pátek 1. června 2012

Jahodovo-rebarborový coffee cake

Nedávno se mě tchýně ptala, zda nechci rebarboru. Má jí na zahradě plno (s manželem jsme spolu už 9 let a já se teprve teď dovídám, že mají na zahradě rebarboru...:-)!!). Nikdy jsem s rebarborou nevařila ani nepekla, dokonce netuším, jestli jsem někdy rebarboru jedla. Jen vím, že vypadá jako červený řapíkatý celer a je kyselá. 


Jenže to bych nebyla já, abych nezaexperimentovala a nezkusila rebarboru použít do buchty. Oprava: do zdravé buchty :-). 


A tak jsem hledala a hledala až jsem narazila na několik receptů na buchty, které kombinují rebarboru s jahodami. Zdálo se mi to jako dobrý nápad, protože jsem nevěděla jak bude samotná rebarbora v buchtě chutnat a tak aby byla aspoň částečně poživatelná. Pro jistotu jsem použila víc jahod a míň rebarbory, ale příště to určitě poměrově vyrovnám. Nebyl vůbec žádný důvod k obavám! Buchta byla výborná.


Jahodovo-rebarborový coffee cake:

POZN. Coffee cake neznamená, že jde o kávovou buchtu (resp. buchtu s příchutí kávy), ale jde o buchtu s drobenkou, která se podává ke kávě.


Ingredience:

Buchta:
  • 1 šálek podmáslí
  • 1/4 šálku oleje
  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 1/2 šálku mouky - použila jsem 1 šálek celozrnné a 1/2 šálku hladké bílé
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 šálku rebarbory - nakrájené na kousíčky + 1 lžíce cukru
  • 1 1/4 šálku jahod - nakrájených na kousíčky
Drobenka:
  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1/3 šálku celozrnné mouky
  • 1/3 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku oleje

Postup:

1. Nejprve si nakrájíme rebarboru do misky a zasypeme ji lžící cukru. Odstavíme a necháme aspoň půl hodinky stát.



2. Zatímco rebarbora odpočívá, předehřejeme troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme čtvercový plech a  připravíme si další ingredience. 

Jahody nakrájíme na kostičky.


3. Do velké mísy vlijeme podmáslí, olej, cukr a vanilku a promícháme - stačí metlou, nemusíte vůbec vyndávat mixér.




4. K takto promíchané směsi přidáme mouky, prášek do pečiva a sůl (není potřeba špinit další mísu) a opět promícháme.



5. K těstu už můžeme přidat jahody a rebarboru, ze které jsme slili vodu, kterou díky cukru pustila.



6. Těsto vlijeme na připravený plech, na chvíli dáme stranou a pustíme se do drobenky. Všechny přísady na drobenku dáme do mísy a nejlépe rukou promícháme. (Místo oleje bych raději použila máslo, ale bohužel jsem v lednici našla jen dva měsíce prošlé a tak jsem neriskovala - máslo putovalo do koše a já sáhla po oleji).


7. Drobenku rozprostřeme na těsto 


a dáme péct na zhruba 40 minut - dokud nebude drobenka zlatavá až lehce hnědá.


8. Necháme vychladnout a nakrájíme na 9 kousků. Nebo vezmeme vidličku a ochutnáme ještě horké z plechu. Tak jako tak je buchta vynikající!


Buchta je svěží, lehká, prostě letní! Jak jsem předpokládala a tak trochu doufala, převládá chuť jahod, ale rebarbora je také poznat. Dodává příjemně kyselou chuť. 


Asi nejlepší část je drobenka. Skořicová a křupavá a bez ní by to určitě nebylo ono. Původně jsem ji tam totiž nechtěla ani dávat, protože jsem si říkala, že nepůjde s jahodami a rebarborou dohromady. Ještě že jsem se neposlechla :-)! To by byla totiž velká škoda!
 

Buchtu jsme měli ke snídani a pár kousků jsem rozpůlila a donesla k odpolední kávě k manželovým rodičům na zahradu (ano, tam kde roste ta rebarbora :-) ). Jen se po ní zaprášilo, a to mi udělalo obrovskou radost! 


Otázka: Znáte rebarboru? Používáte ji v kuchyni? Jak? Mám ještě pár kousků a přemýšlím jak s nimi naložím. Budu ráda za všechny tipy!

21 komentářů:

  1. Moje babička dělávala koláč s rebarborou. Teda žádná zdravá věc to nebyla, ale byl to jeden z nejlepších koláčů a já ze všeho nejraději vyjídala právě rebarboru:)

    P.S. Líbilo se mi, že se menuje skoro jako já:D

    OdpovědětVymazat
  2. babička vždycky dělávala drobenkový koláč s rebarborou a ten sem milovala! Ale asi to neni moc zdravá varianta :-D Já teď dělala taky rebarboro-jahodovou verzi a chystam se na rebarboro-jahodový crumble ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem zrovna pekla buchtu/koláč s příchutí rebarbory a jahod, je to vynikající kombinace :)

    OdpovědětVymazat
  4. Miluji tvarohový koláč s rebarborou, brzy ho zase máma bude dělat, rebarboru máme od dědy ze zahrady.

