pondělí 10. září 2012

Vícezrnné muffiny

Nevím jak vy, ale já už mám po krk všech ovocných buchet, táčů a koláčů. Ze začátku léta se jich nemůžu nabažit, ale jak se blíží podzim, nejradši bych si dala obyčejnou mramorovou bábovku. A protože zásoby ovoce mi už stejně došly (kromě těch co mám schovaný na mrazáku na horší - zimní - časy), rozhodla jsem se upéct neovocné zdravé vícezrnné muffiny. 


Tyto muffiny jsou super zdravé. Fakt! Obsahují celozrnnou mouku, otruby, slunečnicová a lněná semínka a skoro žádný přidaný tuk! Taková očista po všech těch máslových dobrotách s horou drobenky :-). Nic proti nim, byly výborné, ale teď je čas na změnu. 

Jeden muffin jsem si dala na snídani s miskou jogurtu s ovocem a byla jsem plná až do oběda. Většinou potřebuji malou svačinu nebo brzký oběd, ale muffin opravdu zasytí. A jsou skvělé nejen na snídani. Můžete je přibalit svému dítku nebo manželovi do školy/práce na svačinu a rozhodně je nepřepadne brzo hlad.

Jsou také hodně variabilní. Můžete přidat jakékoli ořechy, semínka nebo sušené ovoce podle vašich chutí či zásob. Tentokrát jsem zvolila slunečnicová a lněná semínka, ale příště vyzkouším třeba vlašské ořechy (až vyloupu poslední loňské zásoby) a sušené brusinky. No a s kousky hořké čokolády by muffiny rozhodně taky nebyly k zahození :-).

Vícezrnné muffiny


Ingredience:

  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1/2 šálku hladké bílé mouky
  • 1 šálek ovesných (nebo pšeničných) otrub
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 velká vejce
  • 1 bílek
  • 1 1/4 šálku podmáslí
  • 1/2 šálku hnědého třtinového cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 šálku slunečnicových semínek
  • 1/4 šálku lněných semínek
Postup:

1. Troubu předehřejeme na 190°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky (nebo pečlivě vymažeme).

2. Ve střední míse smícháme mouky, otruby, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl.



3. V jiné míse mírně prošleháme vejce a bílek. Přidáme k nim podmáslí, cukr a olej a vše pořádně promícháme.




4. Tekutou směs přidáme k suché směsi a zlehka promícháme.





V těstě můžou zůstat kousky mouky - to vůbec nevadí, naopak je to známka toho, že těsto nebylo přemícháno, což je dobře. Připravte se na to, že těsto bude hodně husté.

5. Do těsta přimícháme semínka.



6. Těsto rozdělíme rovnoměrně do 12 formiček a dáme do vyhřáté trouby na 25 minut nebo dokud na zapíchnuté špejli neulpí skoro žádný drobek.



A je hotovo!


Rozhodně nečekejte měkkou a sladkou buchtu. Muffiny jsou hutné, málo sladké a buchtu připomínají snad pouze tvarem. 


Muffiny jsou samozřejmě nejlepší ještě vlažné, čehož lze docílit i pár vteřinami v mikrovlnce. Já mám muffin nejradši rozpůlený a potřený trochou másla! Mňam!


Ti, co mají rádi typické muffiny budou asi zklamaní, ale ti co hledají zdravou a chutnou snídani budou jásat! Z těchto muffinů jsem nadšená (doufám, že vy taky budete) a těším se na jejich další obměny. 

A jak jsme na tom s nutričními hodnotami? Jeden muffin má zhruba 175 kalorií, 7g tuku (ale z toho pouze 1g nasycených mastných kyselin!), 25g sacharidů, 4g vlákniny a 6,5g bílkovin! Za zmínku ještě stojí uvést 21,5% doporučené denní dávky selenu, 16,5% DDD forsforu a stejně tak i vitaminu E. To není špatné na takový malý bochánek, že?

Otázka: Co vy a ovocné buchty? Ještě si jich užíváte nebo už jich máte taky dost?

11 komentářů:

  1. Super, už teď nevím, co si brát do školy za svačinky, myslím že tento muffin bude správná volba :) Ve škole mívám pořád hlad, tak třeba se muffin osvědčí a taky mě pořádně zasytí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že tě rozhodně zasytí a doufám, že budou i chutnat :-).

      Vymazat
  2. vypadají moc lákavě :) semínka v muffinech - to je výborný nápad :) mám stejn ě radši méně sladké buchty, takže tohle je přesně pro mě, co nejdřív je upeču a potom je budu taky snídat:)

    poslední dobou peču pořád dokola cuketovou buchtu, cuketové muffiny, mrkvový koláč, mrkvové muffiny...divím se, že se mi to ještě nepřejedlo, ale pořád si to vychutnávám:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mňam! Cuketové i mrkvové buchty miluju. Jsou totiž jiné než ty klasické ovocné, kterých peče každý v létě tuny!

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    můžu se zeptat, proč se používá prášek do pečiva i soda? Nelze použít pouze prášek?
    Díky, Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Aleno, nejsem odborník, ale pokusím se odpovědět na tvůj dotaz. Jak prášek do pečiva tak jedlá soda působí jako kypřící prostředky při pečení. Ve většině receptů se používá buď jedno nebo druhé, ale mohou se používat i společně. V takovém případě kypření provádí zejména kypřící prášek a jedlá soda zase dodává těstu jemnost a neutralizuje kyseliny (v našem případě z podmáslí). Pokud nemáme sodu, můžeme ji nahradit práškem do pečiva. Naopak to ale nejde.

      Vymazat
  4. Dobrý den, úžasný blog, skvělé fotky i recepty...děkuji...spokojená čtenářka Jana

    P.S. Můžu se zeptat, odkud máte ty parádní misky, co v nich ty dobroty připravujete/fotíte? Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář. Misky jsou z naoka: naoko.cz

      Vymazat
  5. V domnění, že mám ještě dost podmáslí a nevím co s ním, jsem se rozhodla zkusit tyhle muffiny. Pří přípravě jsem zjistila, že mi někdo podmáslí upil (samozřejmě že já, kdo jiný... :D), musela jsem tedy část podmáslí nahradit bílým jogurtem. Byl dost hutný, ale konečná konzistence nebyla špatná. Navíc jsem neměla celozrnou mouku, takže jsem dala žitnou chlebovou. Přidala jsem i rozinky, a ovesné vločky. A nedávala jsem ten bílek. Výsledek byl super, jsou hutné, nejsou moc sladké. Dokonce i přítel si vzal do práce (když jsem se ho ptala, jestli mu tak chutnaly, že si jich vzal tolik, tak mi bylo řečeno "Jsou přeci zdravé, ne? To se nejí na chuť" :D) Takže děkuji za dobrý nápad ;) příště zkusím třeba s čokoládou, kterou jsem teď bohužel neměla (dělala jsem dort, na který padlo 400g čokolády :D) Kouknu i na další recepty.

    OdpovědětVymazat