úterý 22. května 2012

Kokosová buchta - rychlovka na snídani

Věděla jsem, že jakmile přijde Kuba do našeho života, veškeré moje záliby ustoupí na chvíli do pozadí. A je to vesměs pravda, ale s manželem jsme skvělý tým a tak když jeden z nás má potřebu si nějak užívat, ten druhý Kubu pohlídá . Tak je to třeba v případě manželova středečního fotbalu nebo mých běhů. A tak když jsem měla touhu o víkendu něco upéct (další moje záliba), kluci si šli hrát, já se zavřela v kuchyni a vytvořila jsem super zdravou (nejen) snídaňovou buchtu!


Kokosová buchta:

Ingredience:

  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 šálku hladké bílé mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1/4 až 1/2 šálku kokosu (podle chuti)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 a 1/4 šálku podmáslí nebo kefíru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku pistácií (oloupaných a nesolených)
  • 1/2 šálku nasekané hořké čokolády (nejlépe 70% kakaa)
Postup:

1. Troubu si předehřejeme na 175°C a vymažeme a vysypeme (třeba kokosem) čtvercový plech o straně cca 22cm.

2. V jedné míse smícháme mouky, cukr, kokos, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.



3. Nejlépe v odměrce smícháme "mokré" ingredience: podmáslí, olej a vanilku.


4. A jak už to bývá, směs podmáslí, oleje a vanilky přilijeme k "suché" směsi.



a pořádně promícháme.


5. Do těsta přisypeme pistácie a čokoládu



a opět promícháme.


Rozhodně vám doporučuji vzít si na míchání větší mísu než jsem si vzala já. Řeknu vám, míchání nebylo snadné a nejednou mi těsto "vykydlo" ven...

6. Těsto nalijeme na připravený plech a dáme do vyhřáté trouby.


7. Buchtu pečeme zhruba 20 minut než je krásně zlatavá na povrchu. Jestli je hotová můžete také zkusit špejlí.



Buchta je samozřejmě nejlepší ještě vlažná, protože kousky čokolády ještě tečou. Jistě si dovedete představit co dokáže měkká čokoláda, ale buďte si jisti, že i vy budete chtít slíznout každičkou kapičku z talíře :-). A že budete od čokolády? No a co?


Myslím si, že pistácie a hořká čokoláda skvěle ladí s kokosem, ale je zcela na vás, zda použijete jiný druh  ořechů nebo jinou čokoládu. Jak tak nad tím přemýšlím, tak taková bílá čokoláda ladí s kokosem snad ještě víc než tmavá a tak to s ní musím brzy vyzkoušet. 

Buchta je vláčná a nedrobí se, proto je ideální i jako "mobilní" svačina - stačí zabalit do sáčku a můžete ji ukusovat třeba při vyřizování ve městě nebo na víkendovém výletě. Zasytí vás a dodá vám energii, ale na druhou stranu vás nezatíží. 


My jsme ji měli především ke snídani. Je skvělá třeba s kakaem nebo s jogurtem! Čokoládová poleva buchtu pozdvihne na takovou úroveň, že poslouží i jako zákusek po nedělním obědě :-). 

V posledních týdnech jsem znovu objevila kokos a přidávám ho všude kam můžu - do ovesné kaše, do jogurtu, do zapékaného müsli a nemůžu se ho nabažit!!

Otázka: Máte rádi kokos? V jaké formě ho nejraději vyhledáváte (buchta, čokoládová tyčinka, nebo naslano...)? Máte nějaký neodolatelný kokosový recept, který bych rozhodně měla vyzkoušet?

Nedávno jsem si v drogerii dm koupila kokosovou vodu, protože je plná enzymů a obranyschopných látek a já se snažila odolat manželově angíně (mimochodem úspěšně...). Byla vynikající! Připadala jsem si jako bych pila koktejl někde na tropickém ostrově v houpací síti zavěšené na palmách (zatímco jsem byla v obýváku a připravovala manželovi čajíčky :-) )!!!


.......
Jestli vás zajímá, co nás Kuba naučil, určitě se běžte podívat na můj druhý blog - život s drobečkem!

28 komentářů:

  1. Mnam, tohle vypada skvele! Brzy urcite vyzkousim :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dobře a hlavně jedoduše (pro nás méně šikovné). Píšu si a vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý, jednoduchý a zdravý recept plný dobrých věcí. Píšu do seznamu toho, co musím upéct! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak já kokos naprosto miluji, nejraději bych ho jedla pořád :)
    A já si teď oblíbila tzv. Rafaelo řezy, takže se po tom mrkni, je to dokonalá mňamka .. Určitě to zkus, je to fakt parádička :)
    A na Kubíka už se běžím podívat :)

    OdpovědětVymazat
  5. The translation said "breaksfast bun" but it looks more like a breakfast bread to me, and this is the kind of stuff I usually bake. I love pistachios and chocolate, so I think your combination of those ingredients in this recipe is a delicious one.

    By the way, where I live, there are coconut trees, and cold coconut water is delicious! :)
    In your recipe, did you use shredded coconut?