    OdpovědětVymazat
  5. Rebarbora mě taky dlouho obcházela, ale letos jsem jí podlehla. Mně chutnal rebarborovo-jahodový crumble http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/2012/04/rebarborovo-jahodovy-crumble.html

    OdpovědětVymazat
  6. O rebarboře jsem dlouho neslyšela, až teď a mám pocit, že jsem ji nikdy nejedla. Budu to muset napravit.

    Ale koláč vypadá krásně, a ta růžová tam vyloženě sedí.

    OdpovědětVymazat
  7. Jako vždy to vypadá úžasně! :) Já mám rebarborové koláče moc ráda, ale je pravda, že už jsem ho neměla opravdu dost dlouho. Naposledy snad jako malá od babičky, pak ho párkrát dělala i mamka. Také s drobenkou a vždy mi moc chutnal :) Asi bych mohla využít toho, že se teď rebarbora prodává a vyzkoušet tuto zdravou variantu. Myslím, že ani doma by jí nepohrdli a to na zdravé jídlo oproti mě vůbec nejsou :)

    OdpovědětVymazat
  8. Rebarboru miluju :-P Koláč už jsem pekla třikrát s pěkně silnou vrstvou rebarbory. Babička z ní vždycky dělala koláčky s drobenkou nebo kynutý koláč na plech a od té doby ji mám ráda. Letos si ji nosím skoro z každého trhu, tak doufám, že ještě chvíli bude - někde jsem viděla recept na rebarborový džem s vanilkou, mňam! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. přiznám se, že vůbec nevím, jak rebarbora chutná, nikdy jsem ji neměla, ale už dlouho si říkám, že ji zkusím a něco upeču...no a ještě jsem se k tomu nedostala:D viděla jsem plno lákavých receptů, a ten tvůj mě hodně zaujal, drobenku mám moc ráda, a když jde navíc o zdravou buchtu...co víc si přát:)

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím!
    Chci se zeptat, jak velký plech používáte? Zajímá mě na jaké rozměry používáte tyto dávky!:)
    S přáním hezkého dne Anonymka!:))
    PS: Vaše recepty vypadají skvěle!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohoto receptu jsem použila čtvercový plech o straně 22 cm (je z tescomy).

      Vymazat
  11. Jojo, hned bych si dala! U nás doma jsem bohužel jediná fanynka rebarbory, ale i tak neodolám, a občas si upeču jednoduchý reaabrovorový crumble, nebo si udělám třeba k panna cottě rebarborový přeliv: http://madlinakuchyne.blog.cz/1007/zmrzlina-s-vonavym-rebarborovym-prelivem-a-karamelizovanymi-mandlemi

    OdpovědětVymazat
  12. Všem děkuji za krásné komentáře s nápady co s rebarborou. Drobenkový koláč jsme dostali od tchýně a byl výborný! Láká mě ještě jahodovo rebarborový crumble, který tu byl několikrát zmíněn a ten rebarborový džem s vanilkou může být taky vynikající!

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za nápad! Sice jsem vodu z rebarbor dostatečně vylila, ale buchta v troubě pak celou dobu bublala, po vyndání je hrozně slehlá a mírně mazlavá. Nějaký tip, čím by to mohlo být?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel netuším... Mně sice buchta nebublala, ale taky byla hodně vláčná. Ale takto mi to vyhovuje.

      Vymazat
  14. Před chvilkou jsem ji vyndala z trouby a je trošku tmavší, než ta na fotkách, ale to asi bude cukrem, máme nějaký tmavší.Rebarboru jsem měla bohužel jen mraženou, tak doufám, že to nějak nevadí. Já tele zapomněla dát do drobenky mouku, tak jsem zvědavá jaký to bude mít vliv na buchtu, doufám že žádný. Jinak, rebarboru moc častou nepoužíváme, ale jelikož jsme teď měli jahody a nevěděli co s nimi, tohle mi přišlo jako dobrý nápad, hlavně proto, že je to zdravější než normální buchta z bílé mouky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že mražená rebarbora nevadí a tak mě napadá, že bych si ji taky mohla zmrazit (na horší časy...). Jinak drobenka bez mouky bude určitě taky dobrá, teda pokud jsi nezapomněla dát ovesný vločky... :-).

      Vymazat
  15. Hmm, tento kolac vypada fakt vyborne. Me dnes nadchl recept na BBC Good food na rychle revenove muffiny:http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1263686/rhubarb-crumble-muffins
    tak je o vikendu zkusim a napisu jestli staly za to.
    Jinak ja ziji v Anglii a tady se reven dost pouziva i k masum. Naposledy jsem delala neco jako gulas z jehneciho s reveni a bylo to uzasne! Doporucuji nekdy vyzkouset i k masu tedy jestli nejste vegetariani.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip! K masu jsem rebarboru opravdu ještě nezkoušela (maso jíme :-) ) ale už jsem několikrát takovéto zpracování viděla.

      Vymazat
  16. Rebarbora je moja obľúbená :)

    www.activeway.sk

    OdpovědětVymazat