čtvrtek 18. dubna 2013

Rychlý oběd: Sendvič s vejcem a čedarem

Po všech těch změnách, které na drobečcích probíhají, opět přicházím s receptem. No, s receptem… Je to spíš taková skládačka, ale rozhodně stojí za to si tento sendvič poskládat.

DSC_7210

S Kubou v závěsu opravdu nemám čas vyvařovat a tak jsem nucena vymýšlet k obědu/večeři rychlovky, které jsou nejen dobré, ale hlavně které zasytí. Protože honění se za batoletem, které navíc začíná chodit, vyžaduje hoooodně energie!

DSC_7215

Sendvič s vejcem a čedarem

Ingredience:

  • 1 velký krajíc vašeho oblíbeného chleba – nejraději opečeného na sucho
  • lučina nebo jiný čerstvý sýr na namazání
  • 1/3 avokáda, nakrájeného na plátky nebo rozmačkaného vidličkou (avokádo jsem ještě neměla měkké, a tak jsem ho nepoužila, ale určitě ho nevynechávejte)
  • hrst špenátových listů nebo jiného zeleného salátu (nemusí být)
  • silný plátek čedaru nebo jiného výrazného sýru
  • 1-2 vejce (podle velikosti)

Postup:

Na opečený krajíc chleba postupně namažte/naskládejte všechny ingredience kromě vejce.

Vejce rozklepněte na rozehřátou pánev, ve které jste si rozpustili kousíček másla. Žloutek propíchněte a nechte ho se rozlít po pánvi – tento způsob jsem se naučila v těhotenství, když jsem nemohla syrové vejce a tak jsem si to zalíbila, že si vejce dělám takto i nadále (a ne, nejsem těhotná :-) ). Pokud chcete, udělejte si klasické volské oko. Vejce osolte/opepřete pokud chcete.

DSC_7213

Důležité je (aspoň pro mě), aby byl sýr přímo pod vejcem, protože jedině tak budete mít zaručeno, že se vám roztaví – a řekněme si upřímně, to je ta nejlepší část celého sendviče.

DSC_7212

Cítím se docela trapně, když tu dávám recept na něco tak triviálního jako je sendvič s vejcem, ale poslední dobou na něm dost často ujíždím a tak jsem se musela podělit. Pokud máte avokádo, určitě ho do sendviče zakomponujte – nejen že přidá na výživové hodnotě (obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny), ale chuťově pozdvihne sendvič na vyšší úroveň. Sýr vybírejte opravdu kvalitní a chuťově výrazný – mám vyzkoušený čedar, který mi v sendviči sedí nejvíc, ale výborný je i italský provolone nebo jakýkoli pikantní sýr. Tak mě zrovna napadá, že to musím vyzkoušet se sýrem s modrou plísní – to může být taky lahůdka.

DSC_7220

Pokud už máte dost klasického chleba s máslem a šunkou tak určitě vyzkoušejte tento sendvič. Je hotový za tři minuty a zasytí vás na celé odpoledne.

Otázka: S čím nejraději jíte chleba?

14 komentářů:

  1. já myslím, že recepty na rychlovky jsou dost oblíbené. Aspoň já ho tedy fakt oceňuji:)

    OdpovědětVymazat
  2. vůbec to není triviální recept, mně by nenapadlo to takhle poskládat a určitě se nechám inspirovat. u nás je možné přežít jenom s rychlým vařením :-) jediné čeho se bojím je avokádo. nikdy jsem ho neochutnala a nevím, co od toho čekat. tak snad jednou naberu odvahu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avokáda se neboj, ale nečekej zázraky :-). Má takovou jemnou, mdlou chuť. Jen si dávej pozor, aby bylo dost zralé - musí být měkké na omak. V obchodech je většinou mívají tvrdé jak kámen, ale nechávám je několik dní dozrát při pokojové teplotě.

      Vymazat
  3. super! pro mě spíš sváča do školy :D ale super!

    OdpovědětVymazat
  4. takové rychlovky mám moc ráda:)
    kolikrát se stane, že i když mám čas, tak zrovna nemám chuť na žádné "pořádné" jídlo ale mám vyloženě chuť na pečivo, nějaký sendvič nebo jen obyčejné zapečené tousty....někdy i na chleba s máslem a sýrem :D
    avokádo tam musí být moc dobré, v poslední době jsem si ho hodně oblíbila:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pečivo s "něčím" mě nikdy nezklame a poslední dobou ho jím dost často - jen to nesmí být moc monotónní, proto vymýšlím různé varianty.

      Vymazat
  5. krásně barevnej a určitě ho někdy zkusím.
    Momentálně si pochutnávám na domácím chlebu s domácí játrovou paštikou.. mňam:-)

    OdpovědětVymazat
  6. díky za inspiraci, byl super! jen to vajíčko jsem neměla tak hezké jako ty, musím přijít asi na tutoriál :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je to super kombinace :) A avokado si tam doplním moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  8. Když už mě fakt vaření nebaví, namačkám si jen avokádo vidličkou na nasucho opečený toust nebo topinku, osolím, opepřím, jím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avokádo fakt dokáže divy. I když je chuťově nevýrazné, ve spojení s čímkoli je úžasné!

      Vymazat