středa 3. dubna 2013

Bílé Velikonoce

Velikonoce mě letos moc nebraly. Přisuzuji to tomu, že byly dost brzo a hlavně tomu počasí. Venku bylo dost sněhu na to postavit si sněhového zajíce a velikonoční trhy na náměstí Svobody svou vůní svařáku a trdelníku spíš připomínaly vánoce. Jen ten strom chyběl. Zelené pivo na Zelený čtvrtek nešlo moc na odbyt – studilo. Ti, co se odvážili, ho pili v rukavicích, zachumlaní v šálách a čepicích a litovali, že si raději nedali medovinu.

Zrovna teď koukám ven a hádejte co? Zase chumelí. Vážně?!?! Už nevím jestli mám brečet nebo se smát, ale co mi to pomůže… A pak že globální oteplování… :-).

Každopádně, i přes to, že to tak nevypadalo, Velikonoce proběhly a dokonce jsme zachovali pár tradic.

IMG_0783

Mazanec. Letos jsme opět nepekli, protože tradičně mazance peče tchýně a tomu levelu se prostě nikdy nevyrovnám.

DSC_7434

Asi si budete klepat na čelo, ale určitě neuhodnete, jak jíme mazanec. Ani ne s máslem, ani ne jen tak… Ale s pořádnou čepicí šlehačky. Pravda, není to moc zdravé, ale jednou do roka se to dá (vlastně dvakrát, vánočku jíme taky tak :-) ). A navíc je to strašně dobré. Šlehačka to tak krásně zvláční a mazanec pak nedusí :-). Naučila jsem se to od manžela, ale kam až sahá původ této tradice netuším. Bohužel jsem nezachytila celý krajíc s kopcem šlehačky a tak vám bude muset stačit jen poslední sousto.

DSC_7437

Beránek. Beránka miluje především manžel. Já mám k němu neutrální vztah, takový obyč. Přijde mi, že dusí a navíc nemám moc ráda vrstvu bílkové polevy, kterou se zdobí. Beránek je opět dílo tchýně, bílková poleva švagra, včetně špendlíků v očích…

DSC_7488DSC_7487

Lepší :-).

DSC_7490

Velikonoční výzdoba. Ta byla velice strohá. Nebýt toho, že manžel vytáhl svoji legovou výzdobu, jsme neměli nic. Ani řeřicha mi ještě nevyrostla… Ale na svoji obhajobu, o moc víc toho snad ani nemáme. Úkol na příští rok: zajistit velikonoční výzdobu :-).

DSC_7446DSC_7453DSC_7454

Čokoládoví zajíci. Těch máme plnou mísu a postupně mizí. Ano, přiznávám se, je to především mojí zásluhou, ale Lindt je prostě moje nejoblíbenější čokoláda (v Rakousku jsem koupila bílý i tmavý zajíce, které jsem u nás neviděla). Kromě Lindt máme ještě zajíce od Milky a z pralinkového obchodu, na které se taky těším. Vím, že zajíce dostávají kluci (přijde mi to trochu nefér, holka dostane na zadek a kluk za to dostane odměnu), ale Kuba čokoládu ještě nejí a manžel se se mnou rád podělí :-). Viď?

DSC_7440DSC_7445

Velikonoční kuře s nádivkou. To byl zlatý hřeb Velikonoc! Už když jsem viděla recept na blogu u Markéty na Kitchenette, věděla jsem, že to prostě někdy musím udělat – moje dosavadní pokusy s pečenými kuřaty byly nic moc. A když jsem v jednom brněnském farmářském obchodu spatřila farmářské kuře, bylo jasné, co budeme o Velikonocích vařit. Vlastně péct. Recept jsem převzala do puntíku (včetně triku s máslem pod kůží – což je fakt geniální nápad!), přičemž nádivku jsem dělala z petrželky, protože čerstvý špenát v Bille neměli a kopřivy se mi nechtělo pod tím sněhem hledat…

DSC_7427DSC_7430

Zbylo mi ještě trochu nádivky, tak jsem ji ještě upekla zvlášť. Než se upeklo kuře, byla skoro snědená :-).

DSC_7422

Recept je fakt jednoduchý a rychlý, ale za to vynikající a nadčasový, jestli se to dá vůbec o jídle říct. Je to sice “obyčejné” kuře, ale myslím si, že je občas potřeba vychutnat si kvalitní suroviny bez všemožného experimentování.

Tak to byly naše Velikonoce. Rodinné návštěvy a spousta dobrého jídla.

A jak jste je strávili vy?

7 komentářů:

  1. Kuřátko vypadá úžasně, ale nejvíc mě pobavilo lego, to vidím poprvé, takové sestavičky:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžela moc potěšil tvůj komentář. Je na svoji kolekci lega hrdý :-).

      Vymazat
  2. Geniální výzdoba. Skvělé kuře. Já nacpávám nádivku nejen do břišní dutiny, ale i pod kůži, zlehka uvolním kůži od masa pod prsíčky a tudy cpu nádivku i do "kapes" mezi křídly a stehny. Občas mi tedy kůže na prsíčkách praskne, to když tam nadiju nádivky víc, než je záhodno. Držím palce na zítřejší běh, ať se povede a máž z něj dobrý pocit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad s tou nádivkou pod kůží, maso pak musí být krásně vláčný! Určitě příště vyzkouším. A moc děkuji za přání k běhu! Bylo to úžasný! Hodlám o závodu napsat tak sleduj blog :-).

      Vymazat
  3. No lego výzdoba mě dostala, skvělé:-) U nás Velikonoce byli po dlouhé době doma, čekala jsem na koledníky, ale dorazil jen taťka s dvěma bratry:) ale za to vajíčka jsem měla netradiční

    OdpovědětVymazat
  4. Ta lego výzdoba je prostě úžasná :-)

    OdpovědětVymazat