neděle 24. července 2011

Krásy jižní Moravy

Už dlouho jsem tu nepsala o nějakém našem výletu. A tak mám dnes pro vás výlety dva, které jsme podnikli s manželem minulý víkend. 

V sobotu jsme se vydali na severovýchod od Brna k Moravskému krasu. V Moravském krasu jsme byli již několikrát a tak jsme spíš chtěli navštívit místa pro nás neznámá. Jako Křtiny.


Křtiny jsou považovány za vstupní bránu do střední části Moravského krasu, patří k významným evropským mariánským poutním místům. Nachází se zde Chrám Jména Panny Marie, který je od 1. července 2008 zapsán na seznamu Národních kulturních památek ČR.




V období vrcholného baroka doznalo toto poutní místo ohromný rozkvět. Ve své době ho navštěvovalo více než 50 000 poutníků ročně. Přestavba původního středověkého areálu byla zadána v roce 1718 Janu Santinimu, který navrhl rozsáhlý areál, který se stal skutečnou barokní perlou Moravy. Kompletní stavba však byla dokončena až v roce 1750, tedy dlouho po Santiniho smrti a oproti původnímu návrhu včetně řady změn, ke kterým muselo být přistoupeno z úsporných opatření. I přes to je křtinský areál pozoruhodně vynalézavým a vyhraněným architektonickým dílem, a to i svým jednoznačným včleněním do krajinného prostoru.







Křtiny si už můžeme z našeho seznamu výletů škrtnout :-). Z Křtin jsme pokračovali dále do Jedovnic na oběd (svíčková), kde jsme si obešli rybník Olšovec, dali zmrzlinu a jeli dál do Rudického propadání.
Rudické propadání tvoří spolu s Býčí skálou druhý nejdelší jeskynní systém v České republice o celkové délce přes 13 kilometrů. Rudické propadání je nejmohutnější propadání v Moravském krasu. Vody Jedovnického potoka postupně padají až do hloubky 90 metrů. V propadání se tak nalézá jeden z nejvyšších vodopádů v České republice. V jeskyni se také nalézá Rudická propast, nejhlubší česká suchá propast, a Obří dóm, jedna z největších jeskynních prostor v Česku. Srbský sifon pak tuto jeskyni spojuje s Býčí skálou (zdroj).



Přišli jsme samozřejmě jen k začátku Rudického propadání. Uvnitř se občas pořádají prohlídky, ale údajně je to na vysoké holínky a plazení se v bahně, což není nic pro mě. I tak jsme z těch přeskoků přes potok byli od bláta až za ušima :-). 

Velice vydařená sobota! Večer jsme začali plánovat výlet nedělní - Dívčí hrad.


Tentokrát jsme se vydali na opačnou stranu od Brna, na jih na Pálavu, do obce Pavlov. Bylo horko, slunko pálilo, všude spousta cyklistů, ale i přes to jsme se vydali vzhůru do kopce na Dívčí hrad. Dívčí hrad se nachází na západně od obce Pavlov na příkré, ze tří stran nepřístupné skále. Na hradě nikdy nebyla vybudována strážní věž a tak její obranu zajišťovaly vysoké a silné zdi, které jsou patrné i dnes. Hrad byl poprvé zmíněn v roce 1222 a po roce 1645 byl vypleněn a zapálen Švédy.

Dost bylo historie, zpět k výletu!

Trasa vedla zpočátku obcí Pavlov, přes vinice





Poté naštěstí cesta odbočila do lesa, který poskytl ochlazující stín až na vrchol.

Z vrchu byl nádherný výhled:






Na vrcholu bylo přelidněno. Mnozí turisté byli také dosti posilnění dopolední návštěvou vinných sklípků a někteří si dokonce s sebou přinesli lahvinku bílého včetně skleniček. Bylo veselo!






Po prozkoumání všech zákoutí jsme se vydali opět na cestu zpět. Tentokrát to šlo líp než do kopce :-).

V Dolních Věstonicích jsme se osvěžili kombajnerkou a vydali se k domovu.

Velmi vydařený výletní víkend!


Otázka: jak nejraději trávíte léto? Jezdíte do zahraničí na dovolenou nebo spíše zůstáváte doma?

3 komentáře:

  1. Moc pěkný výlet :-). Jižní Morava je mému srdci blízká, protože se tam narodila moje mamka i brácha a máme tam dokonce nějaké to příbuzenstvo :-).

    Jinak ty vodní plochy kolem těch vinic - to je pastva pro oči, někdy se tam musím podívat ... zrovna tak do toho Rudického propadání, to vůbec neznám :).

    A jestli trávím dovolenou radši v zahraničí nebo doma? Z finančních důvodů většinou doma ... myslím si, že i v ČR se dá taky vymyslet moc hezká dovolená ;). Je fakt, že bych zase po pár letech nějakou tu slanou louži viděl rád, ale což ... u nás je taky hezky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vojto: v poslední době taky raději trávíme dovolenou v Čechách a vždycky se utvrzujeme, že je tady stejně nejkrásněji!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Pavlo, na Dívčím Hradě jsme byli také (od té doby na Pálavu jezdíme pravidelně každý rok do kempu ve Strachotíně, jelikož se nám tam hrozně líbí :)) a měli jsme stejné štěstí na cestu - trochu fuška do kopce a pak luxusní chládek cestou lesem. Zpátky jsme šli z druhé strany "hřebenu", sice ne lesem, ale už taky stínem, protože bylo odpoledne. Viděli jsme tam spousty zvířat, tahle oblast je úžasná. A máme v plánu dát to jednou "hřebenovkou", tedy po vrcholku, tam snad zahlédneme i nějaké vzácné rostliny a možná i hady. A ten pohled na Nové Mlýny a vinice okolo prostě miluju :).

    Jinak bych měla dva tipy na výlet, kdybyste nevěděli "co doma" :)
    První je Znojmo a Národní Park Podyjí - na Kraví Hoře roste móóře nádherných fialových vřesů a Znojmo je velmi pěkné město (na to že města většinou nesnáším).
    Druhý tip jsou Bílé Karpaty, odkud jsem se včera vrátila. Ta krajina je nádherná! Lesy se střídají s obrovskými loukami, což způsobuje neuvěřitelnou druhovou rozmanitost, takže člověk na každém kroku potkává další a další druhy rostlin a nestačí žasnout nad tou krásou. Louky zároveň poskytují možnost výhledu z kopců do kraje a ten teda vážně stojí za to. Na každém kopci se pase stádo krav nebo ovcí a cestami se občas prohání sličné dívky na bujných ořích :). Naprosto mi ta krajina učarovala a rozhodla jsem se, že tam prostě musíme jet na dovolenou.

    OdpovědětVymazat