neděle 22. dubna 2012

Prošívaná deka

Tak jsem opět tu! Život matky je náročný, ale užívám si každou chviličku! Čas strašně rychle utíká a je neuvěřitelné, že Kuba už má měsíc! Jestli vás zajímá, jak to s Kubou zvládáme, určitě zavítejte na můj nový blog: život s drobečkem, kde se budu snažit zdokumentovat všední i nevšední dny s miminkem, počínaje tím, jak se Kuba vyklubal na svět!

Určitě někteří z vás se už setkali s buchtou zvanou prošívaná deka. My ji máme moc rádi a docela často ji peču. Je jednoduchá, rychlá a kombinuje čokoládu a tvaroh, které mám dohromady moc ráda.


Prošívaná deka (původní recept v Apetitu 05/2008)

Ingredience:

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice (dala jsem 3/4 hrnku třtinového) + 3 lžíce do tvarohu
  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé bílé a 1 hrnek celozrnné)
  • 2 lžíce kakaa (dala jsem pořádně vrchovaté lžíce)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva (použila jsem bezfosfátový)
  • 1/2 šálku oleje
  • 1/2 šálku vlažné vody
Na tvaroh:

  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka (dle potřeby - já nedávala)
Postup:

1. Obdélníkový plech si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a troubu předehřejeme na 180°C.

2. Mouku (mouky) promícháme s kakaem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva.



3. Rozdělíme si bílky a žloutky. Žloutky utřeme s cukrem do hladka 



4. a postupně do nich zašleháme směs mouky s kakaem společně s olejem a vlažnou vodou.



5. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně zamícháme do kakaového těsta.




6. Těsto vlijeme na připravený plech a dáme stranou.


7. Nyní si připravíme tvarohovou ozdobu. Tvaroh rozmícháme s vajíčkem, 3 lžícemi cukru a pudinkovým práškem až vznikne hladká směs. Pokud je tvaroh příliš hustý, rozřeďte ho mlékem.



8. Nakonec tvarohovou směsí naplníme ziplockový sáček (nejraději to dělám tak, že si sáček vložím do hrníčku - mám pak volné obě ruce a moc nenakydám vedle...) 


sáček zavřeme,


ustřihneme růžek


a zdobíme těsto.




Jelikož mi zbyla spousta tvarohu, rozhodla jsem se káro ještě ozdobit tečkami.



Tvarohové ozdoby není podle mě nikdy dost!

9. Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba půl hodinky. Jestli máme hotovo vyzkoušíme špejlí.


Toto je jedna z našich nejoblíbenějších buchet. Je rychlá, jednoduchá a hlavně kombinuje tvaroh a čokoládu, což miluji! Není zase tak nezdravá jak by mohla na první pohled vypadat a kdo by ji chtěl ještě více odlehčit, může nahradit olej jablečným pyré nebo rozmačkaným banánem (v tomto případě je ale nutné počítat s trochu banánovou chutí a vzhledem k tomu, že banány jsou sladké, snížit množství cukru). Tvaroh lze použít i odtučněný - mám to vyzkoušené.


Je výborná jak na snídani s bílým jogurtem nebo i jako zákusek ke kávě podávaný se šlehačkou. 

Kdo chce být dobrodružný, může kakao místo do těsta dát do tvarohu a buchtu tak barevně obrátit. Ještě jsem to nezkoušela, ale může to být taky dobrota!

Otázka: Jaká je vaše oblíbená rychlá buchta? 

U nás jednoznačně vede tato prošívaná deka a manžel dělá vynikající bábovku!

14 komentářů:

  1. Podobnou už jsem taky dělala a mám ji moc ráda :) U nás jsou oblíbené snad všechny :D Ale například máme hodně rádi z listového těsta s piškoty, jablky a vanilkovým pudinkem. Zrovna včera ráno jsem ji pekla a teď už není :)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás se jmenuje "buchta ňam ňam" ;)). Ale jinak mi nepřijde jako zrovna nejrychlejší buchta. Rychlé buchty jsou pro mě buchty typu "zamíchám věci v jedné míse, naliju do pekáče a peču". A ty dělám podle toho, co je zrovna doma a je teba spotřebovat :)).

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle buchtu děláme, akorát s nepravidelným vrchním zdobením a říkáme jí Žirafí mls, je báječná! .)
    Nejradši mám ale buchtu s kokosem, která se zalévá šlehačkou po vytažení z trouby! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle jsme jeste nedelali a vypada fantasticky :) A gratuluji k drobeckovi, precetla jsem si to cele, a moc se mi libi, jak sis to uzila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já znám tuto buchtu pod názvem "kravičková". Nedělají se pravidelné vzory ale jen velké bílé fleky a nejlepší prý je nechat tvorbu flíčků na dětech :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle buchtu peče nejradši moje máma, ale s ovocem. Světlé těsto, na to tvarohové proužky a mezi ně třeba rybíz s meruňkovým kompotem. Mňam. Zrovna jsem ji od ní minulý týden dostala, když jsem byla nemocná a zmizel aneuvěřitelnou rychlostí. Já mám nejradši rychlou buchut typu makovník, kokosák nebo ořechovník, kdy jen smíchám hrnek mouky, hrnek nemletého máku (kokosu, namletých ořechů), hrnek cukru (nejlíp třtinového) hrnek mlíka, jeden prdopeč, zamíchám, vyleju do formy, upeču a jím :-) (Dá se samozřejmě zdobit čokopolevou nebo pomazat marmeládou, pro mlsouny i prokrojti o promazat i uvnitř). Jeden takový rychlodort jsem pekla právě po návratu z porodnice na oslavu narození našeho Kubíčka: http://madlinakuchyne.blog.cz/1110/dvoji-narozeniny-a-jeden-maly-dortik

    OdpovědětVymazat
  7. Tak úplně nejdřív musím říct, že drobeček je nádherný a moc moc gratuluji!! Docela mu i závidím, protože mamka mu bude dělat samý dobrůtky. Má jich tu totiž plno, takže věřím, že Kubu všecky ty mňamky čekají :) Našla jsem Váš blog úplnou náhodou, hledala jsem informace k Údolí bledulí :) a co jsem nenašla? Pro mě veliký poklad plný inspirace a hlavně psaný někým, kdo má stejné názory a chuťové buňky :) dokonce kupuji i hodně věcí úplně stejných, moc ráda běhám a mám malého prcka :) Moc Vás obdivuji za to, co jste tu vytvořila, je to prostě super! Jsem Váš velký fanda :) Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Pavli, tak uz viem co budem dnes piect...mam pekne napisane co budem potrebovat :) a idem na to...zajtra mame pracovne volno takze pevne verim, ze nieco ostane do zajtra...:)

    OdpovědětVymazat
  9. mňaaam ten je krásny, robím podobný ale ten tvoj vyzerá fantasticky! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, můžu se zeptat..když píšeš 1/2 šálku oleje a vody..jak velký šálek máš na mysli? :D Díky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. šálek = 240 ml, ale klidně může posloužit klasický čtvrtlitrák

      Vymazat