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. nedávno jsem kokosovou buchtu na snídani taky pekla, akorát bez té čokolády a pistácií ( http://eatandrunandlove.blogspot.com/2012/05/kolac-pro-milovniky-kokosu.html ) , ale velká část padla ještě na večeři, nemohla jsem odolat a jedla to ještě teplé :D

    OdpovědětVymazat
  8. miluju hrníčkové recepty a kokos! :) díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za recept, vypadá to skvěle. :o)
    Já kokos miluju už od mala, vlastně v jakékoliv podobě. :o) Poslední dobou jsem si oblíbila kokosový olej - jak na tělo, tak na smažení. :o)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, tohle vypadá dobře! :) Jinak .. kokos mám taky moc ráda, miluju jeho vůni a tak celkově.. :D Zkoušela jsem třeba panna cotu z kokosového mléka .. Byla dobrá! :) Aaa .. miluju kokosový puding créme olé , když si ho smíchám ještě s tvarohem , to je teprve mňamka! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Kokos miluju :)) a ty pistacie uvnitr zni uplne bezvadne :)

    OdpovědětVymazat
  12. Všem moc děkuji za milé komentáře. Mám teď mnohem míň času něco péct, natož to dokumentovat a ještě o tom psát. Doufám, že to se mnou nevzdáváte a budete mi věrni i nadále, i když možná nebudu publikovat tak často...

    OdpovědětVymazat
  13. Bonitko: ty tvoje raffaelo řezy vypadají báječně a určitě je vyzkouším! Tolik kokosu musí moje kokosové chutě uspokojit :-).

    Bundle wade: You are right, it is more like a breakfast bread than a bun. I used unsweetened shredded coconut.

    M*: WOW! úžasná buchta! Určitě budu muset vyzkoušet, protože pudink a tvaroh (nejlépe v kombinaci) miluju! A k tomu ten kokos... :-D!

    Jaňule: Kokosový olej mám taky ráda :-).

    Fittie: ten kokosový pudink s tvarohem musím hned teď vyzkoušet. Jak jsem psala výš tak pudink a tvaroh je úžasná kombinace a když je v tom ještě kokos tak to nemůže být nedobrý! Prostě nemůže... :-)!

    OdpovědětVymazat
  14. Teda to je doslova parádnická kombinace! Kokos ve spojení s hořkou čokoládou a pistáciemi musí být božský! ty si teda svou rodinku hýčkáš! Já poslední dobou doslova ujíždím na takové strašně rychlé bezlepkové kokosvé "buchtěů : 200 g kokou se smíchá s jedním vajíčkem, 2 tabulkami bílé čokolády a dvěma hrstmi sušených brusinek, zapéct a hodovat. Je to rychlvka a pro milovníky kokosu fakt to pravé :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, určitě zkus KUŘECÍ na kari a kokosu :) osmahneš cibulku na kolečka, maso (kostky nebo řízky), přidáš kari, kokos a zaleješ smetanou :) Chutná výborně a je to zdravé! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Já "ujíždím" na obdobné buchtě, jen místo pistácicí jsou semínka slunečnice a aby nebyla buchta taková "suchá" zachrání to meruňkový džem z vlastní zajrádky. Ale však už jsi ji i ochutnala :) (na baby showeru) Katka

    OdpovědětVymazat
  17. kokos miluji v kakékoliv podobě :)
    a ta buchta vypadá skvěle, miluji kousky čokolády v tom! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez čokolády to rozhodně není ono! Kokos + čokoláda = boží kombinace!

      Vymazat
  18. mnam, kokos, pistácie a čokoška, to je přesně kombinace pro mě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně vyzkoušej. Pokud máš ráda tuto kombinaci, určitě nebudeš zklamaná!

      Vymazat
  19. nechybí v receptu vajíčko???Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechybí. Ten recept byl totiž původně veganský, kde použili místo kefíru sojové či jiné mléko. Trochu jsem to upravila, ale vajíčko jsem do receptu nepřidala. Myslím, že tam není třeba.
      Každopádně díky za komentář :-).

      Vymazat
  20. To jsem si našla baaaaječnou stránku pokouším se redukovat váhu a vy tady takové dobroty mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář! Po většině mých receptů nepřiberete takže budu ráda, když něco vyzkoušíte (a pak se s tím tady pochlubíte)

      Vymazat
  21. Buchta byla výborná, místo oříšků jsem dala brusinky a chutnala skvěle. Jen doba pečení byla hodně jiná - přibližně 35minut.
    Rozhodně budu opakovat.

    OdpovědětVymazat
  22. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  23. Hned jsem upekla na velký plech z trojnásobné dávky, cukru dala jen 2/3 a část bílé mouky nahradila jemnými ovesnými vločkami, neměla jsem pistácie a tak dala mandle, vše dopadlo nad očekávání skvěle. Oceňuji hlavně, že je tento recept bez vajec, která teď nemohu jíst! Buchta je "mokrá", trochu lepivá, u nás tato konzistence frčí, nedrobí...tkaže skvělé na sváču nejen do auta:-)! Všem doporučuji a recept ukládám, autorce děkuji.

    OdpovědětVymazat