budu muset objednat přes internet. Jinak co se týče cereálií, máme stejné chutě. Jinak zrovna snídám třešňo-jogurtové lupínky z Lidlu, ale ty nesplňují tvoje cukrová kritéria (já jsem to doteď nesledovala a vybírala zdravější varianty "počuchu", asi bych to měla změnit...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu muset po těch polštářcích podívat až půjdu to tesca. Vůbec jsem o nich nevěděla!

      Vymazat
    2. Já je potkala jen jednou a pak už vůbec, a to jsem objela snad všechny Tesca v Praze:-) Nakonec jsem udělala nákup na itesco.cz a bylo...Mám je fakt moc ráda.

      Vymazat
  4. Mám zkušenosti jen s kakaovou Dobrou vlákninou, ale po tomto článku vyzkouším i další, o kterých píšeš. Jen nevím, které si mám koupit první..:D Nejradši bych koupila všechny a dělala si mix, ale to by bylo (vzhledem k ceně) docela náročné a beztak by nevynikla chuť jednotlivých "lupínků".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zase ti dýl vydrží a budeš je moct střídat :-).

      Vymazat
  5. Biskitum a polstarkum jsem se zatim vyhybala,ani nevim konkretne proc.Ale kdyz vidim ,ze nejspis chutnaji dobre,tak si asi svaciny taky ozivim.Dekuju za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej! Zvlášť ty biskiti jsou výborné, jen jsme je nějak rychle snědli...

      Vymazat
  6. Mmmm, musím říct, že všechno vypadá fakt dokonale! Těžko říct, po čem bych sáhla jako první, ale nejchutnější asi zůstávají Biskiti čoko, no a polštářky...<3 Ach, :))

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj, doporučuji tyhle: 4HIT ovesné lupínky - jablko&skořice, mají ještě další příchtě. Je to od Semixu. Ještě si občas koupím pohankové nebo špaldové neochucené lupínky, taky je vyrábí oni. Petra

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrá vláknina je také moje oblíbená cereálie, ještě mám od Bonavity ráda Dobrý start do jogurtu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrou vlákninu jemně kakaovou teď nemůžu nikde sehnat:-/ Tak jsem zkusila klasickou Dobrou vlákninu a musím říct, že lepší cereálie jsem v životě nejedla!

    OdpovědětVymazat
  10. Všechny co jsi vyjmenovala mám moc ráda, tedy až na ty křupinky, ty neznám :)
    A můžu doporučit i Dobrou vlákninu ovocnou - složením je taky fajn a má zase jinou chuť, než ta skořicová nebo kakaová klasika, pro zpestření :)
    Nejčastěji ale doma mám právě tu Dobrou vlákninu nebo Polštářky, ale Biskiti mi taky moc chutnají - akorát mizí neskutečně rychle :D A ještě bych do seznamu doplnila Fitness cereálie od Nestlé, ale ty jsou zase dražší..
    A jíst doporučenou porci (30g?) je pro mě taky nepředstavitelné, prostě nasypu pořádnou porci, o které vím že mě zasytí, a pustím se do toho :)

    OdpovědětVymazat